Liselott Blixt
 svarer 
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (DF) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, hvordan procedurerne om det skriftlige samtykke vil blive tilrettelagt

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 101, Spørgsmål 6
Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at det er hensigten at fastsætte regler om, at generelt informeret samtykke skal give skriftligt. Vil ministeren oplyse, hvordan procedurerne om det skriftlige samtykke vil blive tilrettelagt, og hvor lang tid en sådan skriftlig procedure må forventes at tage? Hvordan vil ministeren sikre, at skriftlighed tages alvorligt og ikke bliver noget, som man springer nemt hen over?

Svar fra tirsdag den 15. december 2020
”Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at det er hensigten at fastsætte regler om, at generelt informeret samtykke skal give skriftligt. Vil ministeren oplyse, hvordan procedurerne om det skriftlige samtykke vil blive tilrettelagt, og hvor lang tid en sådan skriftlig procedure må forventes at tage? Hvordan vil ministeren sikre, at skriftlighed tages alvorligt og ikke bliver noget, som man springer nemt hen over?” Svar:

Ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke, medmindre andet følger af lov eller i henhold til sundhedslovens §§ 17-19. Dette udgangspunkt fraviges i forslaget, hvor hensigten er, at de nærmeste pårørende m.fl. kan samtykke til en række nærmere definerede behandlinger inden for en afgrænset periode ved afgivelse af et generelt informeret samtykke.

Indhentelse af et generelt informeret samtykke skærper således sundhedspersonens informationspligt, da informationen efter sundhedslovens § 16 om skal omfatte flere potentielle behandlinger end ved afgivelsen af konkret informeret samtykke.

Det er samtidig hensigten at fastsætte regler om, at et generelt informeret samtykke skal gives skriftligt. Dels kan det understøtte og sikre informationsudvekslingen mellem sundhedspersonen og de nærmeste pårørende m.fl. Dels kan det mindske risikoen for uoverensstemmelser, som må anses for særligt vigtigt ved afgivelse af et samtykke, der omfatter flere behandlinger.

Det er den sundhedsperson, der er ansvarlig for behandlingen, der har pligt til at drage omsorg for, at informeret samtykke er indhentet efter sundhedslovens § 18, stk. 1.

Dette er gældende, uanset om samtykket er konkret eller generelt.

Ligeledes er sundhedspersonen ansvarlig for, at informationen er fyldestgørende og af et sådan omfang, at de nærmeste pårørende m.fl. har grundlag for at tage stilling til de pågældende potentielle behandlinger. Dette er tilfældet i dag og vil også være det ved indførelsen af et generelt informeret samtykke.

Endelig er den ansvarlige sundhedsperson forpligtet til at journalføre relevante oplysninger vedrørende information og samtykke til behandling, herunder dokumentation for, at samtykket er givet skriftligt.
0:000:00