Debat

Ældre Sagen: Hvis flere seniorer skal blive, skal vi stoppe med at kassere dem

Mange seniorer vil gerne blive længere på arbejdsmarkedet, men forhindres af at virksomheder er dårlige til at ansætte folk, der er oppe i alderen. Det kræver en kulturændring, skriver Bjarne Hastrup.

Vi skal både fokusere på fastholdelse og ansættelse af seniorer, skriver Bjarne Hastrup.
Vi skal både fokusere på fastholdelse og ansættelse af seniorer, skriver Bjarne Hastrup.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Bjarne Hastrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er mangel på arbejdskraft overalt i det danske samfund. Politikere, arbejdsgivere og faglige organisationer spørger alle, hvordan vi løser dette alvorlige problem.

Mange kigger på seniorerne som en del af løsningen, og hvordan vi kan få flere seniorer til at blive længere.

Inden vi appellerer til seniorerne om at blive længere, så skal vi huske på, at de på grund af reformerne af efterløn og pension allerede i dag arbejder markant længere end for 10 år siden.

Temadebat

Hvordan får vi flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet?

I fremtiden vil Danmark mangle tusindvis afhænder på arbejdsmarkedet. Senere tilbagetrækning er én måde, vi kan skaffe mere personale her og nu, men hvad skal der til for, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet? 

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne. 
 

 

Der er også markant færre, som trækker sig tilbage på ydelser som for eksempel efterløn, arne- eller seniorpension.

Vi er nået rigtig langt af dette reformspor, og jeg har svært ved at se, hvad der yderligere kan opnås ved at forringe de muligheder, som er en afgørende forudsætning for, at alle skal kunne arbejde længere.

Nedslidte seniorer skal fortsat kunne trække sig tilbage med værdighed, men hvis vi vil have flere seniorer til at blive, skal vi stoppe med at kassere dem. For det er faktisk det, vi gør i dag.

Rolige og beslutningsdygtige

Jeg skal være den første til at anerkende, at mange danske arbejdsgivere beskæftiger og sætter pris på ældre, erfarne medarbejdere. Det er der også god grund til.

Forskning på området har afmonteret de traditionelle fordomme, og den viser, at seniorer i løbet af arbejdslivet bliver mere systematisk tænkende, udviser ro i pressede situationer og har større beslutningsdygtighed.

Vi skal have skabt en kulturændring på det danske arbejdsmarked

Bjarne Hastrup
Direktør, Ældresagen

Problemet er bare, at virksomhederne er bedre til at fastholde seniorer end at ansætte dem. Hvis seniorer mister jobbet, går der længere til, før de får et nyt. Deres langtidsledighed er markant højere end på resten af arbejdsmarkedet. 

Et stort problem for den enkelte, men måske i virkeligheden en endnu større udfordring for vores arbejdsmarked.

Ledighed er lig med exit

For ledighed blandt seniorer rummer kimen til tilbagetrækning. Det kan vi se af en kommende ledighedsundersøgelse, hvor cirka 60 procent angiver ledighed som en hel eller delvis årsag til deres beslutning om at forlade arbejdsmarkedet.

Og fra Ældre Sagens eget Fremtidsstudie ved vi, at enten fyring eller aldersgrænse spiller en rolle for hver sjettes beslutning om at stoppe.

Læs også

Så svaret er simpelt. Hvis vi vil have seniorerne til at fortsætte, så skal virksomheder og offentlige arbejdsgivere ansætte dem i dag. Det er ikke sikkert, at de søger i morgen.

Hvad skal vi så gøre ved det? 

Kulturændring på arbejdsmarkedet

På den korte bane er alle, men især arbejdsgivere nødt til at anerkende seniorernes oplevelse af aldersdiskrimination. De er nødt til at have et stærkere fokus på risikoen for tilbagetrækning ved ledighed.

Det skal også i højere grad være muligt at søge et eller skifte job, selvom man er oppe i årene

Bjarne Hastrup
Direktør, Ældresagen

På den lidt længere bane skal vi have skabt en kulturændring på det danske arbejdsmarked, hvor det er helt naturligt både at fortsætte i en sen alder og blive ansat i en sen alder. Det kan være på nedsat tid og med nye eller ændrede opgaver, der tager hensyn til helbredet.

I Norge har man et nationalt videns- og kompetencecenter, Senter for Seniorpolitik, SSP. Dets formål er, at flere nordmænd skal arbejde længere, og centret kortlægger og synliggør derfor seniorers ressourcer og styrker. Hvorfor har vi ikke et i Danmark? 

Målrettede stillinger til seniorer

Der er brug for at både det offentlige og private virksomheder tænker nyt og oprette stillinger, som er målrettet seniorer og folkepensionister.

Hvorfor ikke oprette en stilling som morgenvagt i børnehaven til en senior, når der er spidsbelastning ved aflevering af børnene?

Vi skal have fokus på fastholdelse, men det skal også i højere grad være muligt at søge et eller skifte job, selvom man er oppe i årene. 

Opgør med aldersgrænser

Endelig skal vi have et opgør med aldersgrænser på arbejdsmarkedet. Både de aldersgrænser, som sender folk ufrivilligt hjem på pension, men også de benspænd, som findes i beskæftigelseslovgivning, hvor man for eksempel ikke kan fortsætte i fleksjob efter folkepensionsalderen eller bevare nødvendig støtte eller hjælpemidler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00