Helveg: Mere fokus på virksomheders behov

INTERVIEW: Erhvervslivets rolle og nødhjælpen skal opprioriteres. Det mener udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R), der vil øge danskernes viden om bistanden med vedkommende og konkrete fortællinger.
Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen på besøg hos en syrisk familie, der er flygtet til Libanon. Januar 2014.
Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen på besøg hos en syrisk familie, der er flygtet til Libanon. Januar 2014.Foto: Kasper Frandsen/Altinget.dk
Kasper Frandsen

Jeg har en fornemmelse af, at mange gerne vil omfavne vores udviklingsarbejde. Men de venter blot på, at vi møder dem med de rigtige budskaber.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Udviklingsminister
Fakta
CV - Rasmus Helveg Petersen
Født 17. juni 1968 i København. Søn af Hanne Aarup og Niels Helveg Petersen.

Erhvervserfaring
November 2013 - Udviklingsminister
November 2011 - MF for Radikale Venstre, Sjællands Storkreds.
2009 - 2011: Kommunikations- og marketingchef i WWF Verdensnaturfonden
2008 - 2011: Lederskribent for Holbæk Amts Venstreblad
2007 - 2009: Kommunikationschef i Gigtforeningen
1999 - 2006: Strategirådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
1998 - 1999: Politisk reporter, Morgenavisen Jyllandsposten
1996 - 1998: Politisk reporter, Dagbladet Information
1995 - 1996: Redaktør, Det Radikale Venstres Pressebureau
1993 - 1995: Kommunikationsmedarbejder, Folketingets EU-Oplysning

Uddannelse
2007 - 2008: NGO-mellemlederuddannelse
1988 - 1993: Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, praktik på Berlingske Tidende

Rasmus Helveg Petersen (R) afviser store revolutioner i dansk udviklingspolitik efter godt to måneder på posten som udviklingsminister.

"Men nu er det mig, der har rorpinden," siger han.

Et af de steder, han vil dreje båden mere i retning af, er at styrke virksomhedernes rolle i udviklingspolitikken, fordi de ifølge ministeren er med til at skabe vækst og dermed styrke grundlaget for en bæredygtig udvikling.

Dokumentation
Rasmus Helveg Petersen om...

Støtten til GGGI
"Når rapporten, der skal undersøge, om GGGI giver valuta for pengene, kommer, må vi vurdere, om støtten fortsætter. Men det er klart, at hvis GGGI ikke er god nok til at kanalisere vores penge ud til noget fornuftigt, skal vi ikke støtte dem. Det gælder alle organisationer i hele verden."

At belønne ngo'er, hvis de klarer sig godt
"Jeg håber, at den kommende civilsamfundsstrategi ansporer ngo'erne til altid at lægge sig i selen. Vi har gode ngo'er, men det er helt rimeligt at knytte nogle ønsker fra vores side til pengene. Hvis de ikke er gode nok, bortfalder en del af støtten. Det er ikke fordi, vi har indregnet at hente penge herfra. Vi siger blot, at støtten ikke er givet på forhånd.

I min tid i Folkekirkens Nødhjælp var det frustrerende, at der ikke var mulighed for at få flere penge, hvis man var super skarp. Nogle ngo'er vil få færre penge, men de endelige mekanismer er ikke låst endnu."

Øget integration med EU
"Jeg kan godt lide at arbejde gennem EU. Vi underlægger os i hvert fald villigt koordinering, når vi f.eks. er i et land, hvor EU har en repræsentation. Så snakker vi selvfølgelig sammen og lader EU varetage koordinationen mellem os og nogle af de andre donorer, så alle områder kommer med. Og det er en vældig styrke.

Tillid og sammenfaldet af værdier mellem Danmark og EU er stor. Jeg kan sagtens forestille mig, at vi kommer til at kanalisere flere midler til udvikling og nødhjælp direkte gennem EU med tiden."

En procent til udviklingsbistand
"Højere udviklingsbistand er en prioritet for regeringen – også under de næste finanslovsforhandlinger. Vi vil gerne have den op på én procent af vores BNI, men det bliver ikke inden næste valg. Der er langt op til én procent, men denne regering har forhåbentlig også mange år foran sig på den anden side af valget."

Jobbet som udviklingsminister
"Jeg har brug for alt, jeg kan, i form af min erfaring med pressearbejde, ngo'er, Afrika, Folketinget og givetvis også min familiebaggrund. Men om det er nok, ved jeg ikke. Det er et svært job."

Jeg er overrasket over karakteren af arbejdspresset. Jeg har ikke noget imod at arbejde meget. Og det overrasker mig, hvor specialiseret det er. Det kræver tilvænning at skulle arbejde med så stort et personligt sekretariat, der fjerner alle mulige opgaver fra mig. Jeg har f.eks. ikke e-mails af betydning, hvilket føles mærkeligt. Men det er der ikke tid til med så mange sager, der skal behandles. Man laver stort set hele tiden det samme. Jobbet er meget mindre multidisciplinært end at sidde i Folketinget. Men jobbet er fantastisk."


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00