Debat

Hvordan ser fremtidens erhvervspartnerskaber ud?

PRÆSENTATION: Det ombruste Danida Business Partnership skal omlægges i løbet af 2015 - og til det har ministeren efterspurgt input. Altinget: udvikling tager tråden op og sætter fokus på erhvervsprogrammet. Læs mere og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den kommende måned sætter Altinget: udvikling fokus på, hvad der skal ske med det ombruste Danida Business Partnership.

Erhvervsprogrammet blev lagt midlertidig på is midt under finanslovsforhandlingerne. Udover at erhvervsprogrammet, der skulle hjælpe danske virksomheder med at komme ind på markeder i udviklingslande, ikke havde skabt nok job i udviklingslandene, brød det muligvis med EU’s konkurrenceregler om statsstøtte.

Derfor ønsker handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) at revidere erhvervsprogrammet i løbet af 2015. Til det formål har han opfordret erhvervsorganisationer, ngo’er og eksperter til at byde ind med input til en ny model.

Den opfordring vil Altinget: udvikling gerne samle op, og derfor vil vi gerne stille spørgsmålene:

Fakta
Fra 13. januar og en måned frem tager Udviklingsdebatten fremtiden for Danida Business Partnership op til debat.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Hvordan skal Danida Business Partnership se ud i fremtiden? Og giver det i det hele taget mening at bruge bistand til særligt at fremme danske virksomheder i udviklingslande?

Mød hele debatpanelet her:

Mette Gjerskov Mette Gjerskov, udviklingsordfører for Socialdemokratiet
Mette Gjerskov er uddannet cand.angro. ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Hendes politiske karriere begyndte for alvor, da hun i 2002 stillede op som kandidat for Socialdemokratiet i Roskildekredsen. Mette Gjerskov blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005 og har fungeret som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri 2011 til 2013. Mette Gjerskov har tidligere været formand for Dansk Røde Kors, Gundsø lokalafdeling 1994-2005, og vicepræsident for Dansk Røde Kors 1999-2004.

 

Peter Thagesen Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri
Peter Thagesen er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1994. I perioden frem til 2004 bestred Peter forskellige poster i først Finansministeriet og senere Udenrigsministeriet og har bl.a. været udstationeret i USA og Brasilien. Siden 2004 har Peter varetaget DI medlemmernes interesser på det afsætningspolitiske område med særligt fokus på globalisering, handelspolitik, udviklingspolitik, CSR, eksportkontrol, og risikovurderinger.
 

Bolette Christensen Bolette Christensen, adm. direktør i Børnefonden
Bolette Christensen har en kandidatgrad i psykologi, har tidligere været direktør i Dansk Industri gennem 17 år og har stor erfaring med organisationsudvikling og ledelsesudvikling. Bolette Christensen har tidligere været stærkt involveret via bestyrelsesarbejde i Dannerhuset og er initiativtager til Rehabiliteringscentret for Etniske Kvinder. Bolette Christensen er desuden medlem af en række bestyrelser og har en forkærlighed for at sikre de unge en ordentlig fremtid, både i Afrika og Danmark, hvor hun er formand for bestyrelsen for C:NTACT og Greve Gymnasium.

 

Carl-Jørgen Bindslev Carl-Jørgen Bindslev, Secretariat Chief Officer hos Fair Fishing
Carl-Jørgen Bindslev er oprindelig læreruddannet og tidligere seminarierektor og uddannelseschef på Professionshøjskolen UCC, som han lod sig pensionere fra i 2012. Han har arbejdet med pædagog- og læreruddannelsesudvikling i Ghana i samarbejde med BUPL, GNAT (den ghanesiske lærerforening) og UNICEF. Har var i 10 år formand for European Teacher Education Network. Han var i 8 år formand for seminariernes rektorforsamling og sad i den egenskab med i en lang række udvalg og komiteer om velfærdsuddannelsernes udvikling og struktur. Efter sin pensionering tiltrådte han som frivillig chef for FairFishings sekretariat i København, hvorfra han sørger for den daglige ledelse, administration og organisationsudvikling både i Danmark og i FairFishings internationale NGO i Berbera, Somaliland.

