Debat

IMS efter militærkup: Støtten til Myanmars medieudvikling er vigtigere end nogensinde

DEBAT: Efter militærkuppet i Myanmar er adgangen til troværdig information, regulering af sociale medier og beskyttelse af medierne afgørende. Det kræver dansk handling, hvis flere års fremgang ikke skal rulles tilbage, mener IMS. 

Medier i Myanmar er blevet direkte beordret til at indstille arbejdet. Militærets nye informationsminister opfordrede dem til ikke at medvirke til "civil ulydighed," skriver IMS-rådgivere.
Medier i Myanmar er blevet direkte beordret til at indstille arbejdet. Militærets nye informationsminister opfordrede dem til ikke at medvirke til "civil ulydighed," skriver IMS-rådgivere.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De nordiske lande og ikke mindst Danmark har gennem det seneste årti spillet en vigtig rolle for Myanmars demokratiudvikling.

Her har særligt medieudviklingen været et vigtigt element, da civilsamfundets styrke og frihedsgrad ofte er afspejlet i uafhængige mediers muligheder for at forsyne befolkningen med troværdig information.

For ti år siden havde landet et af verdens hårdeste censursystemer. De eneste frie og uafhængige medier befandt sig i eksil i nabolandene.

IMS havde som dansk medieudviklingsorganisation arbejdet med burmesiske eksilmedier og stod klar til at rykke ind i landet, da overgangsregeringen inviterede til at hjælpe med at reformere et mediesystem, som, de selv mente, var ude af trit med den ønskede demokratiske udvikling. De følgende år så vi og var tæt engagerede i en gennemgribende reform af fundamentet for en fri og uafhængig presse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Når vi ser tilbage på det seneste årti og det enorme arbejde ngo'er, civilsamfund og det internationale samfund har lagt i at opbygge demokratiske institutioner, inklusiv uafhængige medier, i Myanmar, står det helt centralt, at den positive udvikling ikke må sættes over styr.

Vi må fastholde opbakningen til civilsamfundet. Det vil kræve særlig støtte til de medier og menneskerettighedsforkæmpere, som i kølvandet på mandagens militærkup går en hård tid i møde.

Ingen kender militærstyrets planer for medierne, men udsigterne er ikke gode

Lars Bestle og Emilie Lehmann-Jacobsen
Afdelingschef for Asien og Asien-rådgiver i International Media Support

Disinformation har gode kår
Da Myanmars militær i mandags overtog magten i landet, mistede befolkningen muligheden for at følge med via deres normale nyhedskanaler.

Militæret lukkede for flere store nøglemedier og tillader i øjeblikket kun egne tv-stationer fuld adgang til at sende. Mange burmesere er derfor nødsaget til at få deres information via andre kanaler. I praksis betyder det sociale medier, som i Myanmar er lig med Facebook.

I skrivende stund er informationsadgangen yderligere begrænset, da teleudbyderne i Myanmar er blevet pålagt at blokere for adgangen til netop Facebook og associerede platforme (Messenger, WhatsApp, Instagram) i et forsøg på at undgå demonstrationer.

30 millioner ud af Myanmars 53 millioner borgere bruger Facebook; på mange måder en positiv udvikling, hvor befolkningen har kunnet kommunikere åbent og modtage nyheder. På den anden side er den digitale dannelse i befolkningen ikke stor, og det har givet disinformation optimale vilkår – noget, som Myanmar tidligere vist sig sårbar overfor.

Misinformation under Rohingya-krisen
Den ultimative konsekvens så vi med Rohingya-krisen i 2017, hvor disinformation spredt på sociale medier var med til at puste til ilden, der resulterede i, at mere end 860.000 Rohingyaer blev fordrevet til Bangladesh.

Magthavere – ikke bare i Myanmar, men i hele regionen – ved så udmærket, hvordan de får mest muligt ud af sociale medier. Når befolkningen ikke har adgang til informationer gennem internet og mobilnet, som tidligere på ugen også kortvarigt var lukket ned, har propagandaen gode vilkår og kan medvirke til at destabilisere landet yderligere. Og Myanmar står ikke kun midt i et kup, men også i en pandemi og en økonomisk krise.

Selvom burmeserne er blevet markant bedre til at identificere falske nyheder og forholde sig kildekritisk til indhold fra sociale medier, har de fortsat brug for adgang til uafhængig information fra ikke-regimekontrollerede medier for at verificere oplysninger og holde sig orienterede.

Læs også

Mekanismer på internationalt plan
Det positive er, at der allerede er opmærksomhed på problemet – også fra international side.

Eksempelvis fjernede Facebook i tirsdags en af militærets officielle nyhedskanaler fra platformen. Men der vil være brug for mere vidtrækkende tiltag i forsøget på at modarbejde monopoliseringen af informationsstrømmene og spredning af disinformation.

Det primære formål med disinformation er at skabe forvirring og mistillid. Ikke mindst til de etablerede uafhængige medier. Så IMS' opgave er dobbelt: At støtte medier, der producerer troværdigt og relevant indhold, samtidig med at vi modarbejder disinformation.

Eksempelvis som da vi sammen med vores svenske partner i Myanmar, Fojo Media Institute, og den danske ambassade forud for valget og under covid-19-pandemiens første måneder styrkede samarbejdet mellem landets bedste faktatjekorganisationer og de uafhængige medier.

Men det vil også blive nødvendigt at få techindustrien på banen i en helt anden grad end tidligere. Vi kan kun opfordre den danske regering og det internationale samfund til at presse på i forhold til at introducere mekanismer på internationalt plan, der kan medvirke til at forhindre ansvarsfri spredning af disinformation.

Støtten skal fastholdes
Lige nu hersker der stor usikkerhed i landet, og ingen kender militærstyrets planer for medierne, men udsigterne er ikke gode.

Der er positivt, at der ikke er slukket helt for internetadgangen, sådan som vi ofte ser det, når magthavere ønsker kontrol, ligesom mange uafhængige journalister og medier stadig har mulighed for at rapportere online.

Men flere medier er blevet direkte beordret til at indstille arbejdet, og militærets nyudnævnte informationsminister opfordrede tirsdag medierne til ikke at medvirke til "civil ulydighed" og organisering af protester.

Hvordan opfordringen bliver håndhævet, vides endnu ikke, men vi ser, hvordan journalister censurerer sig selv og modererer indholdet.

Vi forventer også, at flere journalister vil føle sig tvunget til at gå under jorden – ikke bare for deres seneste arbejde, men også for tidligere tiders kritiske dækning af militæret.

I takt med at uafhængige stemmer forstummer, skubbes den burmesiske befolkning baglæns på vejen mod demokrati – som vi desværre også ser det ske i andre lande i regionen.

Overtrædelser af pressefriheden stiger
Syd- og Sydøstasien har det seneste år haft den største stigning i overtrædelser af pressefriheden på verdensplan, og nu står Myanmar til at blive det næste land, hvor pressefriheden og dermed en af demokratiets bærende søjler kommer alvorligt under pres. Det vil få store konsekvenser for den lokale befolkning, men også for de demokratiske strømninger regionalt i Asien.

Derfor er det vigtigt, at vi nu står fast og ikke lader journalisterne og menneskerettighedsforkæmpere i stikken. Vi skal fastholde den direkte støtte til de medier og civilsamfundsorganisationer, der kæmper for opretholdelse af menneskerettigheder og troværdig information til borgerne samt sikre, hvad vi kan, af det seneste årtis demokratiske fremskridt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00