Regeringen sætter dato på udspil til finanslov

FINANSLOV: S-regeringens bud på en finanslov for 2020 vil blive præsenteret på et pressemøde efter Folketingets åbning.

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil i næste uge præsentere S-regeringens finanslovsudspil.
Finansminister Nicolai Wammen (S) vil i næste uge præsentere S-regeringens finanslovsudspil.Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil præsentere regeringens udspil til finansloven for 2020 onsdag 2. oktober klokken 12.00.

"Jeg glæder mig til at præsentere regeringens forslag til en finanslov, der vil vise, at denne regering sætter velfærden først, og at regeringen vil en ny og ambitiøs retning for det grønne område," lyder det fra finansministeren i en pressemeddelelse.

Forventningen har hidtil været, at regeringen ville præsentere sit udspil til finansloven inden Folketingets åbning 1. oktober. 

Finanslovsudspil plejer som regel at blive præsenteret i slutningen af august. S-regeringens udspil bliver det senest præsenterede udspil i 18 år. 

Flere penge til politiet og højere tobaksafgifter
S-regeringen har indtil videre været sparsomme med oplysninger om, hvad udspillet vil indeholde. Men Altinget har tidligere beskrevet indholdet af et internt regeringsnotat fra begyndelsen af september, der viste en skitse til prioriteringerne på finansloven.

I løbet af de seneste par uger er der kommet enkelte meldinger fra regeringen. Justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har slået fast, at regeringen blandt andet vil sende flere penge til politiet og hæve afgifterne på tobak. 

Konkret vil regeringen afsætte 1,2 milliarder til politiet på finansloven for 2020. Pengene skal blandt andet bruges på at uddanne 150 nye politibetjente. 

Derudover vil regeringen lade prisen på en pakke cigaretter stige til 50 kroner per pakke. Den melding er blevet mødt med voldsom kritik fra flere sundhedsorganisationer.

Læs også

Støttepartier stiller flere krav til regeringen
Forud for forhandlingerne har regeringens støttepartier fremsat en række krav, som en kommende finanslov skal levere på, hvis deres mandater skal bruges til at stemme den igennem.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har flere gange slået fast, at der skal afsættes penge til at indføre minimumsnormeringer i landets dagsinstitutioner. Konkret kræver SF, at der skal indføres krav om, at der skal være mindst én voksen per tre børn i vuggestuer og mindst én voksen per seks børn i børnehaverne. Hvis ikke de betingelser bliver opfyldt, vil partiet ikke stemme for finansloven. 

Den radikale leder, Morten Østergaard, har krævet, at finansloven bliver "den grønneste finanslov" nogensinde.

Enhedslisten politiske ordfører, Pernille Skipper, har flere gange gentaget, at partiet ikke vil støtte en finanslov, der ikke sætter en ny retning for den økonomiske politik, men som øger uligheden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00