Zenia Stampe
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Hvordan foregår tvangsudsendelser af tredjelandsborgere til lande, hvor de lokale myndigheder ikke anerkender vedkommende som statsborger konkret?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udlændinge- og Integrationsudvalget, Spørgsmål 155

Kan ministeren redegøre for, hvordan tvangsudsendelser af tredjelandsborgere til lande, hvor de lokale myndigheder ikke ankerender vedkommende som statsborger konkret foregå? Kan ministeren i forlængelse heraf oplyse, om de danske myndigheder i forbindelse disse sagstyper henvender sig til myndighederne i modtagerlandet for at sikre, at landet vil tage imod vedkommende, og i tilfælde af at den pågældende er f.eks. psykisk syg, drage omsorg for vedkommende, selvom de ikke anerkender den pågældende som statsborger?

Svar fra mandag den 5. februar 2024

Kan ministeren redegøre for, hvordan tvangsudsendelser af tredjelandsborgere til lande, hvor de lokale myndigheder ikke anderkender vedkommende som statsborger konkret foregå? Kan ministeren i forlængelse heraf oplyse, om de danske myndigheder i forbindelse disse sagstyper henvender sig til myndighederne i modtagerlandet for at sikre, at landet vil tage imod vedkommende, og i tilfælde af at den pågældende er f.eks. psykisk syg, drage omsorg for vedkommende, selvom de ikke anerkender den pågældende som statsborger?

Svar:

Hjemrejsestyrelsen har til brug for besvarelsen oplyst, at hvis et land ikke anerkender en person, der er i udsendelsesposition i Danmark, som statsborger, etableres der dialog med landets myndigheder for at klarlægge, hvorfor udlændingen ikke anerkendes som statsborger i landet.

Hvis landet fortsat ikke anerkender den pågældende som statsborger, vil det som udgangspunkt ikke kunne lade sig gøre at udsende den pågældende, herunder ikke tvangsmæssigt. Det vil dog efter omstændighederne være muligt at udsende en udlænding til et tredjeland, hvor denne har en opholdstilladelse, som anerkendes af modtagerlandet.

Hjemrejsestyrelsen har endvidere oplyst, at styrelsen i forbindelse med alle udsendelser arbejder på at skabe en værdig og bæredygtig udsendelse for udlændinge, hvor den pågældendes eventuelle helbredsmæssige udfordringer afklares som led i planlægningen af udsendelsen i tæt dialog med sundhedsfaglige aktører, som har relevant kendskab til udlændingen.

En udlænding, der medvirker til sin udsendelse, vil endvidere have mulighed for at få hjemrejsestøtte og støtte til sundhedsmæssige ydelser med henblik på at understøtte reintegrationen i hjemlandet.

Kaare Dybvad Bek / Christina Fløystrup Side

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00