Her er årets bedste politiske bøger

2023 har budt på et væld af politiske bøger. Altinget guider dig til nogle af de bedst anmeldte.

Foto: Mathias Svold/Arthur J. Cammelbeeck/ Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/Lærke Posselt/Asger Ladefoged/Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Er du i tvivl om, hvad du skal læse i din juleferie? Eller mangler du inspiration til gaverne under træet? Fortvivl ikke. Her har du et overblik over de bøger, Altingets anmeldere har syntes bedst om i 2023.  

Årets bedste politiske bøger i vilkårlig rækkefølge er:

Foto: Samfundslitteratur

Svend Brinkmann: Oplevelsessamfundet – om det vigtige i at opdage, at dit liv består af andet end oplevelser

Med vanlig sproglig og intellektuel veloplagthed viser Svend Brinkmann, hvordan der er gået inflation i oplevelsesbegrebet. Det betyder, at det almene, det fælles og det objektive viger for det personlige, det partikulære og det subjektive. Og det ses alle steder, skrev Pia Søltoft i sin anmeldelse. 

Foto: Politikens Forlag

Anne Sofie Kragh: Showbiz – I hælene på Morten Messerschmidt

Journalist og forfatter Anne Sofie Kraghs portrætbog om Morten Messerschmidt er en fremragende fortalt tragedie med en slutning, der giver grund til optimisme for hovedpersonen, skrev Poul Madsen i sin anmeldelse.

Læs også Altingets interview med Morten Messerschmidt her.

Foto: Grønningen 1

Kaare Dybvad: Arbejdets land

Tidens oprør mod "arbejdsræset" provokerer S-ideolog Kaare Dybvad, der med sin nye debatbog vil genskabe den kreative klasses respekt for arbejde – også det almindelige og kedsommelige. Bogen retter desuden en overraskende kritik mod dele af velfærdssamfundet, skrev Erik Holstein i sin anmeldelse.

Foto: Lindhardt og Ringhof

Anders Bo Rasmussen: Pio – Flugten til Amerika

I en ny biografi om stifteren af det socialdemokratiske arbejderparti i Danmark, Louis Pio, udfolder forfatter Anders Bo Rasmussen Pios hidtil underbelyste 17 år i USA. Her er han aktiv i en fagforening, diskuterer med ultraliberalister og viser sit manglende kompas i racespørgsmålet, skrev Mogens Lykketoft i sin anmeldelse.

Foto: Politikens Forlag

Mathilde Walter Clark: Det blinde øje

Forfatteren Mathilde Walter Clark optrævler forløbet, der ledte frem til nedlukningen af minkerhvervet i Danmark. Det er rystende læsning, der vender op og ned på vores forestillinger om helte og skurke – og efterlader læseren med en besk smag i munden, skrev Altingets chefredaktør i sin anmeldelse.

Læs også Altingets interview med Mathilde Walter Clark her.

Foto: Gyldendal

Christian Bennike: Engang Troede Vi På Fremtiden

Det er godt, at vi er blevet vækket fra to årtiers lalleglad optimisme, som efterlod os med stigende ulighed og et distanceret forhold til politik. Sådan lyder det i Christian Bennikes lille perle af en debatbog. Læs anmeldelsen her.

Læs også Altingets interview med Christian Bennike her.

Foto: Politikens Forlag

Pernille Skipper: Rend mig

Pernille Skippers bog er velskrevet, veldokumenteret og viser meget modigt problemerne med ligestillingen i Danmark, skrev Marie Bjerre (V) i sin anmeldelse.

Læs også Altingets interview med Pernille Skipper her.

Foto: Ti Vilde Heste

Uffe Elbæk: Tvivl, håb og handling – opfordring til en venlig revolution

"Her var der endelig en voksen, der sagde præcis det, jeg havde brug for at høre", skrev 18-årige Rebekka Maj Nielsen i sin anmeldelse.

Læs også Altingets interview med Uffe Elbæk her.

Foto: Gyldendal

Jonas Parello-Plesner: Kampen om Taiwan

Vi skal for alt i verden undgå, at konflikten om Taiwan udvikler sig til stormagtskrig mellem Kina og USA. Det kræver viden om og indlevelse i konflikten. Det leverer tidligere diplomat Jonas Parello-Plesner et glimrende bidrag til med sin nye bog, skrev Camilla Tenna Nørup Sørensen i sin anmeldelse

Læs også Altingets interview med Jonas Parello-Plesner her.

Foto: The Bodley Head ltd.

Timothy Garton Ash: Homelands – A Personal History of Europe

Den britiske historiker Timothy Garton Ash har med 'Homelands' skrevet en berusende kærlighedserklæring til Europa, der på alle måder sprænger skalaen for fremragende bøger, skrev David Trads i sin anmeldelse.

Foto: Grønningen 1

Alex Vanopslagh: Vejen til ansvar

Alex Vanopslagh har skrevet en rigtig god bog om ansvar, der er en tiltrængt liberal modpol til vor tids voksende proportionsløse sikkerhedshysteri, skrev Bertel Haarder i sin anmeldelse.

 

Foto:

Owen Matthews: Overreach – The Inside Story of Putin’s War Against Ukraine

Vi kommer helt tæt på kilderne i en fremragende ny bog om Putins motiver i Ukraine-krigen og er både med om mødebordet i Kreml, i Zelenskyjs bunker og i skyttegraven ved fronten, skrev David Trads i sin anmeldelse.

Foto: People's

Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Insider - Fire år med Løkke

Alle kender historien om Liberal Alliance, der klatrede så højt op i træet, at partiet ikke kunne komme ned igen. Nu udkommer historien som bog – og den er mere vanvittig, end man skulle tro. Simon Emil Ammitzbøll beretter om fire år med Lars Løkke som statsminister fra 2015 til 2019. Læs anmeldelsen her. 

Foto: Gyldendal

Jacob Mark: Fartblind – en beretning om stress, kærlighed og livet i toppolitik

SF's Jacob Mark har skrevet en stærk og rørende historie, der tager læseren med ind i et forløb, som mange stressramte vil kunne genkende. Det kan jeg også selv, skrev Alex Vanopslagh i sin anmeldelse

Læs også Altingets interview med Jacob Mark her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Brinkmann

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, forfatter
ph.d. (Aarhus Uni. 2006), cand.psych. (Aarhus Uni. 2002)

Anne Sofie Kragh

Journalist, forfatter
Journalist (Journalisthøjskolen 1999)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00