Opsamling: Det vil ældreområdets aktører sætte på dagsordenen til Ældretopmødet 2.0

Hvad skal øverst på plakaten, når Ældretopmødet 2021 afholdes i Odense? Det spørgsmål har centrale aktører på ældreområdet de seneste uger diskuteret på Altinget Ældre. Vi giver dig en opsamling på debatten. 

Torsdag mødes ældreområdets aktører og interessenter til Ældretopmødet 2021 i Odense.
Torsdag mødes ældreområdets aktører og interessenter til Ældretopmødet 2021 i Odense.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Rekruttering, faglig ledelse, nationale kvalitetsrammer og en revision af servicelovens bestemmelser. 

Det er et nogle af de ting, som flere centrale aktører ønsker at diskutere og sætte fokus på, når Ældretopmødet 2021 torsdag afholdes i Odense Congress Center. 

Her samles interessenter fra hele ældreområdet til storkonference for at følge op på det udviklingsarbejde, der blev sat i gang i kølvandet på sidste års topmøde, og for at diskutere rammerne for fremtidens ældrepleje og addressere sektorens udfordringer. 

Altinget Ældre har de seneste uger lagt spalteplads til debatten om, hvilke fokuspunkter der bør dominere topmødets dagsorden. Partnerskabet bag Ældretopmødet, som består af KL, Ældre Sagen, FOA og Social- og Ældreministeriet, har alle delt deres visioner og forhåbninger til dagens arrangement, og de er undervejs blevet suppleret og udfordret af centrale organisationer og foreninger, der alle har fremsat deres ønsker til, hvad topmødet skal handle om. 

Du kan dykke ned i debattens højdepunkter her:

René Nord HansenRené Nord Hansen, politisk chefkonsulent i KA Pleje

“Hvis vi vil styrke kvaliteten i ældreplejen, kan vi komme et stykke vej ved at nytænke og gøre ting smartere, men vi kommer ikke uden om, at der er brug for flere penge. Her er det åbenlyst et problem, at mange kommuner reelt set ikke ved, hvad deres egen hjemmepleje koster. Så længe kommunerne ikke er realistiske i forhold til, hvad hjemmeplejen koster, og derfor ikke har overblikket over økonomien i den opgave der skal løftes i hjemmeplejen, stresser man hele systemet omkring ældreplejen.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Astrid KragAstrid Krag (S), social- og ældreminister

“Der findes ikke noget quick fix på ældreplejens udfordringer, og jeg tror, at mange løsninger skal vokse op nedefra – fra hverdagen. Det er sjældent på Christiansborg, at de bedste idéer dukker op. Men vi kan skabe de rigtige rammer. Og det er vi i gang med.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Inger Møller NielsenInger Møller Nielsen, formand for Danske Ældreråd

“Servicelovens formålsbestemmelse, som er den lovgivningsmæssige ramme for den pleje, vi tilbyder svækkede ældre, bør gentænkes. Det bør fremgå med neonskrift, at formålet med plejen også er at understøtte borgerens selvbestemmelse og at sikre tryghed og omsorg. Tilsynsområdet trænger også til en revision. For hvis vi reelt ønsker at sætte borgerne i centrum for hjælpen, så skal det også afspejles i den måde, der føres tilsyn på i alle kommuner.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Bjarne HastrupBjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen

“Et af topmødernes centrale temaer er netop at ændre på organiseringen. Den måde, vi organiserer hjælpen, skal nemlig i langt højere grad medvirke til at skabe de gode relationer i hverdagen. Det er derfor en glæde at se, hvordan der tænkes i nye løsninger rundt omkring i landet. Vi skal igen finde frem til kernen i, hvad ældrepleje handler om både for at sikre en god hjælp til svækkede ældre og for at gøre faget attraktivt.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Lisbeth NørgaardLisbeth Nørgaard, formand for Danske SOSU-skoler

“Mange taler om, at vi skal tale ”faget op” – men allerede dér, taler vi faget ned. Derfor er det nødvendigt, at vi finder redskaberne til at tale anderledes om fagligheden, og det skal ske mange steder fra. Og først og fremmest gennem uddannelsen. Skal vi i mål med rekruttering, skal fagligheden sættes i højsædet. Alles faglighed er lige meget værd. Komplekse sundhedsopgaver kræver forskellig faglighed, og derfor er tværfagligheden altafgørende.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Jon KrogTroels Yde Toftdahl
Jon Krog og Troels Yde Toftdahl, hhv. branchedirektør i Selveje Danmark og velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv

