Debat

SF: Tre måneders øremærket barsel til begge forældre vil sikre reel ligestilling

DEBAT: EU's krav kan hindre en reel ligefordeling af barslen mellem mor og far. Reform skal give en lang barselsperiode, hvoraf dele kan øremærkes til mor og far, skriver SF's ligestillingsordfører.

Hver forælder skal have øremærket tre måneders barsel efter fødslen, skriver SF's ligestillingsordfører, Astrid Carøe (i midten).
Hver forælder skal have øremærket tre måneders barsel efter fødslen, skriver SF's ligestillingsordfører, Astrid Carøe (i midten).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Astrid Carøe (SF)
Ligestillingsordfører

Vi kan se det i lønstatistikkerne, på chefgangene og i pensionsopsparingerne. Vi kan se det til forældremøderne og ved barnets første sygedag.

Har du taget størstedelen af barslen, så tager du også størstedelen af opgaverne, som relaterer sig til barnet senerehen, og du kommer bagud på arbejdspladsen, selvom du måske ønskede det anderledes.

Derfor er barsel en af de største ligestillingsudfordringer, som vi har i Danmark. 

Det værste er, at det nu betyder, at EU's barselskrav skal indføres med en øremærkning til far i den del, der kaldes forældreorloven.

Astrid Carøe (SF)
Ligestillingsordfører

Og vi halter gevaldigt efter vores nordiske kollegaer, som allerede har øremærket barsel til far. Danske kvinder tager i gennemsnitligt 231 dages barselsorlov, mens mændene tager 25 dage.

I Norge, Sverige og Island tager mænd over 20 procent af barslen, altså dobbelt så meget som i Danmark, hvor mænd kun tager en tiendedel. 

Derfor er det også på én gang glædeligt og pinligt, at et EU-direktiv nu tvinger Danmark til at indføre øremærket barsel til fædre.

Pinligt, fordi vi ofte bryster os af at være et foregangsland, når det kommer til ligestilling, men glædeligt, fordi der nu ikke er nogen vej udenom. 

Kvantespring for ligestillingen
Fædrebarslen kan blive et kvantespring for ligestillingen. Barslen betyder nemlig ikke kun noget i de måneder, hvor den står på.

Den har betydning for mange dele af familiens liv, hvor fordelingen af tid og opgaver i den første del af barnets liv har konsekvenser for ligestillingen både i hjemmet og på arbejdsmarkedet. 

Tilbage står så spørgsmålet: Hvordan skal den nye danske fædrebarsel indrettes? 

Med det nuværende barselssystem kan den øremærkede barsel faktisk vise sig at være et skridt tilbage for ligestillingen i stedet for frem.

Det skyldes, at vi af historiske grunde har et barselssystem med hele fire forskellige orlovstyper, som er indført gradvist, og som gav god mening, da de blev indført, men som det er på tide at fjerne.

De mange opdelinger i barselsperioden har nemlig ført til et ret kompliceret system, som mange forældre korser sig over at finde rundt i.

Men det værste er, at det nu betyder, at EU's barselskrav skal indføres med en øremærkning til far i den del, der kaldes forældreorloven.

Da forældreorloven som udgangspunkt er tiltænkt begge forældre, vil det betyde, at der af ligebehandlingshensyn også skal øremærkes mere barsel til mor i samme periode.

Læs også

Vi skal have en barselsreform
Mødrene, som allerede i dag har 14 ugers øremærket barsel efter fødslen, vil altså få yderligere nogle måneder øremærket, og det vil betyde en endnu større skævvridning af barslen.

Det vil umuliggøre en reel lige fordeling af barslen mellem mor og far, som en del forældre ønsker og benytter sig af i dag. Og det vil umuliggøre de tilfælde, hvor far tager størstedelen af barslen, som også findes. Det vil slå os tilbage på ligestillingen i stedet for frem. 

Derfor skal vi have en barselsreform, så vi får én lang barselsperiode, hvoraf dele kan øremærkes til henholdsvis mor og far.

Står det til SF, skal hver forælder have øremærket tre måneder efter fødslen, og resten af barslen skal som udgangspunkt være delt mellem forældrene, men med mulighed for at overføre til den anden forælder, som det passer familierne bedst.

Dermed har begge forældre en øremærket ret til barsel med deres barn, mens der samtidig er fleksibilitet for familierne. 

Dokumentation

Temadebat: Hvordan gearer vi arbejdsmarkedet til at sende far på barsel?

Øremærket fædrebarsel er igen på den politiske dagsorden.

EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022, og overenskomstaftalen for industrien skal sikre, at fædres forældreorlov med fuld løn skal stige til to måneder.

Altinget giver ordet til centrale aktører, som i en temadebat vil give deres svar på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Når vi er bundet op af EU-direktivet, hvilke implikationer får det for det danske arbejdsmarked? Skal øremærket barsel til fædre være aftalt af arbejdsmarkedets parter i overenskomster eller af politikerne? Og skal vi gå skridtet videre end EU og sikre mere end to måneders betalt barsel til fædrene?

Her er aktørerne:
  • Alex Vanopslagh (LA), medlem af Folketinget, politisk leder og beskæftigelsesordfører
  • Astrid Carøe (SF), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Bent Bøgsted (DF), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Birgitte Bergman (K), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Dorte Sindbjerg Martinsen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, Dansk Industri
  • Mona Striib, forbundsformand, FOA
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget, beskæftigelsesordfører og ligestillingsordfører
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

0:000:00