Børsting afviser invitation fra Løkke

REKRUTTERING: Venstre vil lave aftale med arbejdsmarkedets parter om nye regler for udenlandsk arbejdskraft. Men partiets forslag vil trykke danske lønninger, siger LO-formand Harald Børsting.

Venstre vil udvide muligheden for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark via den såkaldte beløbsordning, så den også gælder lavtlønnede. Til gengæld skal ordningen kun gælde for lande, der ligner Danmark.
Venstre vil udvide muligheden for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark via den såkaldte beløbsordning, så den også gælder lavtlønnede. Til gengæld skal ordningen kun gælde for lande, der ligner Danmark.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Venstres bud på en ny ordning for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft uden for EU får nu hård kritik fra fagbevægelsens top.

Partiet vil indføre en årlig kvote for udenlandsk arbejdskraft, der kan komme til Danmark på særligt gunstige vilkår for at arbejde i job, der aflønnes på et niveau ned til dagpengesatsen.

Men det vil presse lønnen for hundredtusindvis af danskere, mener LO-formand Harald Børsting.

”Det vil i den grad lægge pres på lønningerne for vores medlemsgrupper, og vi vil opleve, at omkring halvdelen af vores medlemmer vil komme under et yderligere lønpres,” siger formand Harald Børsting.

Fakta
Så mange fik opholdstilladelse gennem beløbsordningen:
- 2013: 
2.961 
- 2014: 3.173
- 2015 (jan.-april.): 1.173

Greencard-ordningen:
- 2013: 
2.327 
- 2014: 2.249

I dag kommer nogle tusind udlændinge hvert år til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning. Den giver lettere adgang til Danmark, hvis du bor i et ikke-EU-land og får et job på dansk jord. Ordningen gælder dog kun, hvis lønnen er på mindst 375.00 kroner om året.

Det tiltag vil Venstre supplere med en årlig kvote af udenlandsk arbejdskraft, der kan komme til Danmark på samme gunstige vilkår, men her skal løn-kravet være blot 215.00 kroner om året. Det er omtrent det samme som den danske mindsteløn i industrien.

Det ene øjeblik er Venstre sure over, at der ikke er skabt job nok til danskerne. Det næste øjeblik vil de importere flere udlændinge til at udkonkurrere danskerne.

Harald Børsting
Formand for LO

LO har cirka 1 million medlemmer, og ifølge organisationens beregninger vil cirka 430.000 af dem blive udsat for øget konkurrence fra de udlændinge, der måtte komme ind på den kvote-ordning, som Venstre foreslår. De får alle en løn, der ligger mellem den beløbsgrænse, der er i dag, og den nye beløbsgrænse på 215.000, som Venstre vil tilføje.

Løkkes invitation til LO
Forslaget fra Venstre er en del af et udlændingeudspil, der samlet set skal skabe en ”ansvarlig arbejdskraftindvandring” fra lande uden for EU.

Pointen med kvote-ordningen er, at den kun skal gælde for udenlandsk arbejdskraft, der kommer fra bestemte steder i verden. Nemlig lande, hvis borgere har visumfrihed i EU, eller lande, der ligger højt på FN's Human Development Index. Det skal sikre, at de, der kommer til Danmark på ordningen, let kan integreres i landet.

Samtidig skal ordningen tjene til at afhjælpe mangel på udenlandsk arbejdskraft - også den, der ikke er højt specialiseret og aflønnes til de 375.000, den eksisterende ordning sætter som minimumsgrænse.

”Hvis der er situationer, hvor der er brug for arbejdskraft, og vi ikke selv kan skaffe den, så skal det være lettere at komme ind i Danmark. Og er der situationer, hvor vi kan skaffe arbejdskraften selv, så skal det være sværere at komme ind,” lød det fra Venstres formand Lars Løkke Rasmussen i en debat med S-leder Helle Thorning-Schmidt søndag på DR.

