Chefredaktørernes bud: Her bliver det spændende i Midtjylland

Østjylland vil stadig først og fremmest være rødt og Vestjylland blåt efter valget. Men billedet kan blive mere mudret, og i grænselandet mellem øst og vest kan Venstre miste terræn, lyder diagnosen fra chef- og lokalredaktører i regionen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Afstandene er til at tage og føle på, hvis man skal bevæge sig på tværs af de 19 kommuner i Region Midtjylland.

Med 220 kilometer fra Grenå i øst til Hvide Sande i vest og 150 kilometer fra Fur i Nord til Hedensted-egnen i syd er der tale om Danmarks geografisk største region.

Spændvidden dækker over et politisk landkort, hvor socialdemokratiske borgmestre står stærkest i Østjylland, mens Venstre har solidt greb om Vestjylland, og det så kan svinge lidt mere i det midtjyske.

Sådan vil det – med enkelte undtagelser – forventeligt også se ud efter valget den 16. november.

I Østjylland har Århus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby i hvert fald primært rettet blikket ét sted hen i sit nærområde, når det handler om, hvor Socialdemokratiet er i overhængende risiko for at miste en borgmesterpost.

”Syddjurs er lidt af en drømmekommune for enhver valgjournalist. Den er altid spændende og også den her gang, er den helt åben,” siger Jan Schouby.

Den nuværende socialdemokratiske borgmester Ole Bollesen blev en smule overraskende, også for ham selv, borgmester efter valget i 2017.

Ingen kan true Bundsgaaard

Men Ole Bollesen stopper, og det er nu op til hans afløser Michael Stegger Jensen at fastholde magten. Stegger udfordres af både Venstres tidligere borgmester Claus Wistoft, som gerne vil have revanche for 2017, og SF’s Kirstine Bille, der var borgmester fra 2010 til 2014.

”Det kan blive dem alle tre. Det er ikke til at vide, hvem der har mest vind i sejlene. Jeg har spurgt tre journalister, der bor derude, og de pegede på hver sin kandidat,” siger Jan Schouby

Læs også

Jan Schouby er naturligvis først og fremmest optaget af, hvad der kommer til at ske på rådhuset i Aarhus. Og uden at røbe for meget kan man godt sige, at det ikke er borgmesterposten, der er kamp om her.

”Selvfølgelig vinder Jacob Bundsgaard. Det er der slet ingen tvivl om. Der er større chancer for, at AGF vinder mesterskabet, end at han ikke bliver borgmester igen,” siger han.

Derfor er der stadig rigeligt at interessere sig for i Danmarks næststørste by. Men mere om det senere. Først lidt mere om andre østjyske borgmestre.

I Norddjurs lige nord for Syddjurs sidder tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet Jan Petersen umiddelbart sikkert i sædet.

Han har godt nok stået i spidsen omfattende sparerunder i den forgangne valgperiode, men Norddjurs blev en af de store vindere på sidste års udligningsreform, og nu tegner økonomien sig væsentligt mere gunstigt.

Favrskov er 'Borring', i Odder er der spænding

I Favrskov nord for Aarhus har borgmester Nils Borring (S) ved de seneste valg sikret et spændingsniveau, der rimer på hans efternavn. Og sådan ser Jan Schouby også på det den her gang.

I Skanderborg var der til gengæld en vis socialdemokratisk nervøsitet i 2019*, hvor den mangeårige borgmester Jørgen Gaarde (S) var stoppet. I stedet er det nu op til hans arvtager Frands Fischer at tage stafetten videre. Og det skal nok lykkes, hvis man spørger Jan Schouby fra Århus Stiftstidende.

”Den ser sikker ud for Frands Fischer,” siger han.

Han anser også Samsøs socialdemokratiske borgmester, Marcel Meijer, som klar favorit til at fortsætte på posten.

Den ser sikker ud for Frands Fischer.

Jan Schouby
Chefredaktør ved Århus Stiftstidende

Til gengæld følger Jan Schouby med fornyet interesse udviklingen i Odder Kommune, hvor han selv bor. Ved valget i 2017 regnede han det for så godt som sikkert, at Venstremanden Uffe Jensen vil fortsætte som borgmester.

Det blev også udfaldet, men den her gang ser det mere usikkert ud for Uffe Jensen.

”Det var tæt sidste gang. Uffe er populær, men spørgsmålet er, hvor stor effekten bliver af Venstres landspolitiske tilbagegang, og hvem der samler Dansk Folkepartis vælger op efter deres spidskandidat træk sig oven på en spektakulær sex-skandale,” siger Jan Schouby.

Stabilitet i Randers, men på et tyndt grundlag

Mens Horsens ligner en sikker havn for Socialdemokratiets borgmester Peter Sørensen, så kæmper hans partifælle Torben Hansen (S) med et samarbejdsramt byråd i Randers. 

