Debat

K: Byg videre på bæredygtighedsmålene

Per Stig Møller
Per Stig MøllerMF (K), fhv. udenrigs-, miljø-, kirke-, og kulturminister, fhv. partiformand

DEBAT: FN's bæredygtighedsmål har som udgangspunkt været en succes, men det er vigtigt at fortsætte succesen samt forny og følge op på målene. Det skriver Per Stig Møller (K), udviklingsordfører.

Foto: Andreas Vendel
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Stig Møller (K)
Udviklingsordfører

FN`s Bæredygtighedsmål har været en succes, Derfor er det vigtigt at følge op på dem og forny dem. Indsatsen mod fattigdom, som var og er et hovedmål, har givet resultater. Naturligvis først og fremmest fordi Kina og Indien har vist så stor økonomisk fremgang, at flere hundrede millioner er blevet løftet ud af fattigdommen.

Men også flere afrikanske stater har nu vist sig i stand til at levere solid fremgang og dermed gøre indhug i fattigdommen. Men der er langt igen, og derfor skal der sættes nye mål for bekæmpelse af fattigdom, og dermed også for den korruption, som fortrinsvis går ud over de svageste i samfundene.

Et andet vigtigt mål er og har været at styrke kvindernes muligheder i samfundene. Også her er der bemærkelsesværdig fremgang, selv om vi nu ser forfærdelige tilbageskridt, hvor islamismen vinder frem. Derfor skal opgaven stå højt i de fremtidige mål, ligesom bekæmpelsen af den ødelæggende omskæring af kvinder skal intensiveres. Uden kvindernes inddragelse i samfundsudviklingen kommer udviklingen ikke til at blive en succeshistorie.

Fakta
Fra 17. februar og en måned frem tager Udviklingsdebatten FN's bæredygtighedsmål op til debat.

Følg debatten her. 

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Fred afhænger af udvikling
Uddannelsen til alle viser også fremgang. Da den er forudsætningen for bekæmpelsen af fattigdommen og nødvendig for samfundenes fremgang, skal uddannelsesmålene styrkes, og indsatsen forstærkes. Ikke mindst hvad angår pigernes skolegang og uddannelsesmuligheder. Opgaven er ikke løst ved at få flere madras-skoler. Den er først løst, når børnene sendes i skoler, der lærer dem at bemestre deres tilværelse.

Bekæmpelsen af klimaforandringerne må prioriteres højere. Ikke fordi klimaforandringerne måtte true menneskehedens overlevelse som art, for det gør de ikke, men fordi de vil føre til ødelæggelse af overlevelsesmulighederne for millioner af afrikanere, hvis landbrugsjord enten tørrer ud eller skylles væk. Det vil ødelægge økonomien, den sociale udvikling og fremgangen inden for de nævnte områder, destabilsere regioner og kaste millioner tilbage i fattigdom og få millioner til at flygte.

Fred i verden afhænger for en stor del af udvikling.

Per Stig Møller (K)
Udviklingsordfører

Fred i verden afhænger for en stor del af udvikling. Derfor er FNs udviklingsmål ikke bare interessante for udviklingslandene, men i høj grad også yderst interessante og relevante for os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00