Debat

DE og Selveje Danmark: Ældretopmødet skal bane vejen for et øget samarbejde med private

Ældreområdet har brug for en grundlæggende renovering, hvis velfærdens kvalitet skal matche demografiens pres og de forventinger, som fremtidens ældre har til serviceniveauet, skriver Troels Yde Toftdahl og Jon Krog forud for Ældretopmødet torsdag. 

Selvejende og private leverandører har i mange år været dygtige til at sikre høj kvalitet i vores ældrepleje, og det skal hele området lærer af, skriver Dansk Erhverv og Selveje Danmark.
Selvejende og private leverandører har i mange år været dygtige til at sikre høj kvalitet i vores ældrepleje, og det skal hele området lærer af, skriver Dansk Erhverv og Selveje Danmark.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Jon Krog
Troels Yde Toftdahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ældretopmødet nærmer sig med hastige skridt, og det er et arrangement vi i lighed med mange andre aktører på området har set rigtig meget frem til.

For når Odense inden længe danner rammen om Ældretopmødet, er det potentielt et af de vigtigste møder om velfærdssamfundet i nyere tid. Den brændende platform behøver næsten ikke videre præsentation, for den er ganske velbeskrevet. Færre skal forsørge flere ældre, borgernes ønsker og forventninger til ældrevelfærden er høje, økonomien er presset.

Temadebat

Som optakt til Ældretopmødet 2.0 kaster Altinget Ældre bolden op til centrale aktører, eksperter og politikere, der i en ny temadebat vil give deres bud på hvilke udfordringer og løsninger, der bør prioriteres på topmødets dagsorden.

Panelet består af:

  • Astrid Krag (S), social- og ældreminister
  • Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen
  • Torben K. Hollmann, sektorformand i FOA
  • Jette Skive (DF), formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg
  • Inge Kristensen, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed
  • Jakob Bigum Lundberg, landsformand for Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Inger Møller Nielsen, formand for Danske Ældreråd
  • Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens
  • René Nord Hansen, politisk chefkonsulent i KA Pleje
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand for Dansk Sygeplejeråd

Hvis du ønsker at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Det store spørgsmål bliver, hvad ambitionsniveauet skal være for vores ældrevelfærd? 

Vi er alvorligt bekymrede for, at de tyndslidte gulvbrædder får en slibetur og en gang lak mere i stedet for at tage den svære, men langt vigtigere snak om, hvorvidt gulvbrædderne skal skiftes ud. Bliver vi ved med at gøre, som vi plejer, så mødes enderne ikke. Vi sliber gulvet tyndere med nye krav og lakerer gulvet med flere puljer. Og så mødes vi igen om nogle år og taler om de samme problemer.

Ældretopmødet bliver derfor nødt til at levere svar på, hvordan vi vil skabe velfærden på nye måder. Vi skal hæve ambitionsniveauet for ældrevelfærden.

I 2030 vil der være 160.000 flere danskere end i dag, der er 80 år eller ældre. Den ændrede befolkningssammensætning vil koste knap 30 milliarder kroner frem til 2030. De ældre vil forvente velfærd af høj kvalitet, og derfor kan vi ikke fortsætte med at gøre, som vi plejer.

LÆS OGSÅ: Astrid Krag før topmøde: Vores ældre har krav på større tryghed og omsorg i ældreplejen

Langsigtede løsninger kræver bredt samarbejde

Vi kan ikke fortsætte med at puljefinansiere ældreområdet og male puljer til eksempelvis teams i hjemmeplejen og hjemlighed på plejehjem tyndt ud over landkortet. Det skaber ikke det brede kvalitetsløft, som mange ønsker.

Så hvordan hæver vi bundniveauet over hele linjen? Det gør vi ved at sikre et stærkt samarbejde om løsningerne.

Vi kan ikke fortsætte med at puljefinansiere ældreområdet. Det skaber ikke det brede kvalitetsløft, som mange ønsker.

Troels Yde Toftdahl og Jon Krog
Hhv. velfærdspolitisk chef i DE og branchedirektør i Selveje Danmark

Først og fremmest skal vi være mere nysgerrige på dem, der leverer fantastisk kvalitet i dag, og vi skal lære fra dem. Selvejende og private leverandører har i mange år været dygtige til at sikre høj kvalitet i vores ældrepleje, og det er attraktivt at komme på et af de selvejende og private plejehjem. Det skal hele området lære af.

Vi skal også være nysgerrige på, hvorfor sygefraværet er dobbelt så højt i den offentlige ældrepleje som i den ikke-offentlige sektor. Der er mange ekstra hænder at hente ad den vej.

Samtidig skal vi lade ikke-offentlige aktører bygge og drive friplejehjem i et stærkt samarbejde med kommunen. Det hjælper kommunerne med at levere plejekapacitet, og borgerne er begejstrede for kvaliteten og de nye valgmuligheder.

Vi skal stille krav om, at kvaliteten af den velfærd, borgerne modtager, skal kunne sammenlignes. Ellers fortsætter vi med at pumpe milliarder ud i velfærden uden at vide, om tallet er højt eller lavt, og om vi får meget eller lidt for pengene.

Lad Ældretopmødet bliver det møde, hvor vi for alvor tager fat om de store og centrale spørgsmål, der kan sikre fremtidens velfærd. Det er vores forhåbning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00