Hvem stemmer på Inger Støjberg og co.? Bliv klogere på Danmarksdemokraternes vælgere

Næsten 400.000 vælgere har i sinde at stemme på Inger Støjbergs nye parti, hvis der var valg i dag. Men hvem er de? Altinget tegner Danmarksdemokraternes vælgerprofil.

Der var lang kø til at møde Inger Støjberg, da hun i maj inviterede til løsladelsesfest. 
Der var lang kø til at møde Inger Støjberg, da hun i maj inviterede til løsladelsesfest. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvor sætter du krydset ved næste folketingsvalg, hvis du er håndværker og en mand i 50’erne, som bor i eget hus i det jyske?

Et bud er Danmarksdemokraterne og Inger Støjberg. Du ligner i hvert fald en af partiets nye kernevælgere. 

Bag analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Public Gallup og Epinion i juli og august 2022. I alt er 8.564 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Den er justeret for døde og nye vælgere og vægtet mod Altingets snit af de seneste målinger.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Det viser en ny analyse af vælgerprofilerne, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

På rekordtid har næsten 400.000 vælgere meldt sig under Inger Støjbergs nye partifaner. Nu vises konturerne af de nye kernevælgere.

En af de nye kernevælgere er arbejderen – både den ufaglærte og faglærte. De udgør en fjerdedel af partiets vælgere og er med til at gøre Danmarksdemokraterne til det næststørste arbejderparti. Partiet bliver kun overgået af Socialdemokratiet.

Den titel er tidligere gået til Nye Borgerlige, som havde fået den fra Dansk Folkeparti, og det afslører, at Inger Støjberg formentlig har hapset et par nye vælgere hos Pernille Vermund. 

Det er ikke blot vælgere, som identificerer sig som arbejdere, som Danmarksdemokraterne har succes med at tiltrække. Partiet har generelt set godt fat i de faglærte og ufaglærte. Mere end 70 procent af partiets vælgere har enten en erhvervsfaglig uddannelse eller folkeskolen som højest gennemførte uddannelse.

Der er dog særligt en gruppe, som partiet ikke er lykkedes med at appellere til: De unge. 

Andelen af vælgere under 30 år, som vil stemme på Inger Støjberg og resten af partiet, er nærmest ikkeeksisterende.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00