Ballade har været en fast del af det politiske arbejde i Randers, hvor særligt to lokale venstreorienterede lister – Velfærdslisten og Beboerlisten – har kørt en højlydt oppositionslinje igennem flere byrådsperioder.

Torben Hansen har  fået bygget lidt af et entourage op omkring sig med et meget stabilt forhold til SF, Radikale og Konservative.

Ivan Freund Nielsen
Journalist ved Randers Amts Avis

Torben Hansen vandt i 2017 magten fra den tidligere venstreborgmester Claus Omann Jensen. Torben Hansen har ikke kun fordel af en generel landspolitisk medvind til sit parti, men kan også gøre sig forhåbninger om en vis borgmestereffekt.

”Vi har længe haft indtrykket af, at Torben Hansen bliver siddende som borgmester. Og vi har også set andre analyser, der tyder på, at han vil stå endnu stærkere,” siger Ivan Freund Nielsen, journalist ved Randers Amts Avis.

Samtidig har Venstre måttet vinke farvel til sin oprindelige spidskandidat, 29-årige Christian Brøns. Han droppede i juli sit kandidatur med henvisning til netop det dårlige samarbejdsklima i byrådet.

I stedet stiller Venstre med den politisk uprøvede Claus Berggren, som udfordrer til Torben Hansen.

”Torben Hansen har  fået bygget lidt af et entourage op omkring sig med et meget stabilt forhold til SF, Radikale og Konservative. Men lige nu har de kun et enkelt mandats flertal,” siger Ivan Freund Nielsen.

Skibby skaber usikkerhed i Hedensted

I Hedensted har den socialdemokratiske borgmester Kasper Glyngø brug for alt den medvind han kan mønstre fra landspolitiske tendenser og lokal borgmestereffekt for at bevare posten, han vandt for fire år siden.

Til hans fordel taler, at Venstres tidligere meget populære borgmester i kommunen, Kirsten Terkildsen, ikke genopstiller. Det var ikke mindst Dansk Folkepartis fortjeneste, at hun måtte give afkald på kæden i 2017, efter DF med Hans Kristian Skibby i spidsen valgte at støtte Kasper Glyngø.

Hans Kristian Skibby opstiller denne gang som borgmesterkandidat, og vil derfor ikke på forhånd melde sin støtte til hverken Glyngø eller Venstres borgmesterkandidat Ole Vind.

På Horsens Folkeblads lokale redaktion i Hedensted er vurderingen, at byrådets mindre partier kommer til at spille en afgørende rolle for, hvem der bliver borgmester.

Egnsredaktør Elisabeth Damkjær Hyttel henviser til en analyse i avisen, der er skrevet med afsæt i en lokal meningsmåling. Her står Venstre godt nok til 35 procent, men der er stadig en dør åben for, at Kasper Glyngø kan samle et flertal.

Sammenholdt med Dansk Folkepartis tidligere vrangvilje mod Venstre kan rollen som kongemager ende hos et lille parti som Kristendemokraterne.

”Medmindre der bliver jongleret med nogle helt ekstraordinære kabaler, vil partiet (Kristendemokraterne red.) egenhændig kunne afgøre, hvorvidt Kasper Glyngø (S) eller Ole Vind (V) skal have sin arbejdsplads på borgmesterkontoret de kommende fire år,” lyder det i analysen.

Svingkommunen Silkeborg vakler

Siden valget i 2013 har man ramt de venstredominerede områder i Region Midtjylland allerede i Silkeborg Kommune. Her overtog Steen Vindum (V) borgmesterposten fra socialdemokraten Hanne Bæk Olsen.

Hun overtog til gengæld rollen fra konservative Jens Erik Jørgensen efter valget i 2009. Så der er tale om en kommune, der historisk har svinget. Og det kan den komme til at gøre igen.

”Jeg tror, vi kigger ind i det måske mest spændende byrådsvalg nogensinde,” siger Brian Holst, der er Silkeborgredaktør ved Midtjyllands Avis.

Det er han blevet bekræftet i af en meningsmåling fra starten af oktober, som viste stort set dødt løb mellem Socialdemokratiet og Venstre. Og selv om Steen Vindum har førertrøjen på, når han bliver sammenlignet med sin udfordrer fra Socialdemokratiet, Helle Gade, så er hans forspring ikke stort.

Jeg tror, vi kigger ind i det måske mest spændende byrådsvalg nogensinde.

Brian Holst
Silkeborgredaktør ved Midtjyllands Avis

Hertil kommer at hver anden respondent angiver, at de endnu ikke har besluttet sig for, om de hælder mest til Helle eller Steen.

