Liselott Blixt
 svarer 
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (DF) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om kommentar til indlægget på altinget.dk 22/2-19 af Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter: ”Fysioterapeuter til PLO: Når direkte adgang til fysioterapi fungerer i Norge, Skotland og Holland, gør det nok også i Danmark”

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 21, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere indlægget på altinget.dk 2-19 af Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter: ”Fysioterapeuter til PLO: Når direkte adgang til fysioterapi fungerer i Norge, Skotland og Holland, gør det nok også i Danmark”?

https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/fysioterapeuter-direkte-adgang-frigiver-ressourcertil-praktiserende-laeger
Svar fra tirsdag den 11. februar 2020
”Vil ministeren kommentere indlægget på altinget.dk 2-19 af Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter:

”Fysioterapeuter til PLO: Når direkte adgang til fysioterapi fungerer i Norge, Skotland og Holland, gør det nok også i Danmark?” https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/fysioterapeuter-direkte-adgang-frigiverressourcertil-praktiserende-laeger” Svar:

Regeringen ser det som en bunden opgave at bidrage til at løse udfordringerne i forhold til almen praksis, så der er god lægedækning i hele landet. Der er dog ingen nemme løsninger på lægedækningsudfordringerne i almen praksis. Der er behov for at igangsætte flere initiativer, som kan virke på både kort og lang sigt.

Derfor skal vi undersøge, hvordan vi kan få frigjort nogle ressourcer hos de praktiserede læger. I den sammenhæng er det oplagt at se på, om der i forhold til fysioterapi kan være gode grunde til helt eller delvist at fravige kravet om, at man skal have en lægehenvisning for at gå til en fysioterapeut med offentligt tilskud. Derfor har Sundheds- og Ældreministeriet givet Region Hovedstaden grønt lys til at iværksætte et pilotprojekt, der har til formål at undersøge effekterne af direkte adgang til fysioterapi med offentligt tilskud.

Der findes allerede i dag positive erfaringer med at afskaffe henvisningskravet til fysioterapi fra bl.a. Holland og Norge. Det skal vi selvfølgelig kigge på med interesse, men vi ved dog ikke med sikkerhed, om de internationale erfaringer direkte kan overføres til en dansk kontekst. For selvom vi har meget til fælles med andre europæiske lande, så gør vi ikke tingene 100 procent på samme måde – heller ikke på sundhedsområdet. Derfor mener jeg ikke, at man – alene ud fra studier af andre lande – bør iværksætte større ændringer i sundhedsvæsenet.

Derudover kender vi ikke de økonomiske omkostninger ved at afskaffe henvisningskravet til tilskudsberettiget fysioterapi. Vi har med andre ord brug for at blive klogere på, hvilke udgifter og gevinster der er forbundet ved at fravige kravet om lægehenvisning.
0:000:00