Debat

Regeringens udviklingspolitik mangler visioner

DEBAT: Danmarks fremtidige udviklingspolitik bør indeholde en klar strategi og baseres på FN's nye Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Det mener Poul Engberg-Pedersen.

Danmarks fremtidige udviklingspolitik bør indeholde en klar strategi, og baseres på FN's nye Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Det mener Poul Engberg-Pedersen.
Danmarks fremtidige udviklingspolitik bør indeholde en klar strategi, og baseres på FN's nye Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Det mener Poul Engberg-Pedersen.Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Poul Engberg-Pedersen
Medlem, følgegruppen for udredningen af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik

Regeringen har vendt dansk udviklingspolitik på hovedet. Statsministeren betragter bistandsbudgettet som et flygtningebudget, hvor resterne bruges til verdens fattige og deres udvikling. Regeringen har skåret og omfordelt bistanden uden vision og strategi. Her er til fri afbenyttelse en ny udviklingspolitik. Den ligger midt imellem tidligere tiders langsigtede udviklingssamarbejde og regeringens kortsigtede pengebrug.

Velstand og bæredygtighed i Danmarks interesse
Danmarks globale engagement bygger på vores langsigtede interesse i en fri og fredelig verden med sociale fremskridt og bæredygtig vækst, som det danske velfærdssamfund bidrager til og beriges fra. Vores samfundsmodel er åben og afhængig af globale fremskridt, og danskerne er aktive verdensborgere.

Rammen for dansk udviklingspolitik bør være FN's nye Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Udryddelse af fattigdom gennem inkluderende, bæredygtig vækst med sikring af rettigheder i stabile, demokratiske samfund er verdenssamfundets fælles mål og direkte i Danmarks interesse. For et åbent samfund som det danske er globale kriser en negativ udfordring, uanset om de viser sig i politiske og sociale sammenbrud, økonomiske og finansielle nedsmeltninger eller naturkatastrofer og miljøødelæggelser.

Fakta
Fra 12. januar og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på fremtidens udviklingspolitik.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Danmark arbejder for en åben økonomisk og politisk verdensorden, hvor styrkelse af udsatte befolkningsgrupper og lande er et mål i sig selv og i Danmarks nationale interesser. Danmark forfølger Verdensmålene, fordi de muliggør politisk dialog og globalt økonomisk samarbejde. Velstand og bæredygtighed er fællesinteresser, som kræver partnerskaber om globale løsninger. Dette er visionen for udviklingspolitikken som en del af Danmarks globale engagement.

Udviklingssamarbejdet fremmer tre prioriteter
Udviklingssamarbejdet, som omfatter politisk dialog, bistand og andre statslige indsatser for velstand og bæredygtighed, er Danmarks mest fleksible virkemiddel for gennemførelse af Verdensmålene. Danmark bør koncentrere sig om tre prioriteter:

  • Fattigdom og ulighed som årsager til krise og konflikt
  • Globale kriser som rammer Danmark og udviklingslandene
  • Politiske fremskridt som er nødvendige for den danske samfundsmodels overlevelse og udvikling

Her er til fri afbenyttelse en ny udviklingspolitik. Den ligger midt imellem tidligere tiders langsigtede udviklingssamarbejde og regeringens kortsigtede pengebrug.

Poul Engberg-Pedersen
Medlem, følgegruppen for udredningen af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik

Danmark bør vælge nogle få indsatser for hver af disse prioriteter for at opnå resultater i det internationale samarbejde, der ellers virker uoverskueligt for mange danskere.

1. Udryddelse af ekstrem fattigdom og ulighed i de mindst udviklede lande og sårbare stater
Ekstrem fattigdom og konfliktskabende ulighed findes især i de mindst udviklede, sårbare lande og regioner. Danmarks indsats må omfatte humanitær bistand, sikring af nærområder og langsigtet samarbejde, der kombinerer diplomati, fredsbevaring og udviklingssamarbejde. Den danske indsats bør koncentreres i få mindst udviklede, sårbare lande og regioner, hvor Danmark har – eller kan få – særlig indsigt og ressourcer.

2. Løsning af globale kriser, der truer en åben verdensorden og en bæredygtig verdensøkonomi
Ufred og krige er åbenlyse globale kriser for danskerne. I dag findes de globale udfordringer på alle livsområder, hvilket afspejles i bredden af Verdensmålene. Danmark søger løsninger i partnerskaber med industri- og udviklingslande, mellem­statslige organisationer, civile og private kræfter. De vigtigste udfordringer er klima, migration, flygtninge, politisk og finansiel stabilitet, sundhed, samhandel samt grænseoverskridende kriminalitet, korruption og terror. Udviklingspolitikken indgår i et globalt engagement, hvor udviklingsindsatsen støtter løsninger i og for udviklingslandene og herigennem fremmer Danmarks interesser. Danmark bør koncentrere indsatsen om nogle få af disse globale problemer, så danske ressourcer anvendes, hvor de giver størst effekt.

3. Globale politiske fremskridt og reduktion af risici for velfærdssamfundet
Udviklingssamarbejdet fremmer danske politiske mål inden for demokrati, frihed, lighed og menneskerettigheder i alle dele af Danmarks globale engagement. Reduktion af politiske risici og fortsættelse af verdens historiske fremskridt er en forudsætning for velfærdssamfundets overlevelse som samfundsmodel. Dette kræver samarbejde med partnere i alle verdens lande med fastholdelse af de sædvanlige krav til effektivitet og resultater.

Danmark investerer i partnerskaber med engagerede udviklingsaktører
Danmark kan nå de udviklingspolitiske mål gennem aktive partnerskaber. Verdensmålene giver store muligheder, hvis vi har en klar fortælling, strategi og politisk vilje. Danskerne kan se fornuft og nødvendighed i indsatsen. Danmark bør måle og rapportere resultaterne af udviklingssamarbejdet under de tre nævnte prioriteter inden for de fælles Verdensmål. Danmark indgår i forskellige partnerskaber for at nå disse mål:

Statsligt udviklingssamarbejde og humanitær bistand benyttes til stabilisering og reduktion af ekstrem fattigdom og ulighed i de svageste og mest konfliktramte udviklingslande. Samarbejdet med vækstøkonomier handler om bæredygtig vækst og fælles løsning af globale udfordringer.

Danmarks diplomati, samfunds-kompetence og udviklingssamarbejdets investeringer bruges på politisk-økonomiske brændpunkter og håndtering af risici og problemområder, hvor Danmark kan gøre en forskel politisk, teknologisk, intellektuelt, finansielt og evt. militært.

Partnerskaberne med offentlige og private aktører tager form af investeringer i fælles projekter og løsninger, hvor bistand bruges som katalysator for større investeringer. Dette omfatter også de fælles reguleringstiltag, som globaliseringen kræver.

Danmarks udviklingspolitik skal levere løsninger for global velstand og bæredygtighed inden for rammerne af Verdensmålene og de prioriteter, der fremmer Danmarks interesser og danskernes globale engagement.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Engberg-Pedersen

Fhv. senior specialist, Verdensbanken, fhv. direktør, Norad
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1980), ph.d.

0:000:00