For første gang i over 40 år: Danmark misser FN-mål for hjælp til verdens fattigste

Danmark brugte for lidt på udviklingsbistand i 2022 og nåede derfor ikke den FN-anbefalede minimumssats på 0,7 procent af bni. Ærgerligt og under al kritik, mener SF og Radikale.

Det er første gang siden 1978, at det danske bidrag til verdens fattigste og mest sårbare lande ligger under 0,7 procent af bni.  
 
Det er første gang siden 1978, at det danske bidrag til verdens fattigste og mest sårbare lande ligger under 0,7 procent af bni.    Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det danske bidrag til verdens fattigste lå i 2022 på 0,67 procent af det danske bni. Det oplyser Udenrigsministeriet til Altinget. 

Dermed når Danmark ikke målet om at bruge 0,7 procent af sit bni på udviklingsbistand i 2022.  

En målsætning der ud over at være FN’s anbefalede minimum også er en del af den gældende udviklingspolitiske strategi og regeringsgrundlaget. 

Det får kritik fra SF og Radikale. 

Det er vores ønske og politik, at vi bør lande på 0,7 procent fra start. Men nu bliver de penge udbetalt efterfølgende, så det ender med at stemme.

Jesper Petersen
Udviklingsordfører (S)

“Det er rigtig ærgerligt og under al kritik. Vi har en målsætning om 0,7 procent, og det er penge, som skal ud til nogle af verdens fattigste og arbejde. Når vi laver en aftale, skal man også kunne regne med det,” siger Marianne Bigum, der er udviklingsordfører i SF.  

“Der er masser af udfordringer i verden, som skal løses. Om det er børn, der ikke kommer i skole eller landmænd, hvis afgrøder er påvirkede af tørke. Der er brug for alle pengene,” siger Christian Friis Bach (R).  

Ikke sket siden 1978 

Det er første gang siden 1978, at det danske bidrag til verdens fattigste og mest sårbare lande ligger under 0,7 procent af bni.  

Grunden til, at det skete i netop 2022, er ifølge Udenrigsministeriet, at det danske bni voksede langt mere end forventet, samtidig med at udgifterne til de ukrainske flygtninge blev mindre, fordi mange ukrainere hurtigt kom i arbejde. 

Det har ikke været muligt at få et interview med udviklingsminister Dan Jørgensen (S), men i en skriftlig kommentar til Altinget udtaler han, at det er beklageligt, at den danske bistand ikke nåede op på 0,7 procent af bni sidste år.  

“Derfor vil regeringen udbetale flere midler til udviklingslandene allerede i 2023 for at kompensere for det lavere niveau i 2022. Det er samtidig vigtigt at understrege, at der i 2022 er udbetalt alle de midler, der var planlagt, til konkrete projekter og programmer i vores samarbejdslande,” skriver ministeren.

Læs også
 

S: Kritik er ikke helt rimelig 

Både SF og Radikale er glade for, at regeringen lægger op til at kompensere allerede nu. 

Men Radikale opfordrer til, at der fremover bliver gjort mere for at sikre, at der på finansloven bliver afsat penge nok til udviklingsbistand, så Danmark kan lave de udbetalinger, der skal til for at nå op på 0,7 procent af bni.  

“Jeg vil gerne kvittere for, at ministeren tager det alvorligt. Men der skal mod og handlekraft til for at sikre, at vi giver tilsagn nok, så vi kan nå de 0,7 procent,” siger Christian Friis Bach. 

Jesper Petersen, der er udviklingsordfører for Socialdemokratiet, mener ikke, at kritikken er “helt rimelig”, da det ifølge ham er “rent tekniske forhold,” der gør, at Danmark ikke når op på 0,7 procent. Samtidig bekræfter han, at der vil blive kompenseret fuldt ud i 2023.  

“Det er vores ønske og politik, at vi bør lande på 0,7 procent fra start. Men nu bliver de penge udbetalt efterfølgende, så det ender med at stemme,” siger han.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00