Hvordan stopper vi sygeplejerskernes flugt fra patienterne?

Dygtige sygeplejersker siver fra de multisyge patienter. De kan få mere prestige, 10.000 kroner mere om måneden og bedre arbejdstider ved at flytte ind bag skrivebordene. Mads Koch Hansen og sygeplejerske og sygehusdirektør Lone Bjørklund taler i denne podcast blandt andet om sygeplejefagets udfordringer.

For mange dygtige sygeplejersker glæder væk fra patienterne, mener Mads Koch Hansen og Lone Bjørklund.  
For mange dygtige sygeplejersker glæder væk fra patienterne, mener Mads Koch Hansen og Lone Bjørklund.  Foto: Lind Kastrup/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvordan får vi sygeplejerskerne til at blive i kitlen hos de svært syge patienter i stedet for at flygte ud i administrative stillinger eller helt ud af sygehusene?  

Findes der en særlig offer-kultur blandt sygeplejersker? Og har kritikerne ret: Er sundhedspersonalet og lederne sovset ind i pseudomøder og uvigtige projekter?

Det er blandt emnerne i denne udgave af Politisk Stuegang, hvor vi har besøg af sygeplejerskeuddannede Lone Bjørklund, der i dag er vicedirektør på Holbæk Sygehus, og ledelsesrådgiver Mads Koch Hansen, der er tidligere sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt og formand for Lægeforeningen. 

Fakta

Andre emner i dette afsnit:

  • Fremtidens speciallæger – hvor og hvor mange skal uddannes?  
  • Kritik af regeringens life science-strategi
  • Er det kun "brokkehoveder" der er er ved at blive kvalt i møder og projekter?
  • Er lærepengene fra corona-krisen snart glemt?
  • Månedens genistreg: Erfaren sygehusleder rykker til det kommunale sundhedsvæsen.

Forlad patienterne og få mere i løn
Lone Bjørklund, der selv har arbejdet som sygeplejerske på en stribe afdelinger, ser en stribe forklaringer på, at sygeplejerskerne søger væk.

”De nævner løn, arbejdsforhold og generelt vagtbyrden i blandt andet weekenderne,” siger Lone Bjørklund

Hun peger på, at en del sygeplejersker tager job uden for sygehusene for at få færre weekendvagter.

Både Mads Koch Hansen og Lone Bjørklund peger på, at man i sundhedsvæsenet i dag praktisk talt belønner sygeplejerskerne for at glide over i opgaver uden patientkontakt med både højere løn og mere familievenlige arbejdstider.

”Hvis du som sygeplejerske internt på sygehuset rykker til kvalitetsarbejde, forskning eller udvikling, så får du fuldtidsstilling fra mandag til fredag i dagtimerne og 10.000 mere om måneden,” forklarer Lone Bjørklund i et tænkt eksempel.

Hun mener, at sundhedsvæsenet lønmæssigt sender et signal til sygeplejerskerne om, at kerneopgaven med at pleje patienter ikke er det vigtigste.

Mere løn og prestige til dem, der tager slæbet
Ifølge Mads Koch Hansen skal sygehusledelserne være bedre til at belønne de sygeplejersker, der tager mange weekendvagter og de vanskelige opgaver med mulitisyge patienter på eksempelvis de medicinske afdelinger.

”Disse sygeplejerskerne gør en kæmpe forskel. Der bliver ikke set ned på dem, men omvendt er der heller ingen prestige i det,” siger Mads Koch Hansen, der skitserer en stribe løsningsforslag.

Sygeplejerskerne er lige nu i særligt fokus. Ud over at der er stigende mangel på sygeplejersker, har de stemt nej til den overenskomstaftale, som Dansk Sygeplejeråd var med til at få forhandlet hjem ved forårets overenskomstforhandlinger.

Læs også

Offerkultur blandt sygeplejersker
Både Mads Koch Hansen og Lone Bjørklund har forståelse for, at sygeplejerskerne ønsker at få rettet op på den skævhed, der opstod med tjenestemandsreformen i 1969, hvor sygeplejerskerne lønmæssigt blev indplaceret på et lavere løntrin end en række sammenlignelige faggrupper som eksempelvis lærerne.

”Der er helt klart sygeplejersker, som ikke føler sig ordentligt værdsat eller til grin på grund af den ubalance, der blev skabt i 1969. Men det er lidt ærgerligt, at sygeplejerskerne i den proces får talt deres fag ned i et sort hul,” siger Mads Koch Hansen blandt andet. Han understreger, at han kender mange sygeplejersker, der er tilfredse og glade for deres arbejde.

Lone Bjørklund peger på, at realpolitisk kan sygeplejerskerne være nødt til at klage over deres forhold for at få bedre vilkår. Men utilfredsheden tager nogle steder overhånd, mener hun.

”Der er en lidt underlig kultur med en offerliggørelse af faget. Jeg ville elske, hvis vi kunne få noget mere stolthed og arbejdsglæde ind i faget igen,” siger Bjørklund, der i dag mener, at en del unge sygeplejerske kommer energisk ud på afdelingerne. Men, siger hun, de bliver ”socialiseret” af de andre sygeplejersker til at se dagligdagen på afdelingen som uretfærdig, hård, og at det er umuligt at arbejde 37 timer om ugen.

Har møder og projekter taget overhånd?
Et af dagens andre emner er spørgsmålet om, hvorvidt kliniske ledere og medarbejdere på sygehusene er viklet ind i for mange møder og projekter. Møder og projekter, der groft sagt er spild af personalets tid, så de får mindre tid til patienterne. Og svaret er et rungende ja fra de to gæster.

”Der er mange møder, man går til, og projekter, hvor man tænker, hvorfor nu lige det,” siger Lone Bjørklund, der mener, coronakrisen har været en øjenåbner for mange ledere.

Alle unødvendige møder og projekter blev skåret væk, og medarbejdere og ledere syntes, det var rart at kunne fokusere på den berømte kerneopgave: Pleje og behandling af patienter.

”Når det hele åbner op igen, så synes jeg godt, vi kunne overveje, hvad det egentlig er, vi skal bruge vores tid på,” siger Lone Bjørklund.

Mads Koch Hansen ser det som en ond cirkel:

Alle på møderne har haft så travlt med andre møder og reelt klinikarbejde, at ingen har forberedt sig til møderne. Resultat: Der kommer ikke noget ud af to til tre timer lange møder.

Ifølge ham er der en stigende tendens til, at administrative medarbejdere tager sundhedsfaglige medarbejderes tid, fordi de skal besvare alle mulige spørgsmål.

”Administrationen genererer opgaver til de kliniske ledere, hvor det burde være omvendt,” siger Mads Koch Hansen, der mener, at den øverste ledelse skal være bedre til at lade de administrative medarbejdere blive styret decentralt af klinikerne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

Lone Bjørklund

Vicedirektør, Region Hovedstaden Psykiatri
sygeplejerske (Diakonissestiftelsens sygeplejeskole, 1995), master, voksenpædagogik (Roskilde Universitets Center, 2005), master of public administration (Copenhagen Business School, 2016).

0:000:00