 

Trine Pertou Mach Trine Mach, udviklingsordfører for SF
Trine Mach er uddannet i Statskundskab med speciale i international politik. Hun trådte ind i Folketinget i december 2013 for SF (blev i 2007 suppleant). Har tidligere fungeret som midlertidigt folketingsmedlem i 2009 og 2011, som stedfortræder for Ida Auken (dengang SF). I dag er hun bl.a. udviklingsordfører og medlem af Udenrigsudvalget. Desuden er hun medlem af OSCE's Parlamentariske Forsamling og Europarådets Parlamentariske Forsamling. Trine Mach har været formand for Mellemfolkeligt Samvirke i seks år frem til 2013 og har bl.a. arbejdet for EU-Kommissionen, Folkekirkens Nødhjælp og Institut for Menneskerettigheder.

 

Erik Blas Erik Blas, formand for IDA Global Development
Erik Blas er civilingeniør med en doktorgrad i folkesundhed. Han har arbejdet med international udvikling for FN og Danida i mere end 30 år, næsten alle årene med stationering i Afrika og ved WHOs hovedkontor i Geneve. Arbejdets karakter har været mangesidigt fra børnevaccinationer, AIDS, tropesygdomme og sundhedsreformer til flere år som WHOs budgetchef. Erik Blas’ nuværende hovedbeskæftigelse er indenfor ’equity, human rights, gender and social determinants’. Interessen for udviklingspolitik, den danske ressourcebase, inklusive privatsektoren og unge professionelle dyrkes hovedsageligt indenfor rammerne af IDA Global Development.

 

Vagn Berthelsen Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis Danmark
Siden Vagn Berthelsen som nyuddannet jurist, blev militærnægter hos Mellemfolkeligt Samvirke, har han nærmest uafbrudt arbejdet med udvikling. Udviklingsarbejdet er kun blevet afbrudt af to år i Arbejdsministeriet. Vagn Berthelsen har arbejdet med udviklingsspørgsmål både som 'praktiker' i marken i primært Afrika, men også mere udviklingspolitisk som debattør og deltager i en række internationale processer. Han er medlem af Udviklingspolitisk Råd.

 

Jens Kvorning Jens Kvorning, afdelingsleder i International Afdeling, Håndværksrådet
Jens Kvorning er Cand. Merc. i Udenrigshandel og Teknologioverførsler fra Handelshøjskolen i København og har arbejdet i Håndværksrådet med SMV’s internationalisering siden 1985. Som reaktion på den ensidige satsning på store statslånsprojekter med dansk erhvervslivs top 20, udviklede og implementerede han Danidas første Virksomhed-til-Virksomhedsprogram i Zimbabwe fra 1991-99. Jens Kvorning er desuden medlem af Eksportrådets Kontaktforum, hvor han arbejder for at SMV skal få en fair andel af eksportfremmemidlerne.

 

Brian Sønderby Sundstrup Brian Sønderby Sundstrup, Specialkonsulent CSR for COOP
Brian Sundstrup er uddannet Cand.techn.soc. og er ansat hos Coop Danmark, som seniorrådgiver i CSR. Han er 40 år, og har mere end 12 års erfaring i CSR inden for detail, detailvirksomhed, forbrugerrelationer og strategiske partnerskaber. Brian Sundstrup har specialiseret sig i værdikæde-samarbejder, med fokus på at skabe social, miljømæssig og økonomisk udvikling gennem handel og virksomheders samfundsengagement. Brian Sundstrup er særligt engageret i debat om udviklingslande, samhandel, fairtrade og bæredygtig fødevareproduktion og markeder, i dag og i fremtiden.

 

Mads Bugge Madsen Mads Bugge Madsen, Sekretariatsleder, Ulandssekretariatet
Mads Bugge Madsen har siden 1990 arbejdet med udviklingsbistand på arbejdsmarkedet, først med seks års udstationering i Asien og siden som afdelingsleder i Ulandssekretariatets Asien-afdeling. Særligt har Mads Bugge Madsen fokuseret på menneskerettigheder på arbejdsmarkedet, social dialog og etablering af trepartssystemer i udviklingslande. Før engagementet i udviklingsbistanden har han arbejdet for Danmarks Radio og AP Møller Mærsk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA

Erik Blas

Bæredygtighedskonsulent
cand.polyt. (DTH 1976), DrPH (Nordic School of Public Health 2005)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00