Debat

LA: RAM-modellen er en mulighed for nytænkning

DEBAT: Omfordelingen af udviklingsbistanden er en god idé. Ideen skulle bare have været introduceret meget før. Det skriver Liberal Alliances udviklingsordfører, Mette Bock.

En endnu større andel af støttekronerne bør omfordeles årligt via RAM-Modellen, hvis behovet
er der, og jeg kan jeg ikke forestille mig, at det ikke skulle være
tilfældet. Det mener Liberal Alliances udviklingsordfører, Mette Bock.
En endnu større andel af støttekronerne bør omfordeles årligt via RAM-Modellen, hvis behovet er der, og jeg kan jeg ikke forestille mig, at det ikke skulle være tilfældet. Det mener Liberal Alliances udviklingsordfører, Mette Bock.
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Udviklingsordfører

At omprioritere og revurdere er en pligt, når verden ændrer sig. Det gælder også måden, man fører udviklingspolitik på, og i fordelingen af de ressourcer, der er til rådighed. Jeg har meget lidt forståelse for, at der kan være nogen, der løfter et øjenbryn over, at man nu omfordeler i alt 13,3 mio. kr. mellem de danske udviklingsorganisationer.

Jeg synes faktisk, at det er forbløffende lidt, i betragtning af hvor hurtigt forholdene ændrer sig. Problemer mindskes nogle steder - forhåbentlig da - nye opstår, viden etableres, og NGO'erne udvikler sig også. Nogle bliver bedre og mere kompetente, andre mister måske momentum i forhold til tidligere tiders indsats.

Omfordelingen svarer til blot 1,85 procent ud af den samlede bevilling på 717 mio. kr., der årligt går til 11 danske udviklingsorganisationer.

Fakta
Fra 17. marts og en måned frem tager Udviklingsdebatten RAM-modellen op til debat.

Følg debatten her.

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til tyson@altinget.dk.

Tilliden er svækket
Jeg er faktisk rystet over, at årlige omprioriteringer efter ressourceallokeringsmodellen, den såkaldte RAM-model, først er introduceret nu. Automatik og manglende vurdering af resultater svækker tilliden til udviklingsbistanden. Det gælder overalt, hvor vi anvender borgernes skattebidrag, uanset hvilket ministerielt resortområde, vi taler om. Jeg ser gerne, at en endnu større andel omfordeles årligt, hvis behovet er der, og jeg ikke forestille mig, at det ikke skulle være tilfældet.

Det bør være en årlig øvelse.

Jeg er faktisk rystet over, at årlige omprioriteringer efter ressourceallokeringsmodellen, den såkaldte RAM-model, først er introduceret nu.

Mette Bock (LA), Udviklingsordfører

Udfordringen er naturligvis at sikre, at der ikke opbygges endnu mere bureaukrati og et endnu større evaluerings- og rapporteringshelvede, som i sig selv koster store ressourcer - både ministerielt og hos organisationerne selv. Jeg ser gerne en redegørelse for, hvordan man vil sikre udviklingen af et enkelt, gennemskueligt og effektivt system, der sikrer, at ressourcerne når frem til den sårbare målgruppe, de er tiltænkt, nemlig verdens fattigste. Og samtidig håber jeg, at NGO'erne vil gribe muligheden til at skabe udvikling og nytænkning i den måde, organisationerne arbejder på.

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion