Debat

Astrid Krag før topmøde: Vores ældre har krav på større tryghed og omsorg i ældreplejen

Når Ældretopmødet afvikles torsdag i Odense, skal fokus være på at sikre de rette rammer for den lokale frihed, der på sigt er nøglen til at løse ældreplejens udfordringer, skriver social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Når vores ældre efter et langt arbejdsliv har ydet deres til fællesskabet, skal de også trygt kunne stole på, at fællesskabet er der for dem, den dag de ikke længere kan klare sig selv, skriver Astrid Krag (S).
Når vores ældre efter et langt arbejdsliv har ydet deres til fællesskabet, skal de også trygt kunne stole på, at fællesskabet er der for dem, den dag de ikke længere kan klare sig selv, skriver Astrid Krag (S).Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Astrid Krag
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hver dag får tusindvis af svækkede ældre uundværlig hjælp at dygtige og engagerede medarbejdere, som bidrager til, at de kan have en værdig tilværelse. Men vi må være ærlige om, at der også er udfordringer.

Tilliden til vores fælles ældrepleje er dalende. I medierne har vi set eksempler på helt uacceptable forhold, som ikke hører hjemme i den danske ældrepleje. Og mange ældre oplever, at deres hjem forvandler sig til Fredericia Banegård, når de får behov for hjælp fra hjemmeplejen. Med et utal at nye medarbejdere, som igen og igen skal sættes ind i den ældres situation og særlige behov. Med stramme kørelister og dokumentationskrav, som ikke tillader en hyggesnak over en kop kaffe eller anden menneskelig kontakt.

Temadebat

Som optakt til Ældretopmødet 2.0 kaster Altinget Ældre bolden op til centrale aktører, eksperter og politikere, der i en ny temadebat vil give deres bud på hvilke udfordringer og løsninger, der bør prioriteres på topmødets dagsorden.

Panelet består af:

  • Astrid Krag (S), social- og ældreminister
  • Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen
  • Torben K. Hollmann, sektorformand i FOA
  • Jette Skive (DF), formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg
  • Inge Kristensen, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed
  • Jakob Bigum Lundberg, landsformand for Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Inger Møller Nielsen, formand for Danske Ældreråd
  • Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens
  • René Nord Hansen, politisk chefkonsulent i KA Pleje
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand for Dansk Sygeplejeråd

Hvis du ønsker at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Ældreområdet er presset, fordi pengene til det stigende antal ældre i mange år ikke er fulgt med. Flere steder løber medarbejderne enormt stærkt. Og skærme og skemaer tager ofte tid fra det allervigtigste: omsorg, tryghed og nærvær.

Når vores ældre efter et langt arbejdsliv har ydet deres til fællesskabet, skal de også trygt kunne stole på, at fællesskabet er der for dem, den dag de ikke længere kan klare sig selv. De skal også have mulighed for at være med til at bestemme i hverdagen. At have indflydelse på den hjælp, de får. Det er ikke de ældre, der skal passes ind i systemets kasser, men systemet, der skal bøje sig rundt om den ældre.

Christiansborg har sjældent de bedste idéer 

Der findes ikke noget quick fix på ældreplejens udfordringer, og jeg tror, at mange løsninger skal vokse op nedefra – fra hverdagen. Det er sjældent på Christiansborg, at de bedste idéer dukker op. Men vi kan skabe de rigtige rammer. Og det er vi i gang med. Lad mig blot nævne nogle eksempler.

I Kerteminde har kommunen fået penge til at oprette faste teams i hjemmeplejen på tværs af alle faggrupper rundt om den ældre. Her er det ikke den ældre, der skal passe ind i systemets kasser, men systemet, der bøjer sig rundt om den ældre. Modellen er så succesfuld, at vi lige har afsat 170 millioner kroner til, at mange flere kommuner ligeledes kan udvikle faste teams af kendte ansigter.

I Struer har et plejecenter fået penge fra Finansloven til at gøre dokumentation til noget, medarbejdere, borgere og pårørende kan klare over en kop kaffe og en hyggesnak. Når noget vigtigt skal skrives ned, sidder medarbejderen inde hos borgeren ved en særlig brugervenlig computer og får gjort dokumentationen til en hyggelig fællesaktivitet. Nu skal medarbejderen ikke trække sig tilbage på et kontor, og den ældre har den tryghed, det giver, at medarbejderen ikke drøner ud af døren, men faktisk sidder lige dér – ved siden af sengen.

LÆS OGSÅ: FOA: Ældretopmødet skal sikre nationalt kompromis om fremtidens ældrepleje

Jeg tror, at mange løsninger skal vokse op nedefra – fra hverdagen. Det er sjældent på Christiansborg, at de bedste idéer dukker op. Men vi kan skabe de rigtige rammer.

Astrid Krag (S)
Social- og ældreminister

Stor ros til visionære frikommuner

Med velfærdsaftalen på ældreområdet har vi sat tre udvalgte kommuner fri fra den statslige styring og kontrol, så ledere og medarbejdere i ældreplejen får større frihed til at tilrettelægge hjælpen i samspil med den ældre.

Herfra skal lyde en stor ros til alle de involverede kommuner, kommunale politikere, ledere og medarbejdere i ældreplejen, de ældre og deres pårørende for at turde smide ”vi plejer” op i luften og finde nye løsninger, så der bliver skabt mere arbejdsglæde for medarbejderne og mere livsglæde for de ældre.

Jeg er også stolt at det arbejde, som vi sammen med FOA, Ældre Sagen og KL har sat i gang med at skabe en ny fælles retning for ældreplejen i Danmark. Og jeg er meget imponeret over det engagement, som organisationer og interessenter på ældreområdet samt parterne omkring Ældretopmødet har vist i arbejdet.

Jeg ser frem til at gøre status på Ældretopmødet her den 16. september og inddrage ældre, pårørende og ansatte i ældreplejen i vores tanker og overvejelser. Mange gode initiativer er allerede sat i søen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00