Ellemann-forklaring under angreb: Regeringen dropper vandløb med naturpotentiale

VANDLØB: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) bliver kritiseret for at tage vandløb ud af vandplanerne, der ifølge flere vandråd rent faktisk har naturpotentiale. 

Der lyder stor forundring over de 1000 kilometer vandløb, som regeringen nu vil tage ud af vandplanerne.

Flere af de 23 lokale vandråd, som regeringen har nedsat til at rådgive om sagen, melder nemlig til Altinget, at deres input i stor stil er blevet overhørt.

Og at en del af de vandløb, som regeringen tager ud, faktisk har naturmæssig værdi eller potentiale. Altså stik mod den udlægning, som er kommet fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Kritikken kommer blandt andet fra Vandråd Ringkøbing Fjord. Her har et enigt vandråd ifølge tovholder Lene Moth vurderet, at 81 kilometer vandløb bør blive i vandplanerne.

”Men dem har regeringen alligevel pillet ud. Og det er vi selvfølgelig meget uforstående over for. For vi har brugt rigtig meget tid på at gennemgå vandløbene i forhold til de kriterier, der er udstukket fra ministeriet. Fokus bør være på, at det er de rigtige vandløb, der pilles ud, og ikke det rigtige antal kilometer.”

Det siger Lene Moth, der ikke kan genkende ministerens melding om, at der ikke er naturpotentiale i vandløbene:

”Vi har været inde at vurdere samtlige vandløb, og en del af vandrådets medlemmer har ovenikøbet været ude at kigge på dem. Og der er altså et potentiale for, at de kan nå god naturtilstand. Nogle vandløb har faktisk allerede nået målopfyldelse,” siger hun.

Lignende meldinger kommer fra Niels Rauff, der var sekretær for Vandråd Horsens Fjord, og fra Anders Haugstrup Andersen, der var en del af sekretariatet i Vandråd Randers Fjord.

1000 kilometer
Reaktionerne kommer, efter at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for nylig meldte ud, at der bliver taget 1000 kilometer vandløb ud af vandplanerne, som i dag rummer 19.000 kilometer. Når et vandløb er med i vandplanerne, skal der udføres en særlig indsats, så vandløbet kommer i god naturtilstand.

(læs mere om sagen i faktaboksen)

Minister: Ikke udslagsgivende
Altinget har spurgt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, hvad han siger til udlægningen af, at han tager vandløb ud med naturmæssigt potentiale.

Han svarer skriftligt, at han ”har stor respekt for det arbejde, som vandråd, og kommuner har leveret”, men at han ikke i alle tilfælde har fået den nødvendige dokumentation for det naturmæssige potentiale til at ændre beslutningen.

”Man kan godt have indsendt en indberetning, som måske endda har opdateret statens viden om vandløbet, men som ikke har været udslagsgivende for, om vandløbet skal være en del af vandområdeplanerne,” skriver Jakob Ellemann Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø, hvor der er flere uddybende svar fra ministeren og uddybning fra de tidligere medlemmer af de tre lokale vandråd.

Forrige artikel Julekalender: Karin Rohr Genz spiser arabisk og asiatisk første juledag Julekalender: Karin Rohr Genz spiser arabisk og asiatisk første juledag Næste artikel Red Barnet-formand om fyret general: Red Barnet-formand om fyret general: "Han har været ualmindeligt blind"
Thorning på S-kongres: I skal turde samarbejde over midten

Thorning på S-kongres: I skal turde samarbejde over midten

VIP-GÆST: Helle Thorning-Schmidt optrådte på sin første S-kongres, siden hun gik af som formand i 2015. Den tidligere statsminister bakkede op om sin arvtager, som dog blev formanet om at søge kompromisset for at undgå britiske tilstande.