USA et skridt nærmere seks nye isbrydere

USA kom i juni et lille skridt nærmere at få tredoblet sin flåde af isbrydere. Det skete da det amerikanske senats "Armed Services Committee" vedtog "National Defense Authorization Act" for 2018. Det er en lov, som sætter rammerne for hvordan det amerikanske forsvar kan bruge de penge, som forsvaret senere i år vil få bevilget i 2018. Loven indeholdt nemlig en bestemmelse, der gav forsvaret lov til at indkøbe op til seks isbrydere i polarklassen.

I dag har USA kun én isbryder i polarklassen. Det er USCGC Polar Star, som US Coast Guard opererer. Samme myndighed opererer også de to mellemklasse-isbrydere USCGC Healy (der dog er længere og tungere end Polar Star, red.) og USCGC Mackinaw. Polar Star kan bruges i Arktis og Antarktis, mens Healy kan bruges i dele af Arktis og Mackinaw mest bliver brugt på "The Great Lakes".

Det er dog ikke endelig besluttet at bygge de nye isbrydere, som formentlig vil koste 6-7 mia. kroner per styk. Kongressen skal først godkende budgettet for 2018. Men bestemmelsen er et vigtigt skridt på vejen i en proces, som har været adskillige år efterhånden.

Login