Altinget åbner nyt medie med fokus på de 17 verdensmål
Nyt nichemedie skal se kritisk på, hvordan staten, kommunerne og erhvervslivet arbejder med FN’s verdensmål.
Jakob Nielsen
Ansv. chefredaktørFN’s verdensmål er resultatet af verdens største gruppearbejde.
Da de 17 verdensmål blev vedtaget i 2015, var det kulminationen på tre års diplomatisk arbejde, som involverede regeringer, eksperter, erhvervsliv og civilsamfund fra hele kloden.
I dag har målene – og logoet med de 17 farver – brændt sig så fast, at de sætter dagsorden for både private og offentlige ledere over hele verden.
Alligevel har danske medier fortsat svært ved at få fat i verdensmålene. Mange medier dækker dem stort set ikke – måske fordi man opfatter de 17 mål som varm luft på flaske. Andre medier skriver ukritisk om enhver virksomhed eller kommune, der hænger plakaten med de 17 mål op på kontoret eller udnævner en kontorchef for verdensmål.
Derfor åbner Altinget nu et medie, der er sat i verden for at dække verdensmålene med den fair journalistik, der er vores varemærke. En journalistik, der på samme tid er kritisk, konstruktiv og frem for alt nysgerrig.
Altinget Verdensmål skal dække og afdække, hvordan der bliver arbejdet med verdensmål i virksomheder, i organisationer og ikke mindst i staten, regionerne og kommunerne.
Det betyder, at vi gerne fortæller om eksempler på, hvordan arbejdet med verdensmålene har hjulpet med at skabe konkret forandring. Men det betyder også, at vi vil kaste kritisk lys på, hvad skatteborgerne får for pengene, når en kommune ansætter en verdensmålskonsulent eller udgiver en rapport om kommunens arbejde med at udrydde sult eller skabe nye partnerskaber.
Regeringen vil fremme verdensmål
I juni fremlagde regeringen en omfattende handlingsplan for, hvordan Danmark skal arbejde med verdensmålene. Her fremgår det blandt andet, at alle lovforslag i Danmark nu skal screenes for, om de har ”væsentlige og relevante konsekvenser” for verdensmålene. Hvis det er tilfældet, skal det fremgå tydeligt af lovforslaget.
Samtidig forpligter regeringen alle styrelser og institutioner til at formulere målsætninger for bæredygtig udvikling. Det bliver en afgørende opgave for Altinget Verdensmål at holde øje med, hvordan statens og kommunernes indsats med verdensmålene kommer til at foregå i virkeligheden – både hvor meget den kommer til at koste, og hvilken forskel den gør.
Redaktør for Altinget Verdensmål bliver Rasmus Raun Westh, der har mange års erfaring med at dække international politik, udvikling og verdensmål i både dansk og international sammenhæng – og som også har omfattende erfaring med kritisk og undersøgende journalistik.
Rasmus Raun Westh kommer fra en stilling som webredaktør på Dagbladet Information, og han har skrevet historier samt produceret dokumentarfilm for en række danske og udenlandske medier.
”Vi lever I en tid, hvor både de tungeste og mindre store danske virksomheder offentliggør målsætninger om alt fra klimaneutralitet til ligestilling. Er det varm luft eller eksempler til efterfølgelse? Det kommer folk til at læse om på Altinget Verdensmål. Vi skal afsløre greenwashing, og hvis nogle finder ægte grønne løsninger, fortæller vi, hvordan de har gjort, og hvorfor lige dén løsning virker,” siger Rasmus Raun Westh.
Altinget Verdensmål lanceres til Verdensmålsugen 22-24. september i Altingets gård.
Se programmet og tilmeld dig til arrangementerne her.
Han får selskab af journalist Christina Houlind, der har flere års erfaring med at producere og udvikle nichemedier hos Altinget. Dertil kommer Altingets erfarne hold af redaktører, der også vil sørge for, at mediet bliver stedet, hvor fagfolk og politikere fører intens debat om verdensmålene.
Første nyhedsbrev kommer fredag eftermiddag 24 september klokken 16 - netop som Altinget og Mandag Morgen afslutter tre dages debatter om verdensmålene i Altingets Gård.