Fortjener Arktisk Råd Nobels fredspris?

ANALYSE: 60 forskere har indstillet Rådet, men priskomiteen vil finde en del hår i suppen.

Fortjener Arktisk Råd selveste Nobels fredspris? Det mener de 60 akademikere, der den 19. januar indstillede Rådet til prisen. De er organiseret i et netværk netop med fokus på sikkerhedspolitik i Arktis, Thematic Network of Geopolitics and Security, som tæller et antal af de mest anerkendte forskere på feltet. Arktisk Råd har allerede i kraft af nomineringen høstet betragtelig extra clout og gennemslagskraft.

Nobelkomiteen i Sverige har sammen med nomineringen modtaget en række stærke argumenter fra forskerne: Dialogen mellem Rusland og de øvrige syv nationers regeringer i Arktisk Råd fungerer langt bedre, end Ruslands dialog med omverdenen de fleste andre steder på kloden. Det er også veldokumenteret, at Arktisk Råd længe har været de arktiske regeringers — inklusive Ruslands — foretrukne arena for denne dialog. I Barack Obamas tid talte man ligefrem om, at samarbejdet med Rusland i Arktis kunne blive udgangspunkt for et reboot af forholdet til Rusland på resten af kloden.

Login

  • Anmeld

    Peter Hansen

    Måske er det min uvidenhed, men jeg tænker lidt, hvad har Arktisk råd egentligt præsteret indtil nu?

    For ellers kunne man jo i princippet også indstifte Nordisk råd eller Europæisk råd til selvsamme pris?

    Jeg er også lidt i tvivl om Arktisk Rådsfredelige påvirkning og indvirkning, når man f.eks. ser på Ruslands kæmpe oprustning i Arktis, med åbning af gamle som nye baser, med mange tusinde militærpersonel , så spørgsmålet er, hvor stor er succesen lige, og hvad skulle så ellers være kriteriet for sådan en succes?