Analyse af 
Erik Holstein

Socialdemokrater og Danmarksdemokrater er i et tæt løb om at være Danmarks største arbejderparti

Socialdemokraterne vinder med et mulehår over Danmarksdemokraterne i positionen som landets største arbejderparti, viser en ny analyse. Den er trist læsning for to andre partier, der tidligere havde en dominerende rolle blandt arbejdervælgerne.

Hvis Socialdemokratiet ikke har tilstrækkelig fat i arbejdervælgerne, vinder partiet næppe regeringsmagten. Det er man meget bevidst om hos S, skriver politisk kommentator Erik Holstein.
Hvis Socialdemokratiet ikke har tilstrækkelig fat i arbejdervælgerne, vinder partiet næppe regeringsmagten. Det er man meget bevidst om hos S, skriver politisk kommentator Erik Holstein.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Der har været meget modvind, men når den blafrer i de røde faner 1. maj, kan Mette Frederiksens socialdemokrater alligevel trøste sig med, at de stadig holder positionen som det største arbejderparti.

Det viser en ny analyse af professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Gallup og Epinion.

15,8 procent af arbejdervælgerne ville stemme på Socialdemokraterne, hvis der var valg i morgen, men Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne kommer lige efter med 15,1 procent.

Øjeblikkets mest fremgangsrige partier, SF og Liberal Alliance, er nummer tre og fire, begge med godt 8 procent af arbejdervælgerne. I undersøgelsen angiver 20 procent af arbejdervælgerne, at de ikke vil stemme. 

{{toplink}}
Læs også
 

S-formand Mette Frederiksen har fra start lagt vægt på at få genetableret den kontakt til partiets bagland i fagbevægelse og arbejderklasse, der var blevet slemt skadet under Thorning-Corydon. Derfor vil undersøgelsen være en tiltrængt opmuntring på en kampdag, hvor socialdemokraterne mange steder slet ikke er inviteret i protest mod indgrebet mod store bededag.

Men går man et spadestik dybere, bør undersøgelsen alligevel give anledning til dybe panderynker hos socialdemokraterne. For resultatet er nemlig også udtryk for en støt tilbagegang:

1. maj 2019, umiddelbart før Mette Frederiksen blev statsminister, scorede Socialdemokratiet hele 26 procent af arbejdervælgerne, og det flotte resultat blev gentaget to år senere i 2021. Så sent som lige før valget i 2022 lå S til knap 22 procent af arbejdervælgerne, og set i det perspektiv må de aktuelle 15,8 procent være en lidt bittersød 1. maj-ret. 

Går man et spadestik dybere, bør undersøgelsen alligevel give anledning til dybe panderynker hos socialdemokraterne.

Glæden er givetvis anderledes ubehersket blandt Danmarksdemokraterne, der med mindre end et år på bagen, allerede har etableret sig et stort arbejderparti.

Danmarksdemokraterne skriver sig dermed ind i den tendens, der er opstået de senere år, hvor indvandringskritiske partier scorer pænt blandt arbejdervælgerne. Danmarksdemokraterne har ikke et egentlig partiprogram endnu, men Støjberg har anlagt en social profil, der minder om Dansk Folkepartis:

0:000:00