Én stor sten kunne Løkke ikke rydde af vejen

ANALYSE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået ryddet en række store sten af vejen i det dansk-grønlandske forhold. Men én stor sten ligger der stadig, når Løkke torsdag for muligvis sidste gang mødes med den færøske lagmand og den grønlandske landsstyreformand.

På torsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Aksel V. Johannesen og Kim Kielsen sandsynligvis for sidste gang, når der afholdes rigsmøde i Ilulissat i Grønland. I hvert fald i rollerne som henholdsvis dansk statsminister, færøsk lagmand og grønlandsk landsstyreformand. For både i Danmark og på Færøerne peger pilen i retning af et regeringsskifte ved de valg til Folketinget og Lagtinget, som skal afholdes henholdsvis senest 17. juni og 31. august i år.

Dermed slutter et knapt fire år langt samarbejde mellem venstremanden Løkke og socialdemokraterne Johannesen og Kielsen. Et samarbejde, der har været langt mere fordrageligt, end da den danske socialdemokrat Helle Thorning-Schmidt og den daværende grønlandske socialdemokrat Aleqa Hammond var henholdsvis dansk statsminister og grønlandsk landsstyreformand og mødtes til rigsmøde sammen med den borgerlige færøske lagmand Kaj Leo Holm Johannesen. Dengang var luften mellem især Thorning-Schmidt og Hammond iskold.

Løkke, Johannesen og Kielsen er kommet godt ud af det med hinanden og har nydt hinandens selskab, når de har mødtes på Marienborg og Christiansø i Danmark, ved Leynavatn på den færøske ø Streymoy, ved Aappaluttoq syd for Qeqertarsuatsiaat i Grønland og nu til sidst i Ilulissat i Grønland.

Login