Et af de helt centrale emner i valgkampen i Silkeborg er den store tilflytning til kommunen, som sætter både daginstitutioner og folkeskoler under pres. Mens Steen Vindum holder fast på væksten, så er Helle Gade ifølge Midtjyllands Avis’ Silkeborgredaktør mere tilbageholden.

”Der bliver bygget rigtig meget, og også for meget og for hurtigt, mener nogen. Det er en udvikling, der både splitter byrådet og vælgerne, så det kan vise sig meget væsentligt,” siger Brian Holst.

Tæt kamp i Viborg...

I Ikast-Brande syd for Silkeborg har Venstre traditionelt haft en sikker hånd på magten. Ikke mindst med Carsten Kissemeyer som populær borgmester.

Han stoppede imidlertid i 2017, hvorefter partifælle Ib Boye Lauritsen tog over. Ib Boye Luritsens personlige valg var dog ikke prangende og blev overgået af den konservative spidskandidat Annette Mosegaard.

Samtidig lykkedes det ikke for alvor Venstre at samle op på de mange stemmer, som den Brande-baserede Fælleslisten mistede. Uagtet landspolitisk modvind står Venstre dog igen at blive det kalrt største parti, og Ib Boye Lauritsen kan håbe på, at han nyder glæde af en vis borgmestereffekt.

I Viborg ser det derimod mere nervepirrende ud for den siddende borgmester, Ulrik Wilbek (V).

Også han overtog borgmesterstafetten efter valget i 2017. Dengang fra Konservatives Torsten Nielsen, der havde overtaget den fra partifællen Søren Pape Poulsen, som forlod rådhuset i utide for at blive formand for sit parti.

”De Konservative kan godt få et godt valg, blandt andet fordi de har fået nogle yngre profilerede personer ind på deres liste. Men Wilbek vil til gengæld have en borgmestereffekt, og han har formået at få et bredt samarbejde i byrådet,” siger Lars Norup, der er chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad.

...Men Wilbek ligner favorit

Med til historien om Viborg hører, at Torsten Nielsen fik et stort set lige så godt personligt valg som Ulrik Wilbek i 2017 og faktisk også flere personlige stemmer, end Søren Pape Poulsen på noget tidspunkt opnåede.

Aktuelt sidder Venstre og Socialdemokratiet på ni mandater hver, mens Konservative har otte ud af de 31 pladser i byrådet.

De svajer lidt i vinden, men jeg fornemmer klart, at et flertal i Socialdemokratiet vil pege på Ulrik Wilbek.

Lars Norup
Chefredaktør ved Viborg Stifts Folkeblad

Samlet set anser Lars Norup fra Viborg Stifts Folkeblad det dog som mest sandsynligt, at Ulrik Wilbek får fire år mere som borgmester.

”Hvis jeg skulle sætte mine penge på, hvem der er borgmester efter valget, så ville de blive Ulrik Wilbek,” siger han og fortsætter:

”Men det bliver Socialdemokratiet, der kommer til at bestemme, om det bliver Ulrik Wilbek eller Torsten Nielsen, som bliver borgmester. Og de svajer lidt i vinden, men jeg fornemmer klart, at et flertal i Socialdemokratiet vil pege på Ulrik Wilbek.”

Også i Skive nord for Viborg kan Venstres landspolitiske modvind give fornyet uro hos borgmester Peder Christian Kierkegaard. Skive by har historisk været et socialdemokratisk område, men siden kommunesammenlægning i 2007 har der politisk set været tale om Venstre-territorium.

Skives kommende borgmester hedder Peder

I 2017 var det dog lige ved at gå galt. Og kun med afsæt i en omdiskuteret konstituering, hvor Radikale blev tungen på vægtskålen lykkedes det Venstres at fastholde magten.

Nu udfordres Peder Christian Kierkegaard (V) igen af socialdemokraten Peder Christensen, som kan håbe på, at der denne gang er momentum for at opnå de sidste marginale på vejen mod borgmesterposten.

I nabokommunen Holstebro er borgmesteren allerede socialdemokrat og har været det siden 2009. Her vippede H.C. Østerby efter et flere uger langt konstitueringsforløb Venstres Arne Lægaard af pinden.

I 2014 forsøgte Venstre at generobre kommunen ved at sætte tidligere udviklingsminister Ulla Tørnæs ind som borgmesterkandidat. Men H.C. Østerby vandt sikkert, og det forventer chefredaktøren for områdets dagblade, Søren Egebjerg Pedersen, også, at han gør igen i år.

”Der skal flyttes rigtig mange stemmer i byrådet i Holstebro for at skabe et nyt flertal. Og det er svært at se, at det skulle være Venstre borgmesterkandidat Kenneth Tønning, der er manden som kan gøre det,” siger Søren Egebjerg Pedersen, der er chefredaktør for både Lemvig Folkeblad, Dagbladet Struer og Dagbladet Holstebro.

