Billedserie: Det politiske år i billeder

BILLEDSERIE: En måned, et foto – Altinget siger farvel til 2017 i dansk politik. Få et tilbageblik på året, der gik.

Et år med VLAK-regeringen er ovre og Altinget har set tilbage på 2017. 
Et år med VLAK-regeringen er ovre og Altinget har set tilbage på 2017. Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen
Esben SchjørringChristian Juhl MølgaardMartin Lyngbæk Olsen

JANUAR

31. januar meddelte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at det såkaldte uddannelsesloft, som var blevet vedtaget halvanden måned tidligere, alligevel skulle laves om.

Nu blev det igen muligt at tage to uddannelser. Bare der var gået seks år mellem den første og den næste.


(Foto:/ritzau/Jens Dresling)

FEBRUAR

23. februar fejrede Pia Kjærsgaard (DF) sin 70-års fødselsdag med en stor reception på Christiansborg. Hendes politiske løbebane er usædvanlig. Først ringeagtet og foragtet, siden magtfuld partistifter og -leder af Dansk Folkeparti, først oprører og siden Folketingets formand.

Hun har også været frontløber for en epoke, hvor personlig karisma og stærke kommunikative evner er blevet altafgørende i politik.


(Foto:/ritzau/Stine Tidsvilde)

MARTS

30. marts var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på besøg i Det Hvide Hus hos den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump.

Mødet med Trump blev ikke mindst husket for Lars Løkke Rasmussens måde at tackle præsidentens specielle måde at give hånd på, hvor han trækker folk ind til sig, så de kommer lidt ud af balance.

Det lykkedes ikke med den danske statsminister – og den nationale stolthed fik et rygstød.


(Foto:/ritzau/AP/Andrew Harnik)

APRIL

21. april blev Ditte Ejlerskovs portræt af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afsløret for offentligheden. ”Det er første gang i danmarkshistorien, at der skal hænge en kvinde her foran Landstingssalen og hænge blandt alle de andre statsministre,” sagde Helle Thorning-Schmidt efterfølgende.

Her er hun faldet i snak med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der også var kommet til ferniseringen.


(Foto:/ritzau/Jens Dresling)

MAJ

22. maj optrådte DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen sammen til et 3F-arrangement i Cirkusbygningen i København.

Det var den foreløbige kulmination på den i 2017 meget omtalte alliance mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der måske – måske ikke – vil omdefinere det politiske landskab i årene fremover.


(Foto:/ritzau/Finn Frandsen)

JUNI

3. juni døde en af dansk politiks store skikkelser, Niels Helveg Petersen fra Radikale Venstre, 78 år gammel.

Helveg Petersen havde sin politiske storhedstid i 1980’erne, hvor han var økonomiminister i VKR-regeringen, og i 1990erne, hvor han var udenrigsminister fra 1993-2000 i regeringerne Poul Nyrup Rasmussen.

”Han var et venligt og ordentligt menneske, som det er blevet sagt. Men tag nu ikke fejl. Han havde også smag for magtspillet, som jo var og er en del af alle dem, der gerne vil gøre en forskel,” sagde Poul Nyrup Rasmussen ved mindehøjtideligheden på Christiansborg 11 dage senere.


(Foto:/ritzau/Jens Dresling)

JULI

10. juli mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med Japans premierminister, Shinzo Abe. På det efterfølgende pressemøde understregede de begge fællesskabet overfor det i 2017 stedse mere aggressive Nordkorea, og Abe fortalte om sin barndoms glæde ved at lege med Lego.


(Foto:/ritzau/Ivan Riordan Boll)

AUGUST

7. august måtte Venstres Esben Lunde Larsen stryge den ene af sine tre ministertitler og overdrage Fiskeriministeriet til sin kollega Karen Ellemann (V).

Det skete oven på flere sager om de såkaldte kvotekonger. Men Esben Lunde Larsen fortsatte altså som minister for miljø og fødevarer.


(Foto:/ritzau/Jens Dresling)

SEPTEMBER

21. september afslørede Ekstra Bladet, at Alternativet til deres valgkamp i 2015 modtog penge fra skattely i Luxembourg og Gibraltar, hvilket mildt sagt ikke er i samklang med partiets holdning til skattely.

Pengene ville partiet dog ikke betale tilbage, for ”det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland,” som Uffe Elbæk skrev på Facebook.

Sagen blev indledningen til flere dårlige sager for Alternativet, der alligevel fik et godt kommunalvalg, blandt andet med en borgmesterpost i København.


(Foto:/ritzau/Mads Nissen)

OKTOBER

25. oktober trak Radikales Anna Mee Allerslev sit kandidatur til Københavns Borgerrepræsentation. Optakten var flere sager, blandt andet om brug af rådhuset til hendes private bryllupsreception.

Ironisk nok blev hun alligevel valgt ind i Borgerrepræsentationen – hun valgte dog at holde fast i sin beslutning om at forlade københavnsk lokalpolitik.


(Foto:/ritzau/Philip Davali)

NOVEMBER

21. november var der kommunal- og regionsrådsvalg. Her mislykkedes Dansk Folkepartis store satsning på at få et lokalpolitisk gennembrud.

I Guldborgsund Kommune var René Christensen (tv.), som også er DF’s finansordfører på Christiansborg, udset til at erobre borgmesterposten, men Venstre og Socialdemokratiet støttede i stedet Guldborgsundlistens John Brædder (th.).

DF fik dog et plaster på såret med en borgmesterpost på Læsø.


(Foto:/ritzau/Finn Frandsen)

DECEMBER

Og vi ventede, og vi ventede, og vi ventede. Men den lod vente på sig, finanslovsaftalen for 2018. Til sidst måtte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også på banen og forhandle direkte med DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Det hele faldt dog på plads med både aftale og vedtagelse, og 22. december kunne Folketinget gå på juleferie, efter også Liberal Alliance havde stemt ja til finansloven. 


(Foto:/ritzau/Jens Dresling)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00