Debat

FOA: Ældretopmødet skal sikre nationalt kompromis om fremtidens ældrepleje

Det er en fælles opgave at sikre rammerne for fremtidens ældrepleje i Danmark, og derfor er Christiansborg nødt til at komme på banen med beslutninger, der kan sikre fremdrift på området, skriver sektorformand Torben K. Hollmann. 

Vi har brug for en fælles forståelse - kald det bare et nationalt kompromis - om en række grundlæggende pejlemærker for fremtidens ældrepleje, skriver FOA's sektorformand.
Vi har brug for en fælles forståelse - kald det bare et nationalt kompromis - om en række grundlæggende pejlemærker for fremtidens ældrepleje, skriver FOA's sektorformand.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Torben Klitmøller Hollmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden Ældretopmødet sidste år har vi haft rigtig travlt. Vi har sat fokus på nær visitation, på faglig ledelse og på mindre teams. Vi har talt, vi har lyttet, og vi har lært.

Nu skal vi samle alle erfaringerne på Ældretopmøde 2.0, og så skal vi sende et budskab og en klar forventning til Christiansborg. Nu er det deres tur til at komme på banen og tage beslutninger for en bedre ældrepleje for Danmark. For det er vores fælles opgave at understøtte ældre medborgere, som bliver syge og svækkede. Understøtte dem i at have et værdigt ældreliv.

Temadebat

Som optakt til Ældretopmødet 2.0 kaster Altinget Ældre bolden op til centrale aktører, eksperter og politikere, der i en ny temadebat vil give deres bud på hvilke udfordringer og løsninger, der bør prioriteres på topmødets dagsorden.

Panelet består af:

  • Astrid Krag (S), social- og ældreminister
  • Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen
  • Torben K. Hollmann, sektorformand i FOA
  • Jette Skive (DF), formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg
  • Inge Kristensen, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed
  • Jakob Bigum Lundberg, landsformand for Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Inger Møller Nielsen, formand for Danske Ældreråd
  • Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens
  • René Nord Hansen, politisk chefkonsulent i KA Pleje

Hvis du ønsker at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Hvis vi ikke kan understøtte et værdigt ældreliv, som har en almen anerkendt standard, så risikerer vi et samfund, hvor velstillede ældre borgere supplerer eller erstatter hjælpen samtidig med, at en stor del af de ældre medborgere ikke har den mulighed. Vi risikerer at skabe et parallelsamfund med et a- og b-hold.

Allerede i dag er der ved at blive opbygget et parallelt system i form af et pensions- og forsikringsmarked, hvor der tilbydes ydelser som i bund og grund bør løses af kommunerne og velfærdsstatens fællesskab.

Vi skal vise medmenneskeligheden i ældreplejen. Vi skal tænke på det hele menneske og den enkeltes behov og ønsker til det bedst mulige liv. Vi skal skabe den tryghed, der er behov for, så ingen skal frygte at blive afhængig af fællesskabets hjælp.

Pårørende, ledelse og nær visitation er nøgleord

Derfor har vi brug for en fælles forståelse - kald det bare et nationalt kompromis - om en række grundlæggende pejlemærker for fremtidens ældrepleje. I FOA har vi identificeret ni af slagsen.

Først og fremmest skal vi fortsat have fokus på nær visitation. Målet er, at borger og medarbejder i samarbejde skaber det bedst mulige liv. I dag visiteres ofte til en række ydelser, men vi skal have et øget fokus på borgens særlige behov og ønsker til hverdagen og livet.

LÆS OGSÅ: KA Pleje: Penge og metodefrihed er vejen til flere hænder i ældreplejen

Samtidig skal vi sikre et større fagligt råderum, hvor medarbejderne i lagt højere grad får mulighed for at bruge deres faglighed i arbejdet med borgerne.

Parallelt med visitation og faglighed, er det afgørende at sikre et tættere samspil med de pårørende. Her bør målet være at inddrage de pårørende i løsninger og dialog omkring borgerne, der får hjælp, således at der skabes størst mulighed tryghed og forståelse for borgerens situation og muligheder.

Vi skal sende et budskab og en klar forventning til Christiansborg. Nu er det deres tur til at komme på banen og tage beslutninger for en bedre ældrepleje for Danmark.

Torben K. Hollmann
Sektorformand, FOA

Politikerne har magten og mulighederne

Derudover er der behov for at kigge på en ny organisering og en styrkelse af arbejdsfællesskaberne. Det endelige mål, som vi allerede arbejder med, er, at hjemmeplejen organiseres i mindre, lokale teams, der har et stort råderum i forhold til planlægning af arbejdet. Det er én af vejene til at få færre medarbejdere i den enkelte borgers hjem. Samtidig skal vi styrke det tværfaglige samarbejde mellem de mange forskellige faggrupper, der er omkring borgeren.

Her er det derudover afgørende at styrke den faglige ledelse, sådan at lederne i højere grad er nærværende i arbejdet omkring borgerne og styrker kvalitet og faglighed. Alle medarbejdere bør desuden få mulighed for individuel faglig sparring.

Et andet mål er at styrke den faglige dokumentation. Medarbejderne skal have let adgang til relevant viden om den enkelte borger, og der skal lægges mindre vægt på registrering af ydelse og kontrol af medarbejderne. Samtidig skal vi stille krav til kvaliteten, så de mange gode kvalitetsredskaber, som vi ved virker, i langt højere grad bliver brugt.

Det er de forslag, FOA tager med til Ældretopmødet 2.0. Det er det, vi håber at skabe en fælles forståelse for – ikke kun med vores gode partnere i arbejdet om Ældretopmødet, men også med de politikere som har magten og muligheden til for alvor at flytte på tingene og ændre tingene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00