Lars Boje Mathiesen
 svarer 
Magnus Heunicke

Lars Boje Mathiesen (NB) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om ministerens holdning til udviklingen i antallet af unge, danske rygere under 18 år i perioden fra 2000 til 2020

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 61, Spørgsmål 76
Hvad er ministerens holdning til udviklingen i antallet af unge, danske rygere under 18 år i perioden fra 2000 til 2020?

Svar fra mandag den 30. november 2020
”Hvad er ministerens holdning til udviklingen i antallet af unge, danske rygere under 18 år i perioden fra 2000 til 2020?” Svar:

Rygning er enormt sundhedsskadeligt, og jo tidligere man begynder at ryge, jo sværere er det at stoppe igen. Derfor ønsker jeg ikke, at børn bliver lokket ind i en afhængighed. Rygning er ikke for børn.

Skolebørnsundersøgelsen viser, at der indtil 2014 overordnet set er sket et fald i andelen af børn og unge, der ryger, men at udviklingen er stagneret frem til 2018, hvor den seneste undersøgelse er fra. Skolebørnsundersøgelsen fra 2018 viser, at omkring 5 procent af de 13-årige elever og lidt mere end hver sjette 15-årige elev ryger dagligt, ugentligt eller sjældnere. I mine øjne betyder det, at selv om der har været et fald, står vi stadig med et kæmpe problem, som koster alt for mange liv i fremtiden.

Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at vi med den nationale handleplan mod børn og unges rygning sætter ind med en række initiativer målrettet af stoppe og forebygge børn og unges rygning og nikotinafhængighed.
0:000:00