Debat

Civilsamfundsstrategien står for skud

DEBAT: Hvad er læren af en ny evaluering af "Civilsamfundsstrategien", og hvad er vejen frem? I juni sætter Altinget | Udvikling politikere, fagfolk og ngo'er op til debat om dansk støtte til civilsamfund i Syd.
Ny evaluering af civilsamfundsstøtte lægger op til mere ansvar hos partnere i Syd, omformning af strategi til politik og styrket Syd-funding.
Ny evaluering af civilsamfundsstøtte lægger op til mere ansvar hos partnere i Syd, omformning af strategi til politik og styrket Syd-funding.Foto: UM
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I starten af juni offentliggjorde Udenrigsministeriet en evaluering af civilsamfundsstrategien, der siden 2000 har udstukket retningen for dansk støtte til civilsamfundsudvikling i Syd.

Strategien blev sidst opdateret i 2008, og i starten af 2014 forventer Udenrigsministeriet at have en ny strategi - eller politik - på området klar.

Altinget | Udvikling bragte for nylig et interview med den britiske civilsamfundsekspert Cowan Coventry, der stod i spidsen for evalueringen (læs artiklen: "Ngo-partnerskaber skal demokratiseres"). Her gjorde han det klart, at Danmarks førerposition inden for civilsamfundsstøtte er truet, hvis ikke danske ngo'er indgår i langt mere ligeværdige partnerskaber med ngo'er i Syd.

"Forholdet mellem ngo'er fra Danmark og udviklingslandene er bestemt ikke i balance i dag, fordi danske ngo'er i for høj grad har følt, at de vidste bedst og kunne definere de behov og mål, man i partnerskabet skulle arbejde ud fra," sagde Cowan Coventry til Altinget | Udvikling.

Fakta

Altinget | Udvikling har bedt nogle af de mest erfarne og/eller nytænkende debattører på udviklingsområdet om at løfte debatten om Civilsamfundsstrategien, dens fortid og fremtid.

Alle har dog mulighed for at blande sig. Send en mail til [email protected]

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Evalueringen, der blev iværksat i 2012 for at undersøge, om og hvordan strategien er blevet anvendt og for at give anbefalinger til fremtidig dansk støtte til civilsamfundsudvikling i Syd, lægger derudover ikke op til drastiske ændringer for den danske støtte.

Altinget | Udvikling giver nu bolden videre og spørger ngo'er, fagfolk og politikere om deres syn på den hidtige danske støtte, og hvordan de ser fremtiden for civilsamfundsstøtten.

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: ft.dk

Altinget | Udviklings debatpanel består i juni af:

Christian Friis Bach (R), udviklingsminister. Christian Friis Bach har siden regeringsskiftet i 2011 været udviklingsminister. Han er oprindeligt uddannet agronom og er adjungeret professor i international økonomi og udvikling ved Københavns Universitet/LIFE. Indtil sin udnævnelse til minister var han særlig rådgiver for EU-kommissær Connie Hedegaard. Christian Friis Bach har været aktiv i en række danske NGO'er og konsulent i flere internationale organisationer.

Niels Tofte, generalsekretær for CARE Danmark. Niels Tofte er uddannet cand.scient.adm. fra RUC. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig i Mellemfolkeligt Samvirke. I 1989 kom Niels Tofte til CARE Danmark, hvor han først blev ansat som administrationschef. I 1992 blev han generalsekretær og er således den længst siddende generalsekretær i hele CARE Internationals historie.

Birgitte Qvist-Sørensen, international chef i Folkekirkens Nødhjælp. Birgitte Qvist-Sørensen er uddannet teolog og har bl.a. en master i Management Development fra CBS. Hun har været programleder for Red Barnet i Bosnien og Hercegovina, ansat på UNIFEM's regionalkontor i Bangkok og arbejdet for UNESCO i Paris. Fra 2000 til 2005 underviste hun for Mellemfolkeligt Samvirke i konfliktløsning for politiske interessegrupper fra bl.a. Lesotho og Nepal. I 2010 afløste hun Christian Friis Bach som international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Jeef Bech, faglig leder, CISU. Jeef Bech har over 20 års erfaring med udviklingsarbejde med særligt fokus er Human Ressource Development i form af træning og uddannelse af folk fra Syd samt kapacitetsudvikling af organisationer og institutioner. Ledererfaring har han fra bl.a. Rambøll og Copenhagen Development Consulting. I 2010 blev Jeef Bech ansat som faglig leder i CISU (Civilsamfund i Udviklingslande), der er en sammenslutning af flere end 260 folkelige, danske organisationer, der alle er engagerede i udviklingsarbejde.

Lars Udsholdt, sekretariatsleder, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U). Lars Udsholdt er uddannet cand.scient.pol og har arbejdet med bistand i mere end 30 lande, herunder 5 år i Tanzania og 3 år i Vietnam. 2002-06 var han generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke og siden februar 2012 sekretariatsleder i Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U), en paraplyorganisation for 31 kirkelige organisationer.

Dorte Busch, afdelingsleder for International Support, Dansk Røde Kors. Dorte Busch har arbejdet med udviklingsbistand i mere end 20 år. Hun startede som u-landsfrivillig i Zambia for MS i 1986 og har været udstationeret i Uganda for FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO). Dorte Busch har desuden arbejdet som konsulent og senest som partner i Development-Associates A/S.  

Mads Barbesgaard, politisk formand i Afrika Kontakt. Mads Barbesgaard har været aktiv i Afrika Kontakt siden 2009. I denne periode har han arbejdet indgående med EU's politiske og økonomiske forhold til det afrikanske kontinent med fokus på fiskeri- og handelspolitik. Han har desuden arbejdet med de samme områder for den Europæiske Venstrefløj i EU-Parlamentet og som EU-politisk medarbejder for Enhedslisten i Folketinget. Blev valgt som Afrika Kontakts politiske formand i maj 2013. 

Mogens Poulsen, konsulent for bl.a. Danida. Mogen Poulsen (f. 1944) er civilingeniør fra DTU og arbejdede fra 1971 til 1989 i den private sektor. I 13 år marketingchef og regionalchef i østlandene og fjernøsten for DDS RO-Division (nu Alfa Laval Nakskov), som var en afdeling i De Danske Sukkerfabrikker. Fra 1989 til 1992 ansvarlig for Danidas aktiviteter i Kina. Fra 1993 til 2008 koordinator af Danidas privatsektorprogram - PSD/B2B programmet - i Ghana, Indien, Vietnam og Egypten. Siden 2008 konsulent for Danida og virksomheder.

Bente Topsøe-Jensen, civilsamfundskonsulent, Bente Consulting Aps. Bente Topsøe-Jensen er socialantropolog med en lille konsultenvirksomhed med fokus på civilsamfund og udviklingsplanlægning. Hun trækker på erfaring som udsendt rådgiver, lederstillinger i Ibis og MS og mange år som udviklingskonsulent. Siden har hun arbejdet med multidonor-civilsamfundsevalueringer, kapacitetsbedømmelser af nord- og syd-CSO'er, civilsamfundsstøttemekanismer og etablering af monitoreringssystemer og er i gang med en EU-opgave om "CSO deltagelse i policy dialog og budgetmonitorering".

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

Niels Tofte

Fhv. generalsekretær, CARE Danmark, frivillig i Flygtningehjælpen og Ældre Sagen
Cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1979)

0:000:00