Klumme: Alle i Arktis byder Kina(s penge) velkommen

Kinas Arktis-strategi vil ingen modstand møde: De arktiske regeringer konkurrerer om Kinas gunst

Så er det endelig officielt: Kina er en “nær-arktisk Stat” — ifølge Kina selv. En nation med vældige arktiske planer, ambitioner og penge til at realisere dem. Det vidste vi godt, men nu er bekræftelsen stilfærdigt ristet i runer i Kinas første officielle arktiske strategi, der kom fredag, meget praktisk både på mandarin og engelsk. Mest tankevækkende er et af de indledende afsnit:

“The Arctic situation now goes beyond its original inter-Arctic States or regional nature, having a vital bearing on the interests of States outside the region and the interests of the international community as a whole, as well as on the survival, the development, and the shared future for mankind. It is an issue with global implications and international impacts.”

Livsvigtig betydning for menneskehedens overlevelse og fremtid! Det kan ikke misforstås: Arktis betyder meget for Kina, og regeringen i Beijing ønsker naturligvis at have hænderne på rattet i det omfang, det overhovedet kan lade sig gøre.

Login

  • Anmeld

    Peter Hansen

    Penge lugter ikke siger man, det man bare skal huske på, det er, at med pengene, så kommer der også et direkte eller indirekte krav om indflydelse!

    Derfor er det rigtige vigtigt, at forudsætningerne og præmisserne for penge, investeringer, lån osv. er nøje gennemtænkte og vedtaget i en fællesoverenskomst staterne i mellem. Her er det også vigtigt at huske, at f.eks. Grønland ikke er en stat, men en del af Danmark.

    Det handler nemlig også om, at andre ikke kommer og skaber splittelse internt i Rigsfællesskabet fordi de lokker med guld og grønne skove, for derefter at få frit spil.