svarer 
Magnus Heunicke

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om kommentar til præsentation fra Philip Morris' foretræde 3/11-20

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 61, Spørgsmål 74
Vil ministeren kommentere præsentation fra Philip Morris' foretræde 3. november 2020, j L 61 - bilag 11.

Svar fra mandag den 23. november 2020
”Vil ministeren kommentere præsentation fra Philip Morris' foretræde 3. november 2020, jf. L 61 - bilag 11.” Svar:

Jeg vil indledningsvist henlede opmærksomheden på Danmarks forpligtelse til at beskyttede den politiske proces mod tobaksindustriens indflydelse. Som bekendt er Danmark er partsland til rammekonventionen om tobakskontrol (FCTC), hvis artikel 5.3 lyder:

”I forbindelse med fastlæggelse og gennemførelse af den offentlige politik på folkesundhedsområdet skal parterne gøre en indsats for at beskytte denne politik mod tobaksindustriens handelsmæssige og øvrige interesser i overensstemmelse med national lovgivning.” Som sundheds- og ældreminister er mit fokus på at fremme folkesundheden – ikke at give tobaksindustrien bedre muligheder for at afsætte deres produkter. Derfor ønsker jeg heller ikke at imødekomme Philip Morris´ ønske om en lempelige regulering af de produkter, som Philip Morris ønsker at fremme salget af.

I tråd med ovenstående finder jeg ikke anledning til at behandle de fremførte forslag nærmere. Jeg vil imidlertid bemærke, at præsentationen bærer præg af en selektiv tilgang til anvendelse af kildemateriale.

Da præsentationen blandt andet vedrører opvarmet tobak, vil jeg gøre opmærksom på, at der ifølge WHO ikke på nuværende tidspunkt er evidens for, at opvarmet tobak er mindre skadeligt end konventionelle tobaksprodukter (Kilde: WHO, marts 2020.

Heated tobacco products: information sheet - 2nd edition 1 ).

Af Su dhedsstyrelse forebyggelsespakke o tobak fre går følge de: ”Tobaksindustrien udvikler løbende nye tobaksvarer, og flere af disse varer markedsføres som mindre skadelige end cigaretter, hvilket dog ikke er dokumenteret i uafhængig forskning. I overensstemmelse med WHO anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle nye tobaks1 Informationsarket kan findes her:

https://www.who.int/publications/i/item/WHO-HEP-HPR2020.2 produkter behandles på lige fod med alle andre tobaksvarer, både når det gælder forebyggelse af rygestart, og når det handler om tilbud om rygestop”.

0:000:00