Debat

Direktør til FOA: Udlejning af plejeboliger kan aldrig blive en guldgrube

Det er forkert, når FOA påstår, at udlejning af plejeboliger til en guldgrube for kapitalfonde. Området er reguleret, og beboerne kan klage over deres husleje for Huslejenævnet, skriver Attendo-direktør Søren Andersen.

De offentlige kasser skal betale det samme for en friplejehjemsplads som de skal for en kommunal plejehjemsplads, skriver Søren Andersen.
De offentlige kasser skal betale det samme for en friplejehjemsplads som de skal for en kommunal plejehjemsplads, skriver Søren Andersen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Næstformand i FOA Thomas Enghausen advarer i Altinget mod at tro, at friplejehjem er en god idé, hvor kommunerne kan spare store anlægsudgifter. Her lægger han stor vægt på “forsyningssikkerheden”, inden for plejesektoren som det væsentligste argument mod at lade private kræfter skabe valgfrihed.

Med andre ord skaber han et billede af en branche, der bevidst underbyder med urealistiske tilbud, der ikke kan holde i virkelighedens verden. Men det er ikke korrekt.

Økonomien i et friplejehjem er reguleret af en række forhold som er vigtige at kende, for at diskussionen bliver så faktuel som mulig. Der er ikke fri markedsleje på friplejeboliger. Området er reguleret. Beboerne kan indklage deres husleje for Huslejenævnet og dermed få vurderet lejen, hvis de finder den urimelig.

Derfor er det ikke muligt at gøre udlejning af plejeboliger til en guldgrube. For at være et attraktivt valg for de ældre har vi i øvrigt valgt ikke at tage indskud, da det kan være en stor belastning at skulle finde flere måneders husleje – eksempelvis hvor den ene ægtefælde skal i plejebolig og den anden blive i nuværende bolig.

Virksomhederne, der driver friplejehjem, tjener kun penge, hvis de kan levere den samme service som kommunerne mere effektivt.

Søren Andersen
Direktør, Attendo

Effektive friplejehjem tjener penge

Det er korrekt, at en friplejehjemsoperatør i princippet kan gå konkurs, men det er sådan set kun godt for alle parter. Det presser nemlig selskaberne bag friplejehjemmene til at levere den service, som beboerne ønsker. Hvert enkelt friplejehjem er desuden myndighedsgodkendt inden opførsel, og her har myndighederne mulighed for at vurdere økonomien i det selskab, der skal drive friplejehjemmet.

Det er i øvrigt en rigtig god ide med en grundigt tjek, så der ikke kan herske tvivl om virksomhedens økonomiske mulighed for at drive friplejehjemmet i fremtiden. Virksomhederne, der driver friplejehjem, tjener kun penge, hvis de kan levere den samme service som kommunerne mere effektivt. Hvis de ikke kan det, tjener de ingenting.

Hvis vi tager Attendo som eksempel, så er vi børsnoterede. Det fremgår på vores hjemmeside, hvem der ejer os. Her er fuld transparens. De største aktieejere i Danmark er i øvrigt pensionskasserne, som forvalter lønmodtagernes pensionsopsparing, så hvis FOA’s medlemmer skal forsøde alderdommen med en god pensionsordning, så skal de virksomheder, deres pensionskasse har investeret i, tjene penge.

Det offentlige har intet at tabe

De offentlige kasser skal betale det samme for en friplejehjemsplads som de skal for en kommunal plejehjemsplads. Sådan er lovgivningen. Hvis friplejehjemsoperatøren tjener penge, betaler de skat, og så har det være billigere for de offentlige kasser.

Læs også
 

Konklusionen er derfor ret lige til. Hvis vi private aktører er mere effektive end det offentlige, så tjener vi penge, og det offentlige sparer så det, der svarer til 25 procent af overskuddet, som de får retur i skat. Hvis vi er mindre effektive, så taber aktionærerne penge, og det offentlige har ikke tabt noget. Det er en  win-win-konstruktion for det offentlige.

For mit eget vedkommende er det langt fra givet, at det er en kommune, der skal sikre mig en tryg alderdom. Det skal de, der leverer det bedste tilbud. Hvorfor skal valgfriheden indskrænkes, bare fordi man blive ældre?

Desuden giver friplejehjem medarbejderne flere arbejdsgivere at vælge imellem, hvilket gør, at man som arbejdsgiver i en tid med arbejdskraftmangel skal anstrenge sig for at tilbyde attraktive vilkår. Dette kommer også FOA’s medlemmer til gavn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Andersen

Direktør, Attendo
Diplomingeniør

0:000:00