Højt spil om nedslidning kan koste Løkkes hemmelige treparts-trumf

ANALYSE: Med en løsning sanktioneret af arbejdsmarkedets parter burde en arbejdsmiljøreform ligge til højrebenet. Men forhandlingerne risikerer at sande til i det storpolitiske tovtrækkeri om differentieret pension.

Lars Løkke Rasmussens er lykkedes med et treparts-hattrick. En reform af arbejdsmiljøindsatsen vil cementere parløbet med arbejdsmarkedets parter og kan blive et trumfkort i den kommende valgkamp.<br>
Lars Løkke Rasmussens er lykkedes med et treparts-hattrick. En reform af arbejdsmiljøindsatsen vil cementere parløbet med arbejdsmarkedets parter og kan blive et trumfkort i den kommende valgkamp.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
Ondt i arbejdsmiljøet
  • I 2011 blev der aftalt en strategi for arbejdsmiljøindsatsen, som i 2020 skulle sikre 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker, 20 procent færre psykisk overbelastede og 20 procent færre med overbelastninger af muskler og skelet.
  • Kun de alvorlige arbejdsulykker er faldet, mens både andelen af fysisk og psykisk overbelastede er steget.

Det er snart to år siden, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nedsatte et ekspertudvalg − og dermed brolagde vejen mod en reform af arbejdsmiljøindsatsen.

Med deltagelse af arbejdsmarkedets parter er de 18 anbefalinger, der i september kom ud af eksperternes hænder, at betragte som sikker politisk grund for såvel rød som blå blok.

Derfor kan det undre, at forhandlingerne er trukket så meget i langdrag, og at regeringen ikke for længst har sikret sig det stik i bunken, som i en valgkamp vil kunne parere kritik fra såvel opposition som fagbevægelse for ikke at tage arbejdsmiljø tilstrækkeligt alvorligt.

Dokumentation

Løkkes trepartshistorik

Siden Lars Løkke Rasmussen (V) overtog statsministerposten i 2015, har regeringen og arbejdsmarkedets parter indgået tre trepartsaftaler:

Marts 2016: En aftale om flygtninge- og integrationsuddannelsen (IGU-ordningen).

August 2016: En aftale om praktikpladser på erhvervsuddannelserne. 

Oktober 2017: En aftale om voksen-, efter- og videreuddannelse.

I starten af 2018 måtte regeringen angiveligt opgive at arrangere trepartsforhandlinger om udenlandsk arbejdskraft, hvor regeringens ønske om lempelser dengang og nu blokeres af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Fagbevægelsen har længe appelleret til, at arbejdsmiljø blev tema for trepartsforhandlinger.

I marts 2017 nedsatte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen et ekspertudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter, som fik til opgave at komme med anbefalinger til en forbedring af arbejdsmiljøindsatsen.

Ekspertudvalgets 18 anbefalinger blev præsenteret i september 2018.

Samtlige partier har efterfølgende deltaget i forhandlinger med beskæftigelsesministeren. Det tredje ud af fem temamøder finder sted torsdag aften. Ministeriet forventer at kunne lande en aftale i løbet af marts 2019.

FH-formand Lizette Riisgaard opfordrede i weekenden til, at der indkaldes til brede trepartsforhandlinger efter et valg om nedslidning, hvor også arbejdsmiljø og uddannelse trækkes ind i diskussionen.

Troels Lund Poulsen ser dog ingen grund til at standse de igangværende politiske forhandlinger om nedslidtes mulighed for at gå tidligere på pension.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00