De andres mange veje ind i den arktiske indercirkel

(REYKJAVIK) En skotte, en franskmand, en japaner, en koreaner, to kinesere og en mand fra De Forenede Arabiske Emirater. Det er ikke starten på en vittighed, men derimod de nationaliteter, som indtog scenen ved åbningen af Arctic Circle-konferencen i Reykjavik og som sætter en tyk streg under, at udviklingen i Arktis ikke er noget, som de ikke-arktiske lande blot vil overlade til de otte lande med land og vand nord for Polarcirklen.

Vi har succes med at holde dem hen som observatører i Arktisk Råd, hvor kun de otte "rigtige" arktiske lande er permanente medlemmer - for det har de otte bestemt. Til gengæld bruger lande som Frankrig, Kina, Japan og Sydkorea en lang række andre metoder til at få indflydelse på Arktis. En af dem er en stærk tilstedeværelse på Arctic Circle-konferencen, der samler mere end 2.000 politikere, erhvervsfolk, organisationsfolk og journalister i tre dage i Reykjaviks store koncerthus Harpa.

Alle fire lande har særlige arktiske ambassadører, som indtog scenen ved åbningen, hvor kun den russiske Arktis-ambassadør og Islands premierminister repræsenterede de arktiske nationer. Ingen dansk åbningstale. Og Japan er sågar vært ved en særlig "japansk aften" lørdag aften med blandt andet japansk musik og sushi.

Login