Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Danskhed blomstrer under pres

TEMADEBAT: Kultur trives ikke i et drivhus. Kultur kan undertrykkes, men kultur kan også overbeskyttes. Den blomstrer, når den møder ydre pres med kulturel bevidsthed og mobilisering af talent og kreativitet, skriver Bertel Haarder

<b>DANSKHED</b>: ”Til et folk de alle høre, som sig regne selv dertil,” skrev Grundtvig.
DANSKHED: ”Til et folk de alle høre, som sig regne selv dertil,” skrev Grundtvig.Foto: Brian Bergman/Ritzau Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den danske Guldalder blev til i en ulykkelig tid med ekstremt pres udefra. Danmark var efter 1814 slået, halveret, forarmet, splittet - og 40 procent af danskerne var tyskere. Guldalderen blev blandt andet skabt af folk med så danske navne som Oehlenschläger, Kuhlau, Bournonville, Goldschmidt under inspiration af Heinrich Steffens og den tyske romantik. Det danskeste af alt kom sært nok fra samme kant som alle ulykkerne: sydfra!

Sydfra kom svenskerne, da de gik over isen og tog Skåne, Halland og Blekinge. Sydfra kom preusserne og tog hertugdømmet Slesvig. Sydfra kom sygdommene, coloradobillerne, rabies, ulve og alt det andet ”ugræs over hegnet”, som der står i den sønderjyske vise. Slesvig var det bløde underliv, som selv Thyre Danebod ikke kunne befæste, selv om hun forsøgte med Danevirke.

Men sydfra fik vi også kristendommen, reformationen, romantikken, kulturradikalismen, erhvervsuddannelserne, fagbevægelsen, Socialdemokratiet – og juletræet. Det blev alt sammen pæredansk, da Hans Tausen, Grundtvig, Kristen Kold, Georg Brandes og fremsynede erhvervs- og fagforeningsfolk omsatte strømningerne til noget dansk – og hængte danske flag på juletræet.

De højt besungne danske værdier har vi ikke selv opfundet, men vi har taget dem til os, og nu har vi gjort dem synlige i en Danmarkskanon, som blev resultatet af 2.425 indsendte forslag og 300.000 afgivne stemmer på nettet for halvandet år siden. Der var massiv enighed om, at tillid, frihed, foreninger, ligestilling, velfærd og så videre er værdier, vi ikke kan gå på kompromis med. De skal være mere tydelige i opdragelsen, skolen, folkeoplysningen, integrationen osv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Det danskeste af alt kom sært nok fra samme kant som alle ulykkerne: sydfra!

Bertel Haarder

Det er ikke en ”danskhedskanon”, der skal sætte skel mellem danske og andre. Det er en værdikanon, som inkluderer alle, der vil være med. ”Til et folk de alle høre, som sig regne selv dertil,” som Grundtvig skrev.

Kulturværdier er ikke bare en del af et land og et folk. Kulturværdierne ER land og folk. Som den estiske dirigent Kristian Järvi svarede, da jeg spurgte, hvorfra han hentede energien til de fantastiske koncerter, han leverede med sit baltiske ungdomsorkester: ”Bertel, du skal huske, at indtil 1990 var mit land ikke andet end kultur!” Ingen landegrænse, intet forsvar, ingen selvstændighed – kun kulturværdier!

Kulturværdierne ER land og folk.

Bertel Haarder

”Det danske” består af de fælles kulturelle erfaringer, der er nedfældet i bøger, billeder, salmer, sange, arkitektur og alle former for kunst. De fælles erfaringer lever videre, når de har almen værdi og er fælles for mange mennesker på tværs af generationer.

Højskolesangbogen er et godt eksempel. Den voksede ud af nationalitetskampen, da dansk kultur var under pres. For nittende gang er den på vej i delvis ny udgave med omkring 600 digte, der er blevet – eller bliver – fælles gods, fordi komponister har givet dem sangbare melodier. Ingen ville kende dem, hvis de ikke blev sunget. De er blevet en del af ”det danske”, fordi de er blevet fælleseje.

De nye numre skal kæmpe for pladsen i den fælles bevidsthed. Som det er lykkedes for Niels Brunse og Carsten Johs. Mørch i deres vindersang til Storebæltsbroens indvielse ”Godmorgen, lille land”, som for længst er blevet folkeeje:

Godmorgen, stå nu op!
Stå ud af drøm og tankespind
og stræk din tunge krop,
for ingen er alene;
når verden lukkes ind,
bygger vi bro fra sind til sind.

--------------

Bertel Haarder, MF for Venstre. Blandt andet tidl. EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Dokumentation

I sin nye bog "Dansk" efterlyser Ida Auken en ny og åben debat om, hvad det vil sige at være dansk. Altinget benytter anledningen og sætter i den kommende tid fokus på danskhed i en række debatindlæg. Hvem er vi danskere, og hvem vil vi gerne være i fremtiden? Deltag i debatten: Send dit indlæg til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00