Debat

Ngo'er: Ligestilling er verdens bedste business case – men uden ny kurs, tager det 286 år at opnå

Vi er langt fra at nå Verdensmålene om piger og kvinders sundhed og rettigheder. Derfor skal investere globalt og på tværs af sektorer og finansieringskilder. Det giver fredeligere samfund og kan øge landes BNP markant, skriver Dorthe Petersen fra Planbørnefonden og Anna Frellsen fra Maternity Foundation.

Det vil i følge UN Women tage yderligere 286 år før vi kan opnå ligestilling, hvis vi ikke ændrer kurs, skriver Dorthe Petersen og Anna Frellsen.
Det vil i følge UN Women tage yderligere 286 år før vi kan opnå ligestilling, hvis vi ikke ændrer kurs, skriver Dorthe Petersen og Anna Frellsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Anna Cecilia Frellsen
Dorthe Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige nu mødes repræsentanter fra verdens lande til FN’s generalforsamling i New York og gør status, nu hvor vi er halvvejs mod at skulle realisere Verdensmålene frem mod 2030.

Her bør Danmark gå forrest og sætte piger og kvinders sundhed og rettigheder på dagsordenen. Det er nemlig verdens bedste business case at give piger og kvinder mulighed for at bestemme over egen krop og fremtid.

Vi er langt fra at nå flere af Verdensmålene, der omhandler piger og kvinders sundhed, muligheder og rettigheder. Faktisk vil det ifølge UN Women tage yderligere 286 år (!) før vi kan opnå ligestilling, hvis vi ikke ændrer kurs.   

Vi skal op i tempo

Adgang til skole og uddannelse er essentielt for at sikre pigers fremtidsudsigter. Men lige nu går 132 millioner piger ikke i skole, og deres muligheder for at tage fremtiden i egne hænder er derfor udsat.

Vi ved, at landes BNP kan øges med ti procent, hvis alle piger gennemfører en grunduddannelse.  

Dorthe Petersen og Anna Frellsen
Hhv. direktør, Planbørnefonden og direktør, Maternity Foundation

Dertil er 650 millioner kvinder blevet gift, før de fyldte 18 år, og to millioner piger under 15 år bliver gravide hvert eneste år.  

Piger og kvinders sundhed er også langt fra i mål, når over 160 millioner af verdens kvinder i den reproduktive alder ikke har adgang til prævention, og næsten 300.000 kvinder mister livet hvert år i forbindelse med graviditet og fødsel.

Verdens bedste business case 

Det er nu, vi skal investere i kvinders og pigers sundhed og øget ligestilling – og det er samtidig en særdeles god business case. Både for de enkelte lande og for verdens virksomheder og organisationer.

Særligt hvis vi kan samarbejde på tværs for at maksimere effekten af indsatserne. 

Øget ligestilling giver fredeligere og rigere samfund. Faktisk ved vi, at landes BNP kan øges med ti procent, hvis alle piger gennemfører en grunduddannelse.  

Udviklingsbistand kan ikke stå alene, hvis vi skal i mål inden 2030.

Dorthe Petersen og Anna Frellsen
Hhv. direktør, Planbørnefonden og direktør, Maternity Foundation

Når piger og kvinder har mulighed for at bestemme over egen krop, kan tage en uddannelse og få et job, har de langt bedre forudsætninger for at bidrage til samfundet.

De kan selv bestemme, hvornår de vil have børn og skal ikke frygte at dø i barselssengen. De kan gå i skole og få en uddannelse på lige fod med drengene. De kan være engagerede borgere med egen indtægt og øget medbestemmelse, og de kan bedre få råd til at give deres børn en god opvækst.

Vi skal vise danske styrkepositioner 

Danmark har traditionelt været et af verdens foregangslande for at fremme pigers og kvinders rettigheder og sundhed. I den nuværende situation er det afgørende, at Danmark fastholder sin position. 

Samtidig er det vigtigt, at vi tænker nyt for at fremme dagsordenen.

Læs også

Gennem vores globale arbejde oplever vi i PlanBørnefonden og Maternity Foundation et behov for redefinere den klassiske udviklingsmodel, så den i højere grad fremhæver nye løsningsmodeller, partnerskaber på tværs af sektorer, smart brug af teknologi og innovative finansieringskilder. NGO’er skal i højere grad tænke i forretningsmodeller og virksomheder i ’social impact’.

Udviklingsbistand kan nemlig ikke stå alene, hvis vi skal i mål inden 2030.

Samarbejde på tværs

Når statslige aktører, civilsamfundet, den private sektor og fonde arbejder sammen om at løfte investeringer i og fokus på pigers og kvinders sundhed og rettigheder, kan vi nå meget længere ud og skabe langsigtede, bæredygtige forandringer - naturligvis sammen med lokale partnere ude i verden.

Lad os investere i ligestilling og piger og kvinders sundhed, muligheder og rettigheder, og lad os gøre det på tværs af sektorer og finansieringskilder.

Dorthe Petersen og Anna Frellsen
Hhv. direktør, Planbørnefonden og direktør, Maternity Foundation

Det ser vi eksempelvis med Maternity Foundation’s digitale læringsredskab for jordemødre, the Safe Delivery App, som er udviklet i samarbejde med danske universiteter, bygget på nyeste teknologi, finansieret med hjælp fra filantropiske fonde og implementeret i samarbejde med nationale sundhedsmyndigheder og andre nationale og globale partnere.

Og i PlanBørnefondens samarbejde med Poul Due Jensen Fonden og Københavns Universitet, som bruger Grundfos’ nyeste teknologi og viden inden for vandpumper, er PlanBørnefondens faglige ekspertise og lokale tilstedeværelse samt midler fra fonden og forskning fra Københavns Universitet med til at skabe bedre adgang til rent vand - og dermed sundhed - i Togo.

Investering i ligestilling er afgørende for at nå Verdensmålene

I en verden, der er påvirket af så markante kriser som nu, kan vi kun skabe reelle forandringer gennem tilgange og samarbejder, der sprænger rammerne for, hvordan vi tidligere arbejde med udvikling.

Det er særlig vigtigt netop nu, hvor klimaforandringerne truer med at rive eksistensgrundlaget væk under mange af de fattigste familier rundt om i verden.  

Derfor er vores budskab til de danske politikere, erhvervsfolk og diplomater på vej til FN’s generalforsamling i New York klart. Lad os investere i ligestilling og piger og kvinders sundhed, muligheder og rettigheder globalt, og lad os gøre det på tværs af sektorer og finansieringskilder. Det er vigtigt og økonomisk smart - og helt afgørende for at nå Verdensmålene og få skabt en mere bæredygtig verden.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Petersen

Direktør, PlanBørnefonden
cand.scient. i kulturgeografi (Københavns Uni. 1994)

Anna Cecilia Frellsen

Adm. direktør, Maternity Foundation
MBA (IESE Business School), ha (Copenhagen Business School)

0:000:00