Konservatives vælgere forlader partiet. Her er fire nedslag i tilbagegangen

Mere end 100.000 vælgere har vendt Konservative ryggen i løbet af valgkampens første to uger. Der er særligt fire veje, som Konservatives vælgere lader til at tage væk fra partiet. Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne vandrer mellem partierne.

Venstre har begrænset sit tab til Konservative, mens S næsten har stoppet vælgerblødningen helt til det borgerlige parti.
Venstre har begrænset sit tab til Konservative, mens S næsten har stoppet vælgerblødningen helt til det borgerlige parti.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

I løbet af to ugers valgkamp har Konservative mistet over 135.000 vælgere, som nu agter at stemme på et andet parti til det kommende folketingsvalg. 

Det viser en ny analyse af vælgernes vandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

På tærsklen til valgkampen stod Konservative til at vinde 250.000 nye vælgere. Partiet står fortsat til fremgang, men medvinden er aftaget. Lige nu vil 112.813 vælgere flytte deres kryds til Konservative. 

På overfladen lader der til at være et begrænset antal årsager til vælgerflugten, hvoraf den primære er formand Søren Pape Poulsens dårlige start på sit statsministerkandidatur. Han blev hurtigt centrum i sager om både hans eksmands løgne og ministerbesøg under en privat ferie. 

Men strømningerne væk fra partiet kan ikke begrænses til et par stykker. Her er fire veje, som Konservatives vælgere ser ud til at gå. 

En meget stor del af Konservatives fremgang har været sponsoreret af Venstre. Som konsekvens af den interne uro, der har omgærdet Venstre i størstedelen af valgperioden, søgte flere af partiets tidligere vælgere ly hos Konservative. 

Men nu lader det til at flere af dem er vendt hjem igen. I løbet af valgkampens første to uger har Venstre i hvert fald mindsket sit tab til Konservative med 60.000 vælgere. Der er dog stadig lidt over 93.000 af dem, der satte kryds hos Venstre i 2019, som har i sinde at sætte det ud for liste C denne gang. 

Når Venstre lykkes med at genvinde sine vælgere fra Konservative, skyldes det formentlig, at flugten til Konservative for flere af vælgerne i højere grad har været et fravalg af Venstre, end det har været et reelt tilvalg af Søren Pape Poulsen og hans øvrige partifæller. 

Derfor har Pape også været sårbar. Venstre har gradvis fået mere ro på geledderne og har lignet en mere sikker skude i det sekund, hvor Pape pludselig blev genstand for negativ omtale.  

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024