Ellemann-forklaring under angreb: Regeringen dropper vandløb med naturpotentiale

VANDLØB: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) bliver kritiseret for at tage vandløb ud af vandplanerne, der ifølge flere vandråd rent faktisk har naturpotentiale. 

Foto: /ritzau/Astrid Dalum/
Hjalte T. H. Kragesteen

Der lyder stor forundring over de 1000 kilometer vandløb, som regeringen nu vil tage ud af vandplanerne.

Flere af de 23 lokale vandråd, som regeringen har nedsat til at rådgive om sagen, melder nemlig til Altinget, at deres input i stor stil er blevet overhørt.

Og at en del af de vandløb, som regeringen tager ud, faktisk har naturmæssig værdi eller potentiale. Altså stik mod den udlægning, som er kommet fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Kritikken kommer blandt andet fra Vandråd Ringkøbing Fjord. Her har et enigt vandråd ifølge tovholder Lene Moth vurderet, at 81 kilometer vandløb bør blive i vandplanerne.

Fakta
Sagen kort:
Som en del af landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet har udarbejdet. Forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de ”forhadte vandløb” skal ud af vandplanerne. Udgangspunktet var de vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer.

Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats. I den endelige landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og man besluttede i stedet, at flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes.
Aarhus Universitet har til øvelsen udarbejdet nye kriterier, som blev præsenteret for politikerne i december 2016.

I maj 2017 regnede Miljø- og Fødevareministeriet sig frem til, at kriterierne umiddelbart betyder, at 917 kilometer vandløb vil ryge ud af beskyttelse. Men først har vandråd og kommuner skullet lave et virkelighedstjek af skrivebordsøvelsen. Det er nu landet stort set samme sted. Omkring 1.000 kilometer vandløb står nu til at ryge ud af vandplanerne. Regeringens udkast er i høring i otte uger.

Det er også en del af opgaven, at man genovervejer den nuværende udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandløb, hvor miljøkravene er mindre. Det forventes afklaret i slutningen af 2019.

”Men dem har regeringen alligevel pillet ud. Og det er vi selvfølgelig meget uforstående over for. For vi har brugt rigtig meget tid på at gennemgå vandløbene i forhold til de kriterier, der er udstukket fra ministeriet. Fokus bør være på, at det er de rigtige vandløb, der pilles ud, og ikke det rigtige antal kilometer.”

Det siger Lene Moth, der ikke kan genkende ministerens melding om, at der ikke er naturpotentiale i vandløbene:

Det er respektløst, når man beder mennesker om at lave et stort stykke arbejde, og så lytter man kun til 25 procent af de forslag, vi er kommet med.

Niels Rauff
Sekretær for Vandråd Horsens Fjord

”Vi har været inde at vurdere samtlige vandløb, og en del af vandrådets medlemmer har ovenikøbet været ude at kigge på dem. Og der er altså et potentiale for, at de kan nå god naturtilstand. Nogle vandløb har faktisk allerede nået målopfyldelse,” siger hun.

Lignende meldinger kommer fra Niels Rauff, der var sekretær for Vandråd Horsens Fjord, og fra Anders Haugstrup Andersen, der var en del af sekretariatet i Vandråd Randers Fjord.

1000 kilometer
Reaktionerne kommer, efter at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for nylig meldte ud, at der bliver taget 1000 kilometer vandløb ud af vandplanerne, som i dag rummer 19.000 kilometer. Når et vandløb er med i vandplanerne, skal der udføres en særlig indsats, så vandløbet kommer i god naturtilstand.

(læs mere om sagen i faktaboksen)

Læs også

Minister: Ikke udslagsgivende
Altinget har spurgt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, hvad han siger til udlægningen af, at han tager vandløb ud med naturmæssigt potentiale.

Han svarer skriftligt, at han ”har stor respekt for det arbejde, som vandråd, og kommuner har leveret”, men at han ikke i alle tilfælde har fået den nødvendige dokumentation for det naturmæssige potentiale til at ændre beslutningen.

”Man kan godt have indsendt en indberetning, som måske endda har opdateret statens viden om vandløbet, men som ikke har været udslagsgivende for, om vandløbet skal være en del af vandområdeplanerne,” skriver Jakob Ellemann Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø, hvor der er flere uddybende svar fra ministeren og uddybning fra de tidligere medlemmer af de tre lokale vandråd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00