“Vi kan ikke fortsætte med at puljefinansiere ældreområdet og male puljer til eksempelvis teams i hjemmeplejen og hjemlighed på plejehjem tyndt ud over landkortet. Det skaber ikke det brede kvalitetsløft, som mange ønsker. Så hvordan hæver vi bundniveauet over hele linjen? Det gør vi ved at sikre et stærkt samarbejde om løsningerne.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Torben Klitmøller HollmannTorben K. Hollmann, sektorformand i FOA

“Nu skal vi samle alle erfaringerne på Ældretopmøde 2.0, og så skal vi sende et budskab og en klar forventning til Christiansborg. Nu er det deres tur til at komme på banen og tage beslutninger for en bedre ældrepleje for Danmark. For det er vores fælles opgave at understøtte ældre medborgere, som bliver syge og svækkede. Understøtte dem i at have et værdigt ældreliv.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Jakob Bigum LundbergJakob Bigum Lundberg, formand for FSD

“Helt grundlæggende skal vi have en større samtale om fremtidens ældrepleje. Mere velfærdsteknologi, mere plejehjem i eget hjem som i Haderslev. Og vi skal have mod til at tale om, hvornår det er værdighed og tryghedsskabende at blive passet godt på af dedikerede medarbejdere, som ved, at de har opgaven, og hvornår er man som ældre er i stand til selv at træffe valg meningsfuldt.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Jacob BundsgaardJacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening

“KL følger nu op med en ny handleplan med 26 anbefalinger, der fra tre forskellige vinkler adresserer rekrutteringsud­fordringen. Rekruttering til og fastholdelse i uddannelserne, fastholdelse i faget og øget brug af smartere teknologier. Vores anbefalinger handler blandt andet om, hvordan vi skaber en større kønsdiversitet på uddannelserne inspireret af erfaringer fra Norge og Sverige. Vi foreslår også at indføre et plejeløfte i stil med lægeløftet for at løfte den faglige stolthed. Og så ser vi et stort potentiale i EUX-uddannelsen.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Gunhild WaldemarGunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens

“Topmødets deltagere bør diskutere, hvordan man skaffer mere stolthed og anerkendelse til det fine arbejde, som det er at tage vare på plejen af de mest skrøbelige mennesker i Danmark. (...) Nationalt Videnscenter for Demens foreslår, at mulighederne for at få en særlig certificering af demens-kundskaber, som for eksempel i Sverige, skal undersøges. Det er i den forbindelse afgørende, at ”mesterlæren” får væsentligt mere plads i videreuddannelse. Det er ikke nok med mere teoretisk viden.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Dorthe Boe DanbjørgDorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd

“Vi har brug for nationale kvalitetsrammer, som tager udgangspunkt i forskningsbaseret viden. Hermed kan vi sikre, at den kommunale ældrepleje leverer pleje og omsorg af høj faglig kvalitet. Kvalitetsrammer er et værktøj for den enkelte og kan være med til at synliggøre for både medarbejder, team og kommune, hvad de skal navigere efter i det daglige arbejde.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Karina RansbyKarina Ransby, underdirektør i Forsikring & Pension

“Den skattefinansierede ældrepleje kan og skal sikre alle en god og værdig ældrepleje. Det er dog helt urealistisk at forestille sig, at fremtidens offentlige ældrepleje kan opfylde alle ønsker til den fjerde alder. En one-size-fits-all-tilgang harmonerer slet ikke med en virkelighed, hvor folk har vidt forskellige ønsker og prioriteter.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Inge KristensenInge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed

“Ofte igangsættes indsatser, der ikke er strategisk tænkt sammen, og det giver ressourcespild og frustration. En af løsningerne kunne være at satse på det nationale kvalitetsprogram for sundhedsvæsenet, så det i langt højere grad også kan favne ældreområdet – og bringes til at give mening ude i virkeligheden.”

Du kan læse det fulde indlæg her.

Ulrik Ahrendt-JensenUlrik Ahrendt-Jensen, direktør i OK-Fonden

“Vi vil meget gerne tage et socialt ansvar og hjælpe mennesker tilbage på arbejdsmarkedet. Fleksjobbene er alle varige ansættelser på mellem en og seks timer om ugen. De rummer praktiske opgaver som lettere køkkenarbejde, tøjvask, lettere rengøringsopgaver, pedelopgaver, administrative opgaver og aktiviteter med beboerne i samarbejde med plejepersonalet.”

Du kan læse hele indlægget her

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00