Debat

Resultatkrav spænder ben for innovation og partnerskab

DEBAT: Resultatkrav fjerner fokus fra nytænkning og mindsker risikovillighed i udviklingssamarbejdet, skriver international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen. Samtidig er risikoen, at fremtidige forandringsagenter overses til fordel for nutidens "donordarlings".
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Qvist-Sørensen
International chef, Folkekirkens Nødhjælp

I evalueringen af den danske civilsamfundsstrategi advares der mod, at Danida og danske organisationer i for høj grad 'institutionaliserer' en foretrukken partnerprofil, der kan føre til, at man støtter nutidens civilsamfundsaktører på basis af gårsdagens meritter i stedet for at investere i morgendagens forandringsagenter.

Vi skal prioritere vores rødder og vores oprindelige mission, nemlig at være en troværdig og alternativ stemme for verdens fattigste. Sammen med vores partnere i Syd skal vi udfordre regeringer og virksomheder på deres politiske, sociale og økonomiske ansvar over for de fattigste i verden. Vi har et fællesskab med vores partnere i Syd, fordi vi har fælles værdier og en fælles vision om, at alle har ret til et værdigt liv. 

Donorkrav spænder ben for udvikling
I vores bestræbelser på at efterleve donorkrav om at levere effektive udviklingsprojekter til færrest mulige penge, har vi prioriteret højere at udvikle monitoreringssystemer og opbygge kapacitet hos partnere, så de kan administrere projektøkonomi og logistik, end at udvikle ligeværdige partnerskaber med fokus på fælles værdier og tid til at tænke ud af boksen, for så i fællesskab at arbejde med alternative, men også mere risikable løsninger, som måske mere afspejler den lokale kontekst.

Jeg tror, vi skal tilbage til vores rødder og finde fælles løsninger på globale udfordringer. Ngo'er i nord og syd har forskellige kompetencer, viden og ressourcer. Det skal vi udnytte, så vi sammen kan levere argumenter, som bygger på nytænkning og nye tilgange til bl.a. bæredygtige løsninger på de globale klimaudfordringer, som rammer de fattigste hårdest.

Vi skal udfordre den stigende ulighed i verden, som ikke kun rammer de mindst udviklede lande (LDC), men også er et voksende globalt fænomen.

Gennemsigtighed er nøgle til stærke partnerskaber  
Vigtigt er det at fremhæve, at vi i mange tilfælde samarbejder tæt med partnere, så civilsamfundsorganisationer kan påvirke egne regeringer. Vi kan som europæiske ngo'er gøre meget også for at støtte de fattige lande i forhandlinger.

Fakta

Ny evaluering af civilsamfundsstrategien sætter retningen for samarbejdet mellem civilsamfundsorganisationer i Nord og Syd. Derfor har Altinget | Udvikling i juni inviteret politikere, ngo'er og fagfolk til at debattere evalueringen og indholdet af en fremtidig strategi.

Se præsentation af månedens debattører.

Du er velkommen til at blande dig i debatten. Skriv til [email protected]

Det at bygge lokale institutioner og organisationer op er således en vigtig del af vejen mod demokrati. At sikre samspil med lokale myndigheder og ikke bare arbejde nationalt. At lytte til folks egne løsninger og handlingsforslag.

Som civilsamfundsorganisation skal vi være ansvarlige og åbne omkring det, vi siger, og det, vi gør, og det gælder også i vores partnerskaber. En metode til at sikre et åbent og ligeværdigt partnerskab mellem nord og syd er at tage udgangspunkt i HAP (Humanitarian Accountability Partnership).

Det forpligter og udvikler samarbejdet og sikrer, at organisationerne tydeliggør, hvilke forpligtelser man vil holdes ansvarlig for, og hvordan de vil blive opfyldt. Samtidig sikrer det, at de mennesker, man har til formål at bistå, og ens partnere har adgang til rettidige, relevante og klare oplysninger om organisationen og dens aktiviteter.

Donorers krav om dokumenterede resultater favoriserer ofte de organisationer, som arbejder på en bestemt måde. Især den direkte service delivery bliver prioriteret, da det er den nemmeste måde at tælle og dokumentere resultater.

Birgitte Qvist-Sørensen
International chef, Folkekirkens Nødhjælp

Plads til forandring i performance-management-kulturen
Donorers krav om dokumenterede resultater favoriserer ofte de organisationer, som arbejder på en bestemt måde. Især den direkte service delivery bliver prioriteret, da det er den nemmeste måde at tælle og dokumentere resultater. Vi leverede x antal x. Vi har bygget x antal x.

Hvis, som det anbefales i evalueringen, at en nye civilsamfundspolitik skal kunne håndtere morgendagens forandringsagenter, så kræver det, at den gængse antagelse om, hvad der er et validt resultat bliver udfordret.

En ny politik må kunne rumme innovative måder at måle resultatet af stærke globale partnerskaber og deres betydning for en ændring af forholdene for verdens fattigste.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

0:000:00