Debat

DA: Virksomheder skal gøre mere for at få seniorer til at arbejde længere

Politikerne kan ikke alene løfte den ressource, seniorer er for arbejdsmarkedet. Virksomhederne skal gøre mere og give større fleksibilitet til de seniorer, der tager flere år på arbejdsmarkedet, skriver Christina Sode Haslund.

Tidlige tilbagetrækningsordninger skal annulleres og virksomheder skal sikre større fleksibilitet til seniorer, skriver Christina Sode Haslund og Erik E. Simonsen. 
Tidlige tilbagetrækningsordninger skal annulleres og virksomheder skal sikre større fleksibilitet til seniorer, skriver Christina Sode Haslund og Erik E. Simonsen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Christina Sode Haslund
Erik E. Simonsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aldrig har der været så mange seniorer på det danske arbejdsmarked som i disse år. Der er stor efterspørgsel på medarbejdere med erfaring, og mange medarbejdere oplever, at der er plads til dem, og at virksomhederne gerne vil beholde dem.

Fremsynede politikere har også tidligere lavet reformer af efterløn og pensionsalder, som betyder, at det er attraktivt for flere at blive i arbejde. I en tid med mangel på medarbejdere i en lang række brancher er tilknytning af seniorer vigtigt i både offentlige og private virksomheder. 

Alligevel er Danmark bagud, når vi sammenligner os med de andre nordiske lande, som er bedre til at få seniorer til at blive i arbejde. Det hænger blandt andet sammen med, at vi i Danmark har indført en lang række tilbagetrækningsordninger som efterløn, seniorpension og tidlig pension, som trækker raske seniorer ud af arbejdsmarkedet for tidligt. Det skal vi gøre op med.

Temadebat

Hvordan får vi flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet?

I fremtiden vil Danmark mangle tusindvis afhænder på arbejdsmarkedet. Senere tilbagetrækning er én måde, vi kan skaffe mere personale her og nu, men hvad skal der til for, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet? 

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne. 

De, der ikke længere kan arbejde, skal vi naturligvis fortsat give mulighed for at modtage førtidspension eller et fleksjob. 

Virksomhederne skal gøre mere

Men politiske reformer og fjernelse af tilbagetrækningsordninger gør det ikke alene. Virksomhederne – både offentlige og private - er også nødt til at komme længere frem på banen og gøre endnu mere for at tilknytte de medarbejdere, som står på tærsklen til pension. 

I takt med at pensionssystemet modnes, vil nogle seniorer i de kommende år få en meget stor økonomisk frihed, hvor nogle kan bruge deres arbejdsmarkedspension i kombination med store formuer fra blandt andet friværdi til selv at beslutte, hvornår de vil gå på pension.

Hvis seniorerne skal blive længere på arbejdsmarkedet, skal virksomhederne tænke i flere individuelle løsninger

Christina Sode Haslund og Erik E. Simonsen
Hhv. arbejdsmiljøchef og vicedirektør, Dansk Arbejdsgiverforening

Politikerne har de facto i fremtiden i mindre grad indflydelse på pensionsalderen. Mange virksomheder gør allerede meget for at tilknytte seniorerne med blandt andet tilpasning af arbejdstiden, arbejdsopgaverne, seniorsamtaler. Men virksomhederne skal gøre mere.

Hvis seniorerne skal vælge at blive længere på arbejdsmarkedet, så skal virksomhederne tænke i flere individuelle løsninger, som er tilpasset den enkelte medarbejder. Det stiller store krav til virksomhederne om god ledelse og dialog. 

Læg ideologi til side

Antallet af seniorer på arbejdsmarkedet sætter i disse år rekord. Udviklingen er positiv, og det er godt, men i de kommende år vil antallet af seniorer stige meget markant.

Læg nu ideologi til side. Få lavet et opgør med de skadelige tidlige tilbagetrækningsordninger

Christina Sode Haslund og Erik E. Simonsen
Hhv. arbejdsmiljøchef og vicedirektør, Dansk Arbejdsgiverforening

Allerede i 2030 vil der være 165.000 flere danskere, der er 65 år eller derover. Det tal stiger til næsten 340.000 i 2040. Det er af stor betydning for Danmarks velstand og velfærd, at vi evner at knytte en større andel af de over 65-årige til virksomhederne. Politikerne, der nu sidder og forhandler om at skabe en bred regering, bør reagere på de udfordringer, vi som samfund står overfor.

Læg nu ideologi til side. Få lavet et opgør med de skadelige tidlige tilbagetrækningsordninger. Samtidig skal virksomhederne have øjnene op for at sikre, at seniorerne har lyst til at blive på arbejdsmarkedet. Det er en ledelsesopgave og kræver individuelle løsninger på de enkelte arbejdspladser. Her hjælper nye love og regler ikke.

Mange virksomheder er allerede i fuld gang, og de som undlader at tage opgaven alvorligt, står til at gå glip af en stor ressource på fremtidens arbejdsmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Sode Haslund

Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00