Debat

Borgmestre og uddannelsesaktør: Manglen på faglærte forsinker den grønne omstilling

Faglærte er afgørende for den grønne omstilling. Derfor skal der gøres en ekstraordinær indsats for at styrke erhvervsuddannelsernes grønne profil, skriver Marie Stærke, Mikael Smed, Carsten Rasmussen og John Norman Hansen.

<div>Vi ønsker at levere rådgivning, efteruddannelse og naturligvis flere faglærte til virksomhederne, der driver den grønne omstilling, skriver Mikael Smed, Carsten Rasmussen og John Norman Hansen.</div><i></i>
Vi ønsker at levere rådgivning, efteruddannelse og naturligvis flere faglærte til virksomhederne, der driver den grønne omstilling, skriver Mikael Smed, Carsten Rasmussen og John Norman Hansen.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Stærke
Mikael Smed
Carsten Nøddebo Rasmussen
John Norman Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi har tilstrækkeligt med faglærte. Derfor er det positivt, at børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye fortsat ønsker at investere i erhvervsskolerne som drivkræfter i klimakampen.

Faglærte er nødvendige for at omsætte vores intentioner om at reducere klimabelastningen til handling og implementere de nødvendige foranstaltninger for at minimere eksisterende konsekvenser.

Vi har brug for faglærte til at udvide elnettet, etablere fjernvarmeanlæg, opføre konstruktioner til at modstå stormfloder og til at sælge effektive energiløsninger til forbrugerne.

Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi har tilstrækkeligt med faglærte.

Marie Stærke, Mikael Smed, Carsten Rasmussen og John Norman Hansen

Desværre er der en mangel på disse faglærte, hvilket resulterer i at udviklingen går langsomt og koster flere penge.

I januar 2022 indgik regeringen en aftale om "En ny reformpakke for dansk økonomi", hvori det blev besluttet at etablere tre klimaerhvervsskoler, der tilbyder erhvervs- og efteruddannelse rettet mod de brancher og sektorer, der kan bidrage til at opfylde de nationale klimamål.

Dette forslag modtog dog kritik, da nogle mente, at det opdelte uddannelser og skoler i "grønne" og "ikke-grønne".

Midlerne afsat til disse skoler er endnu ikke blevet allokeret.

Vi, tre borgmestre og EUC Sjælland, mener, at der skal gøres en ekstraordinær indsats for at styrke erhvervsuddannelsernes grønne profil. Vi har imidlertid også taget kritikken til os.

Læs også

Grønt partnerskab

Derfor har vi etableret Klimaerhvervsskolepartnerskabet, som inkluderer erhvervsskolerne i Region Sjælland, alle regionens kommuner og Region Sjælland selv.

Dette partnerskab er et alternativ til at fremhæve visse skoler frem for andre. Vi arbejder i partnerskabet med blandt andet ungepaneler, fælles projekter og kampagner.

Partnerskabet rummer et stort potentiale, som kan realiseres, hvis midlerne til klimaerhvervsskolerne bliver tilgængelige.

De unge, vi taler med, har mange gode ideer til bæredygtige uddannelsesmiljøer, skolerne har ambitiøse planer for grøn omstilling, og der er behov for yderligere uddannelse af lærerne. Alle disse aktiviteter ønsker vi at samle i partnerskabet.

Selvom partnerskabet allerede har et godt samarbejde med erhvervslivet, er der behov for endnu tættere samarbejde med virksomheder og offentlige arbejdspladser for at nå målet om den grønne omstilling.

Vi håber, at Mattias Tesfaye og regeringen vil lade sig inspirere af vores model.

Marie Stærke, Mikael Smed, Carsten Rasmussen og John Norman Hansen

Vi ønsker at levere rådgivning, efteruddannelse og naturligvis flere faglærte til virksomhederne, der driver den grønne omstilling eller har behov for nye kompetencer for selv at arbejde mere bæredygtigt.

Region Sjælland besidder et betydeligt potentiale, men er også udfordret af sin placering mellem hovedstaden og de vestlige regioner.

Dette ses tydeligt i fordelingen af videnscentre på erhvervsuddannelserne, hvor Region Sjælland er den eneste region uden et sådant center.

Vi håber, at Mattias Tesfaye og regeringen vil lade sig inspirere af vores model, som både skaber markante fyrtårne i klimakampen og kan styrke alle erhvervsskoler.

Dette vil gavne erhvervsuddannelserne, de unge og ikke mindst den grønne omstilling.

Vi er allerede i gang med arbejdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Stærke

Borgmester (S), Køge Kommune, næstformand, Socialdemokratiet
BA i Historie, Dansk og Engelsk

Mikael Smed

Borgmester (S), Vordingborg Kommune
politikommissær (Politiskolen 2003)

Carsten Rasmussen

Borgmester (S), Næstved Kommune
specialarbejder

0:000:00