Udlændingeminister efter Rwanda-besøg: I sidste ende kan vi jo lave en lejr selv

Når EU-landene diskuterer, hvordan man skal håndtere presset på de europæiske grænser, er flere efterhånden positivt stemt over for aftaler med lande uden for Europa, siger udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S). Alligevel vil han ikke vil bringe sin nylige tur til Rwanda op på torsdagens store ministermøde i EU.

Kaare Dybvad Bek (S) har netop været på en studietur til Rwanda med Udlændinge- og Integrationsudvalget. Ministeren besøgte også det centralafrikanske land sidste år, hvor billedet er fra.
Kaare Dybvad Bek (S) har netop været på en studietur til Rwanda med Udlændinge- og Integrationsudvalget. Ministeren besøgte også det centralafrikanske land sidste år, hvor billedet er fra.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Julie SchønningChristina Houlind

BRUXELLES: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) og SVM-regeringen har pålagt sig selv at arbejde benhårdt på en europæisk Rwanda-model.

I sidste ende kan vi jo lave det selv, ligesom Storbritannien er i gang med.

Kaare Dybvad Bek
Udlændinge- og Integrationsminister (S)

Alligevel vil han ikke bringe en netop overstået studietur med Udlændinge- og Integrationsudvalget i det centralafrikanske land op på torsdagens møde med sine europæiske ministerkolleger om det voksende pres på EU’s grænser. 

"Men vi holder selvfølgelig bilaterale møder," siger han til Altinget.

Socialdemokratisk prestigeprojekt 

Forslaget om at oprette en asyllejr er et af Socialdemokratiets helt store prestigeprojekter på udlændingeområdet. 

Det er blevet mødt af kras kritik i både Europa-Parlamentet og blandt organisationer i Danmark for at være uansvarligt og usolidarisk.

Alligevel har partiet holdt fast i ønsket. Ovenpå regeringsdannelsen i december 2022 har den nye SVM-regering dog sat det danske spor på pause.

I stedet vil den arbejde i et "europæisk spor".

Men som Altinget tidligere har beskrevet, er det ikke muligt for andre medlemmer af EU at tilslutte sig Danmarks idé, da det kun er Danmark, der har et forbehold for asyl- og migrationsreglerne i Unionen.

Derfor kræver det, at alle EU-medlemmerne er med på idéen, hvis en EU-asyllejr i Rwanda skal blive til virkelighed. 

Læs også

"I sidste ende kan vi lave det selv"

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren "tyder alt på, at det går i den rigtige retning", når det handler om de andre EU-landes holdning til aftaler med tredjelande.

“Jeg oplever, at stort set alle lande bevæger sig i retning af at ønske flere af den type arrangementer som EU-Tyrkiet-aftalen fra 2016. Vi foreslår Rwanda, fordi det er et sted, hvor der er mulighed for at lave noget, der fungerer, og hvor der er en vis retssikkerhed,” siger Kaare Dybvad Bek.

Fakta

Det står der i regeringsgrundlaget om et dansk modtagecenter uden for Europa 

“Det er regeringens mål, at et modtagecenter uden for Europa etableres af EU eller i samarbejde med en række andre lande, og at det etableres et sikkert sted, der lever op til Danmarks internationale forpligtelser.”   

EU har flere gange lavet aftaler med tredjelande for at håndtere presset på Unionen grænser. Det gælder både den omdiskuterede aftale med Tyrkiet tilbage i 2016, som ministerne nævnte, og den nyere aftale med Tunesien, der blev indgået for få måneder siden. Ingen af dem handler dog om selve asylbehandlingen.

Regeringen har også en plan B, hvis ikke det lykkedes at få de andre EU-lande med:

"I sidste ende kan vi jo lave det selv, ligesom Storbritannien er i gang med," siger han. 

Er I villige til det? 

"Det er udgangspunktet, hvis vi ikke kan få EU til det. Men alt tyder på, at det går den rigtige retning, når det handler om EU."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024