Debat

Formand for FH: Vi skal ændre vores syn på arbejde og alder

Vi skal ændre vores kultur, så vi bedst muligt sikrer, at flere seniorer har lyst til og mulighed for at blive længere tid på arbejdsmarkedet, skriver Lizette Risgaard.

Det er nødvendigt, at flere virksomheder får en seniorpolitik med mulighed for eksempelvis seniordage og tilbud om nedsat tid, skriver Lizette Risgaard. 
Det er nødvendigt, at flere virksomheder får en seniorpolitik med mulighed for eksempelvis seniordage og tilbud om nedsat tid, skriver Lizette Risgaard. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lizette Risgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg vil starte med at anerkende, at den tidligere regering har taget initiativ til et partnerskab om seniorer – det har Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordret til, siden den såkaldte seniortænketank afleverede deres anbefalinger i 2019.

Nu håber vi, at den kommende regering vil forsætte og intensivere arbejdet. For vi er ikke i mål endnu med at sikre gode forhold for seniorer.

I fagbevægelsen er vi rigtig glade for, at Christiansborg med retten til tidlig pension har sikret en værdig tilbagetrækning til de lønmodtagere, som har været længst på arbejdsmarkedet. 

Temadebat

Hvordan får vi flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet?

I fremtiden vil Danmark mangle tusindvis af hænder på arbejdsmarkedet. Senere tilbagetrækning er én måde, vi kan skaffe mere personale her og nu, men hvad skal der til for, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet? 

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne.

Vi ved fra meningsmålinger, at knapt halvdelen af alle lønmodtagere selv tror, at de kan holde frem til pensionsalderen. Den bekymring skal vi tage alvorligt, så vi understøtter et bæredygtigt arbejdsmarked, hvor seniorer reelt skal have mulighed for fortsat at bidrage, indtil de når pensionsalderen.

Ligeledes er det sund fornuft, at den tidligere regering har lempet reglerne for modregning af en partners arbejdsindkomst i pensionerne, så vi belønner dem, der tager en ekstra tørn på arbejdsmarkedet.

Men der er stadigt et langt og sejt træk tilbage, hvis vi skal få flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Vi er nødt til at ændre vores syn på arbejde og alder. Det skylder vi os selv, hinanden og samfundet. For forskning viser, at med livserfaring får man bedre sociale kompetencer, og man har flere forskellige erfaringer at trække på, når man skal vurdere en situation. Der er brug for at påskønne de erfarne.

Sundt arbejdsmiljø og fleksibilitet

Selvom mange chefer og arbejdspladser har fået øjnene op for, at deres erfarne medarbejdere er værdifulde, hører vi stadig alt for mange groteske historier om dygtige seniorer, der skriver hundredvis af ansøgninger uden nogensinde at komme til samtale.

Mange seniorer oplever, at der ikke bliver gjort noget fra virksomhedernes side i forhold til at fastholde ældre medarbejdere

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Diskrimination er uacceptabelt, og det skal stoppes.

Men det handler ikke kun om en kulturændring, det ved vi blandt andet fra "projekt SeniorArbejdsLiv". Undersøgelsen viser, at mange seniorer oplever, at der ikke bliver gjort noget fra virksomhedernes side i forhold til at fastholde ældre medarbejdere.

Vi mener i fagbevægelsen for det første, at der er behov for at indføre et krav i arbejdsmiljøloven om, at virksomhederne holder årlige seniorsamtaler med deres ældre medarbejdere.

Læs også

Et sikkert og sundt arbejdsmiljø er et helt centralt værktøj til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Vi skal forebygge fysisk og psykisk nedslidning på det danske arbejdsmarked, så seniorer kan holde til arbejdet, indtil de rammer pensionsalderen – både til gavn for dem selv og for virksomhederne. 

For det andet er det nødvendigt, at flere virksomheder får en seniorpolitik med mulighed for eksempelvis seniordage og tilbud om nedsat tid. Det findes i dag i flere overenskomster, og det kan parterne med fordel udbrede og udvikle. 

For det tredje skal jobcentre og a-kasser gøre en ekstra indsats for at få tidligt fat i ledige seniorer, så de hurtigt kommer videre i jobsøgningen efter en afskedigelse. Vi ved, at seniorer har en større risiko for langtidsledighed. 

Det er bydende nødvendigt, at arbejdsgiverne tager ansvar for denne dagsorden

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Undersøg rekrutteringspraksisser

Derfor er det bydende nødvendigt, at arbejdsgiverne tager ansvar for denne dagsorden. I en tid, hvor virksomhederne råber på arbejdskraft, er det uforståeligt, at arbejdsgiverne ikke kigger mod de ledige seniorer.

Med den stigende pensionsalder er det en kæmpe udfordring, at man som senior kan risikere at blive parkeret i ledighedskøen. Derfor mener vi, at der skal foretages en undersøgelse af rekrutteringspraksissen i både offentlige og private virksomheder, så vi kan få dokumenteret, om der sker diskrimination.

Arbejdsgiverne har ledelsesretten, og de råber fortsat på mere og billigere udenlandsk arbejdskraft. Derfor har de klart en forpligtelse til og ansvar for at ansætte og fastholde seniorer på arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00