NGO’er: Danmarks Indsamling er en lukket klub

INDSAMLING: DR's store indsamlingsshow skal lægges om. Det er en lukket klub, som kun giganterne har adgang til, lyder kritikken fra flere organisationer. “Det skævvrider indsamlingsmarkedet,” lyder det fra Caritas.
Louise Wolff er vært fredag den 8. februar på DR for Danmarks Indsamling 2013.
Louise Wolff er vært fredag den 8. februar på DR for Danmarks Indsamling 2013.Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Lasse LangeKasper Frandsen

Indsamlingen drives af en "lukket klub", hvor relevans i forhold til indsamlingstema ikke er bestemmende for deltagelse, men først og fremmest økonomisk størrelse! Det skævvrider om noget indsamlingsmarkedet blandt NGO'erne.

Jann Sjursen
Generalsekretær i Caritas
Fakta

Overordnede adgangskrav for at deltage i Danmarks Indsamling: 

-Organisationen skal have tilsluttet sig ISOBROs indsamlingsetiske retningslinier og være godkendt efter Ligningslovens § 8 A.

- Organisationen skal beskæftige sig med emnet, der er valgt for årets tema - enten selvstændigt eller gennem organisationens naturlige internationale netværk.

- Organisationen skal i det seneste regnskabsår have ydet 5 mio. kr. i økonomisk støtte til humanitært arbejde i Afrika indenf or 2015-målenes mål 1.-6., enten til egne projekter eller til partnere. 

- Organisationen skal være indstillet på at betale udgifterne til indsamlingen i overensstemmelse med organisationens andel af fordelingsnøglen.

De 12 organisationer, der er med i Danmarks Indsamling:

ADRA Danmark, Børnefonden, Care, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, Læger Uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne og Unicef


Kilde: Danmarks Indsamling
Fredag aften løber den store Danmarks Indsamling endnu engang over skærmen. Endnu engang går pengene til Afrika, og endnu engang er det alene 12 af Danmarks største organisationer, der får del i de mange millioner, som arrangementet ventes at indbringe.

Det er flere mindre organisationer, der står uden for Danmarks Indsamling, utilfredse med.

"Det skævvrider den danske nødhjælp, at det er de samme store organisationer, der får lov til at deltage år efter år. Derudover lever størstedelen af verdens fattige slet ikke i Afrika, men i asiatiske lande som Nordkorea og Tadjikistan. Derfor giver det ikke mening, at pengene går til Afrika hvert år," siger generalsekretær i Mission Øst Kim Hartzner til Altinget.dk.

Mission Øst er ikke aktiv i Afrika og har derfor ikke mulighed for at deltage i Danmarks Indsamling, der de senere år har indbragt i omegnen af 100 millioner kroner årligt til de 12 deltagende organisationers arbejde.

Også den katolske hjælpeorganisation Caritas er oprørt over måden, Danmarks Indsamling bliver organiseret på.

"Indsamlingen drives af en "lukket klub", hvor relevans i forhold til indsamlingstema ikke er bestemmende for deltagelse, men først og fremmest økonomisk størrelse! Det skævvrider om noget indsamlingsmarkedet blandt NGO'erne," skriver Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas, i et debatindlæg på Altinget.dk.

De organisationer, der ønsker at blive en rammeorganisation i fremtiden, skal over en årrække selv stå for en egenfinansiering på 20 procent - mod ti procent tidligere.

I den forbindelse skriver Jann Sjursen, at den manglende adgang til Danmarks Indsamling er en af de største udfordringer for at nå de 20 procent, fordi Danmarks Indsamling har "utrolig stor betydning både økonomisk og eksponeringsmæssigt for de indsamlende organisationer".

Kun sværvægtere
Siden 2010 er de deltagende organisationer i Danmarks Indsamling blevet valgt efter nogle faste offentlige kriterier. De skal blandt andet have tilsluttet sig Isobros indsamlingsetiske retningslinjer, være godkendt efter ligningslovens paragraf 8, og de skal være aktive i Afrika. Blandt de egnede organisationer udvælges de 12 organisationer, der har den største omsætning.

Det betyder, at Danmarks Indsamling er domineret af sværvægtere som Dansk Røde Kors og Unicef.

For Mission Øst er problemet ikke, at antallet af deltagende organisationer er begrænset, men at det er de samme 12 organisationer, der deltager hvert år

"12 er et godt tal, men det bør ikke være de samme hvert år. Det bør være organisationernes kompetencer, der kan være med. Når det for handler om hiv/aids, bør nogle organisationer deltage, når det handler om sanitet, bør andre organisationer deltage" siger Kim Hartzner og fortsætter:

"Tipsmidlerne bliver uddelt efter, hvor mange penge organisationerne samler ind, og de penge, organisationerne har fra Danmarks Indsamling, tæller også med i regnskaberne, når det året efter skal afgøres, hvem der er store nok til at være med i det års indsamling."

Tv-indsamlingen er udløberen af DR's "DM i indsamling", der tilbage i 2005 indbefattede mere end 100 indsamlingsorganisationer. Konceptet blev opgivet af Danmarks Radio, da det ifølge DR blev for "diffust", hvem og hvad pengene gik til.

Hvorfor kun Afrika?
Danmarks Indsamling støtter altid Afrika. Dog med en enkelt undtagelse. Kort inden indsamlingen i 2010, der skulle gå til Afrikas kvinder, indtraf det store jordskælv i Haiti.

Det betød, at indsamlingen ekstraordinært blev bredt ud til både at gå til Afrika og Haiti. Alligevel fik kun organisationer, der levede op til Afrika-kravet lov til at deltage, og det undrer Kim Hartzner.

"Der bliver det helt grotesk. Flere af de organisationer, der fik penge til nødjælp i Haiti, havde meget begrænsede erfaringer med både Haiti og akut katastrofehjælp. I dag er det den samme fasttømrede klub, som har forhandlet nogle rettigheder på plads og sidder og hytter deres, og det må vi gøre op med," siger generalsekretær for Mission Øst Kim Hartzner.

Den nuværende aftale om kriterierne for at deltage i Danmarks Indsamling udløber i år og skal genforhandles inden næste års show.

Læs Danmarks Indsamlings svar på kritikken.
Dokumentation

Tilbage i 2010 indsendte Caritas og Mission Øst sammen med Dansk Folkehjælp et brev til Danmarks Indsamling med forslag til en ny model for Danmarks Indsamling.

Her er deres anbefalinger fra dengang:

- En større bredde blandt de deltagende organisationer, så alsidigheden og mangfoldigheden inden for hjælpeorganisationerne på udviklingsområdet i højere grad afspejles
- En gennemgående ændring af de kriterier, som er gældende for udvælgelsen af indsamlingsformål og de organisationer, som tilgodeses af indsamlingen
- At Danmarks Radios public service-forpligtelse også afspejler sig i forhold til Danmarks Indsamling
- At licensbetalt TV ikke favoriserer enkeltorganisationer


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

0:000:00