Debat

Vikarbranchen: Ledige seniorer skal få en hestesko til at komme i beskæftigelse

Et nyt projekt viser, at samarbejde mellem jobcentre og vikarbureauer kan gavne ledige seniorer. For når ledige kommer i vikarjob, kan det være det rette springbræt til en fastansættelse, skriver Søren Ingemann.

Et nyt projekt mellem VIkarbranchen og jobcentre viser, at vikarjobs kan hjælpe flere senior ledige i fuldtidsjob, skriver Søren Ingemann.
Et nyt projekt mellem VIkarbranchen og jobcentre viser, at vikarjobs kan hjælpe flere senior ledige i fuldtidsjob, skriver Søren Ingemann.Foto: Lars Helsinghof/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når jobcentre og vikarbureauer samarbejder, får ledige seniorer en hestesko til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det viser konklusioner fra et projekt, hvor jobcentre og Vikarbranchen har lagt kræfterne sammen for at få flere seniorer i job.

Derfor opfordrer jeg politikerne til at sætte penge af til at fortsætte samarbejdet – og endda udvide målgruppen. Et vikarjob kan være et godt alternativ til virksomhedspraktik og løntilskud, når ledige seniorer skal i job igen.

Det viser evalueringen af et projekt, hvor 17 jobcentre har samarbejdet med vikarbureauer om at hjælpe dagpengemodtagere over 50 år tilbage på arbejdsmarkedet.

Vikarjob kan lede til fuldtidsbeskæftigelse
Det er en god nyhed i en trist tid, hvor mange danskeres jobsituation ofte er usikker.

Derfor opfordrer jeg til at gøre det gode samarbejde permanent. Gerne med en pose penge til en fast kontaktperson i alle landets jobcentre, som vikarbureauerne kan gå til. Og med penge til at inkludere alle ledige i samarbejdet.

I Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings projekt var godt 2.600 ledige seniorer til informationsmøde om mulighederne i vikarbranchen. Af dem blev knapt 60 procent skrevet op hos vikarbureauer, og 27 procent fik et vikarjob.

For mange af de ledige, der kom i vikarjob, viste det sig at være et godt springbræt til fuldtidsjobbet og måske en fastansættelse.

Særligt har informationsmøderne om vikarjobs været med til at aflive myter om vikarbranchens løn- og ansættelsesvilkår

Søren Ingemann
Formand for Vikarbranchen i Dansk Industri og underdirektør i JKS

70 procent af deltagerne, der kommer i vikarjob, er i fuldtidsbeskæftigelse otte måneder efter en periode som vikar-ansat, står der i projektevalueringen.

Jobcentre begejstret for samarbejdet
Selvom projektet kørte før coronakrisen, viser det med al tydelighed, at samarbejdet har ført til konkrete resultater for alle.

Jeg noterer mig også, at jobcentrene ifølge evalueringen er tilfredse med samarbejdet. Alle jobcentre peger på, at vikarsamarbejdet i høj grad eller meget høj grad er værdiskabende for indsatsen. 16 ud af 17 jobcentre havde ved det afsluttende seminar truffet beslutning om at videreføre samarbejdet med vikarbranchen.

Projektet er så positivt, at det ikke kun behøver at omfatte dagpengemodtagere, der har rundet 50 år. Typisk har de deltagende jobcentre valgt at udvide gruppen af ledige, som de foreslår at tage et vikarjob. For samarbejdet er tilsyneladende positivt for de ledige.

Bedre viden om vikarjobs
Ud over de mange, som fik et vikarjob, så vurderer 82 procent af de ledige i projektet, at invitationen til at høre mere om mulighederne i branchen har givet dem god og relevant viden om mulighederne for vikarjobs.

Særligt har informationsmøderne om vikarjobs været med til at aflive myter om vikarbranchens løn- og ansættelsesvilkår, siger evalueringen.

Derfor ser jeg kun gode grunde til at holde fast i det gode samarbejde med organiserede vikarbureauer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00