Under debatten kritiserede statsminister Helle Thorning-Schmidt Venstre for at ville åbne Danmark for lavtlønnet arbejdskraft, der kan underminere danske løn- og arbejdsvilkår. Hun henviste til Lars Løkke Rasmussens tale ved DI's topmøde i 2014, hvor han fortalte, at kvote-ordningen vil åbne Danmark for et "arbejdsmarkedsopland" på 600 millioner mennesker.

Kritikken blev pure afvist af Løkke, der understregede, at en aftale skal laves efter drøftelser med arbejdsmarkedets parter.

”Du tror da ikke, at jeg kan lave en aftale med Harald Børsting og LO om, at vi åbner op, så der kommer 600 millioner ind og arbejder på lav løn? Det er noget sludder og vrøvl,” sagde Lars Løkke Rasmussen under debatten.

Forvirret Løkke
Invitationen til LO bliver dog mødt med en kold skulder. Det er helt unødvendigt at udvide beløbsordningen til også at gælde lavtlønsjobs på ned til 215.000 kroner om året, mener Harald Børsting.

Ordningen bør kun bruges til at hente højt specialiseret arbejdskraft, der aflønnes til tilsvarende høje lønninger. Og her er de eksisterende ordninger rigeligt.

Harald Børsting kalder Venstre udmeldinger i valgkampen ”forvirrede”.

”Det ene øjeblik er Venstre sure over, at der ikke er skabt job nok til danskerne. Det næste øjeblik vil de importere flere udlændinge til at udkonkurrere danskerne,” siger Harald Børsting med henvisning til, at Venstre gennem valgkampen har turneret med et budskab om, at for mange af de job, der er skabt under de senere år, er gået til udlændinge.

Adspurgt om Harald Børsting mener, at kvote-forslaget kan indrettes på en måde, så LO kan være med på ideen, svarer LO-formanden:

”Nej, det tror jeg ikke. Det har jeg meget svært ved at se, for rammerne er jo givet. Grænsen ligger på 215.000, og det vil få den konsekvens, at halvdelen af vores medlemmer vil opleve øget konkurrence udefra.”

Harald Børsting tilføjer dog, at han er "opdraget til altid at møde op til diskussioner".

V: Beløb kan diskuteres
Hos Venstre er udlændingeordfører Karsten Lauritzen uforstående over for LO's kritik.

Han melder sig dog samtidig klar til at diskutere blandt andet beløbsgrænsen på 215.000, som er LO's centrale kritikpunkt.

"Det her er vores bud, men man kan jo godt diskutere, hvor grænsen for beløbet skal ligge. Intentionen med forslaget er ikke at lave løntrykkeri, det kan jeg klart afvise," siger Karsten Lauritzen.

Han påpeger, at Venstre samtidig med indførslen af kvote-ordningen vil afskaffe en anden ordning – greencard-ordningen – der også hjælper udlændinge til lettere at få job i Danmark. En ordning, der er blevet justeret flere gange, fordi den blev brugt som en vej ind til ufaglærte job, selvom den er tiltænkt højtuddannet arbejdskraft.

Venstre mener stadig ikke, at greencard-ordningen i tilstrækkelig grad sikrer, at udlændinge bidrager som tiltænkt. Derfor skal den afskaffes, og det vil bidrage til at mindske risikoen for løntrykkeri, forklarer Karsten Laurtizen.

Og når forslaget samtidig – ifølge Venstre – bidrager til bedre integration af udlændinge, forventer han, at fagbevægelsen i sidste ende vil finde planen fornuftig. 

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her. 

Dokumentation

Det foreslår Venstre

  • Den almindelige beløbsordning består i sin nuværende form, men løn-kravet hæves fra 375.000 til 400.000
  • En årlig kvote af udlændinge kan komme til Danmark gennem en anden beløbsordning, hvor løn-kravet er 215.000. Til gengæld gælder denne ordning kun for lande, hvor borgere nyder visumfrihed i EU eller lande, der ligger højt på FN's Human Development Index
  • Greencard-ordningen afskaffes.

Læs hele Venstres udlændingeudspil her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

0:000:00