Debat

Djøf: Handlingsplan og videnscenter skal bekæmpe strukturer og fordomme mod seniorer

Erfarne kræfter skal hyldes. Desværre oplever alt for mange seniorer at blive fravalgt i jobsøgningen, selvom arbejdsmarkedet har hårdt brug for deres erfaring, skriver Sara Vergo.

Hvis vi gerne vil fastholde folk på arbejdsmarkedet, er det et kæmpe problem, at så mange føler sig fravalgt, skriver Sara Vergo. 
Hvis vi gerne vil fastholde folk på arbejdsmarkedet, er det et kæmpe problem, at så mange føler sig fravalgt, skriver Sara Vergo. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Sara Vergo
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig, at du har mistet dit job. Du brænder efter at finde et nyt. Du har et flot CV og har sågar været direktør.

Du søger på livet løs, er meget motiveret. Det burde jo gå rimelig let. Men der går over tre år. Over 400 ansøgninger. 50 samtaler bliver det til. Men intet job. Desværre kan du ikke slippe fornemmelsen af, at det skyldes din alder.

Eksemplet er ikke opdigtet. Historien tilhører 62-årige Janne, som har været omtalt i diverse medier for nylig. Janne fortæller selv, at hun godt ved, der kan være mange årsager til, at hun er gået ledig. Men hun er ikke i tvivl om, at hendes alder har været en udfordring.

Temadebat

Hvordan får vi flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet?

I fremtiden vil Danmark mangle tusindvis afhænder på arbejdsmarkedet. Senere tilbagetrækning er én måde, vi kan skaffe mere personale her og nu, men hvad skal der til for, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet? 

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne.

Jeg modtager jævnligt historier fra frustrerede medlemmer, der som Janne har mistet deres job og ikke kan finde et nyt. Mennesker, som har masser af ressourcer, viden og erfaringer og som gerne vil bidrage, men som oplever, at deres alder er en barriere.

En kommende undersøgelse fra Djøf og Epinion uddyber udfordringen: De ældre på arbejdsmarkedet er ikke så attraktive som de yngre. Alle aldersgrupper og både chefer og medarbejdere foretrækker de yngre som ny kollega.  

Tidligere undersøgelser har ligeledes vist, at de mest erfarne på arbejdsmarkedet føler sig forskelsbehandlet. Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i 2021 påvist, at tæt på hver tredje ledig senior over 50 har følt sig forskelsbehandlet. Og blandt Djøfs egne medlemmer har hvert sjette over 55 følt sig forskelsbehandlet.

Hvis vi gerne vil fastholde folk på arbejdsmarkedet, er det et kæmpe problem, at så mange står med den oplevelse.

Stort potentiale

I takt med særligt udfasningen af efterløn og en stigende pensionsalder er historisk mange seniorer en del af arbejdsmarkedet. Det betyder dog ikke, at der ikke er meget mere at komme efter.

Seniorerne har en øget til tendens til at blive langtidsledige, når de mister deres arbejde

Sara Vergo
Formand, Djøf

For eksempel ved vi, at seniorerne har en øget til tendens til at blive langtidsledige, når de mister deres arbejde. Og på det offentlige område ved vi fra Djøfs egne undersøgelser, at seniorerne er overrepræsenteret i fyringssagerne.

I Djøf har vi undersøgt, hvor mange flere vi kunne have i beskæftigelse, hvis vi var lige så gode som vores nordiske kolleger. Tallene er heftige: Hvis vi var lige så gode som Sverige til at holde 60+ i job ville 52.000 flere være i job. Og var vi lige så gode som Norge, var 66.000 flere i job.

En handlingsplan for arbejdsmarkedet

Men hvordan giver vi flere et længere arbejdsliv? Jeg tror ikke, der er én snuptagsløsning. I Djøf har vi foreslået en samlet national offensiv via en handlingsplan med anker i Beskæftigelsesministeriet.

Handlingsplanen skal udbrede de metoder til fastholdelse, vi ved virker – for eksempel seniorsamtaler. Den skal iværksætte tiltag, der sikrer rette kompetencer hele livet samt sikre et velfungerende jobmarked og mobilitet for de erfarne. Eksempelvis ved at man i staten indfører mål om større mangfoldighed i resultatkontrakter.  

Vi er nødt til at bearbejde bias i befolkningen og erstatte fordomme med fakta

Sara Vergo
Formand, Djøf

Og så er der fordommene. Vi er nødt til at bearbejde bias i befolkningen og erstatte fordomme med fakta.

Lad mig derfor stemme i med Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen, som den 10. november skrev her i debatrækken, at vi i Danmark bør have et videnscenter på området.

Et videnscenter kan spille en nøglerolle i at kortlægge fordomme og bias i befolkningen – og afmontere det. Og det er vi nødt til, hvis flere skal have et godt, langt arbejdsliv.

Og så skal vi have flere gode historier ud. Derfor har vi i Djøf taget initiativ til kåringen Bedst over 60, der hylder de erfarne på arbejdsmarkedet for inspirerende arbejdsliv. For de erfarne fortjener en hyldest. I starten af december offentliggør vi de 60 vindere.

Og så er jeg tilbage ved Janne, med de over 400 ansøgninger. For Jannes historie sluttede faktisk lykkeligt med et godt job, efter hun stillede sig frem på blandt andet LinkedIn og fortalte sin historie.

Den vej skal vi gøre lettere for flere – også dem der er forbi pensionsalderen. Ingen fortjener at stå med de oplevelser, Janne har haft.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00