Hvem sagde farvel, og hvem blev tilbage, da mere end 350.000 vælgere forlod Venstre?

Der kan ikke udpeges en bestemt gruppe, der er årsag til Venstres markante valgnederlag. Derfor skal partiet træffe en strategisk beslutning, hvis det vil vokse igen, siger tidligere V-rådgiver.

Selvom Jakob Ellemann-Jensen fik omtrent 1.500 flere stemmer i 2022 end i 2019, hvor han ikke var partiformand, så dækker den beskedne fremgang over et markant vælgertab for Venstre.
Selvom Jakob Ellemann-Jensen fik omtrent 1.500 flere stemmer i 2022 end i 2019, hvor han ikke var partiformand, så dækker den beskedne fremgang over et markant vælgertab for Venstre.Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

355.615.

Det er antallet af vælgere, som Venstre mistede, da partiet blev ramt af en gedigen vælgerlussing ved efterårets folketingsvalg.

En lussing, som manifesterede sig med en historisk tilbagegang på ti procentpoint og 20 færre pladser i Folketinget.

Skal man tro de efterfølgende meningsmålinger, er skuden endnu ikke vendt for partiet, som indtil videre ser ud til at blive straffet for sin regeringsdeltagelse.

Forude venter en stor opgave for Venstres strateger, hvis partiet skal genrejses. Her vil et afgørende træk være at identificere, hvem det er, der skal vindes tilbage.

Det kan dog være lettere sagt end gjort. Ved første øjekast er de hundredtusindvis frafaldne vælgere nemlig en broget skare, fordi Venstre samlet set har mistet mange – rigtig mange – vælgere i alle demografiske grupper.

Det viser en ny undersøgelse af partiets vælgere ved folketingsvalget, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

Samtidig er de mange vælgere rendt væk i forskellige retninger. Venstre har været storleverandør af vælgere til både Moderaterne og Danmarksdemokraterne, som er begge er født af tidligere V-profiler. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024