Stort flertal blandt danskerne bakker op om differentieret pensionsalder

VALG-TEMA: Håndværkeren skal kunne gå tidligere på pension end akademikeren, mener tre ud af fire ifølge ny meningsmåling. DF erklærer sig klar til at støtte socialdemokratisk forslag uanset farven på en kommende regering.

Mette Frederiksen præsenterede det socialdemokratiske forslag om differentieret pensionalder i sidste uge på et plejehjem i København.
Mette Frederiksen præsenterede det socialdemokratiske forslag om differentieret pensionalder i sidste uge på et plejehjem i København.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er en uhyre kompleks øvelse. Så jeg har brug for, at partierne bliver enige om at lægge en økonomisk ramme ned over de forhandlinger, der så skal foregå, og så bede arbejdsmarkedets parter om finde en løsning

Per Christensen
Forbundsformand, 3F

Håndværkere, sosu'er og fabriksarbejdere kom tirsdag et stort skridt tættere på muligheden for at gå tidligere på folkepension end faggrupper med mindre fysisk opslidende jobs.

Dansk Folkeparti erklærer sig nemlig nu klar til at støtte det socialdemokratiske forslag om differentieret pensionalder. Uanset udfaldet af det kommende folketingsvalg tegner der sig dermed et komfortabelt politisk flertal for forslaget.

Og Mette Frederiksen (S) og Thulesen Dahl (DF) er tilsyneladende i øjenhøjde med et stort flertal af befolkningen. I hvert fald mener 74 procent, at håndværkeren skal kunne gå tidligere på pension end akademikeren.

Dokumentation

Spørgsmålet:

"Synes du, at en håndværker skal kunne gå tidligere på folkepension end en akademiker?"

  • Ja - 74 pct.
  • Nej - 14 pct.
  • Ved ikke - 12 pct.

Meningsmålingen er foretaget for 3F af Analyse Danmark fra 18. januar til 28. januar. Stikprøven er udtrukket tilfældigt på køn, alder og geografi (region) blandt danskere over 18 år. Der er indsamlet 1.056 interviews, og data er vægtet på køn, alder og region i henhold til Danmarks Statistiks fordelinger.

Socialdemokratiets forslag

Socialdemokratiets forslag om differentieret pensionalder bygger på syv principper: 

1. Det er til dem, der er mest nedslidte.

2. Det er til dem, der har arbejdet i længst tid.

3. Det skal baseres på objektive kriterier.

4. Adgangen til den tidlige folkepension skal være lige for både mænd og kvinder. Derfor vil perioder med barsel eller deltid ikke have betydning for ordningen.

5. Der skal stadig være mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension, selvom man ikke direkte er omfattet af rettighederne, hvis man er nedslidt på andre måder.

6. Det nye pensionssystem skal varsles i god tid og være simpel og overskuelig.

7. Der bliver afsat tre milliarder kroner årligt til ordningen.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00