Ny debat: Hvordan gearer vi arbejds­markedet til at sende far på barsel?

TEMADEBAT: Nye EU-regler og industriens overenskomstforlig har sat øremærket fædrebarsel på den politiske dagsorden. Nu giver aktører deres bud på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Industriens overenskomst sikrer, at arbejdsgiveren fremover skal betale fuld løn under forældreorlov i 16 uger, hvoraf halvdelen er øremærket til faren.
Industriens overenskomst sikrer, at arbejdsgiveren fremover skal betale fuld løn under forældreorlov i 16 uger, hvoraf halvdelen er øremærket til faren.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Socialdemokraterne har én gang brændt nallerne på fædrebarsel, da Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister i 2013 måtte skrinlægge planerne om tre måneders øremærket barsel til fædre.

S-R-SF-regeringen droppede planerne af frygt for, at forældre samlet set ville tage kortere barsel, hvis fædrene ikke udnyttede de uger, som var reserveret til dem.

Nu er den øremærkede barsel til fædre igen blevet et varmt politisk emne. Det skyldes ikke mindst, at EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00