Fra rød til blå til rød til blå i Struer

Endnu mere sikker ser Lemvig Kommune ud, hvor det største spørgsmål er, om borgmester Erik Flyvholm (V) igen kan sikre sit parti absolut flertal.

Struer er derimod en vaskeægte svingkommune, hvor der ved hvert eneste valg siden 2007 er blevet skiftet mellem en socialdemokrat og venstremand på borgmesterposten. Senest lykkedes det i 2017 endnu en gang Niels Viggo Lynghøj (S) at kæmpe sig tilbage i rollen som borgmester.

Men han genopstiller ikke, og nu vejrer Venstres seneste borgmester i kommunen, Mads Jakobsen, morgenluft.

”Det er en lidt polariseret kommune, og vi har ingen meningsmålinger at læne os op ad. Men skal jeg kigge i krystalkuglen vil mit bud være, at Mads Jakobsen er den mest sandsynlige til at blive borgmester,” siger Søren Egebjerg Pedersen.

Mads Jakobsen står over for socialdemokraten og viceborgmesteren John Christoffersen, der har været ansat ved B&O i over 50 år.

Skal jeg kigge i krystalkuglen vil mit bud være, at Mads Jakobsen er den mest sandsynlige til at blive borgmester.

Søren Egebjerg Pedersen
Chefredaktør ved Lemvig Folkeblad, Dagbladet Struer og Dagbladet Holstebro

Og selv om førstnævnte ligner en favorit, så kan John Christoffersen forøge sine chancer, hvis han lykkedes med at blive den foretrukne kandidat blandt borgerne på halvøen Thyholm i Limfjorden, hvor han bor.

”Thyholm er lidt som annekset til Struer, og mange der har en oplevelse af at være blevet overset efter sammenlægningen. Det store spørgsmål er, om ellers faste Venstre-støtter kan ende med at stemme på en socialdemokrat, fordi han er fra deres område,” siger Søren Egebjerg Pedersen.

Venstreland virker sikkert

I Herning er det mest spændende spørgsmål umiddelbart, hvor stort Venstre kommer til at vinde valget, og om partiets traditionelle absolutte flertal kan fastholdes, nu hvor populære Lars Krarup (V) er stoppet som borgmester.

I en meningsmåling fra starten af oktober fik Venstre opbakning fra under 50 procent. Det forklarede partiets nye borgmester, Dorte West, med Krarups exit og den generelle landspolitisk modvind.

Mens Herning altid har været en sikker højborg for Venstre, så har der været lidt mere slinger i valsen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her sker det reelle valg af borgmesteren ellers også traditionelt, når Venstre udpeger partiets borgmesterkandidat.

Men i 2017 trak konstitueringen i langdrag, da både Socialdemokratiets spidskandidat Søren Elbæk og Kristendemokraternes Kristian Andersen øjnede en chance for at bryde Venstres dominans.

Til sidst endte det dog med, at Venstres nye borgmesterkandidat Hans Østergaard trak det længste strå. Og det er også det mest sandsynlige, at han gør det denne gang.

”Vi er jo bare i Venstre-land. Og V og S har haft et tæt samarbejde, og det er svært at se, at det ikke skulle fortsætte. Særligt efter, at Socialdemokratiet brændte nogle broer til de andre partier ved den sidste konstituering,” siger Anne-Mette Skaaning, der er journalist ved Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Aarhus er skam også spændende

Forlader man Ringkøbing og kører tilbage mod øst af hovedforbindelsesåren Rute 15, rammer man både Herning og Silkeborg inden man når Aarhus.

Vejen fortsætter helt til Grenå, men når det kommer til kommunalvalg, er det værd lige at tage endnu en afstikker til Jacob Bundsgaards hjemby. For selv om der ikke hersker nogen tvivl om, at han kan sikre sig fire år mere på borgmesterposten, så er der også andre ting at interessere sig for i den østjyske hovedstad.

”Der er stadig rigtig mange ting, der er uafklarede i Aarhus, ikke mindst omkring rådmandsposterne. Blandt andet fordi er nye spidskandidater for hovedparten af de andre partier i byen,” siger Århus Stiftstidendes chefredaktør, Jan Schouby.

Der er stadig rigtig mange ting, der er uafklarede i Aarhus, ikke mindst omkring rådmandsposterne

Jan Schouby
Chefredaktør ved Århus Stiftstidende

Dansk Folkepartis nuværende ældre-rådmand Jette Skive genopstiller ikke. I stedet er det den kun 27-årige Jakob Søgaard Clausen, der er stiller op som spidskandidat. Selv om Jan Schouby giver ham gode skudsmål med på vejen, tvivler han på, at han kan opnå en rådsmandspost.

Også Venstre og Konservative har skiftet spidskandidater. Venstre vragede deres nuværende rådmand, Bünyamin Simsek til fordel for den mere uprøvede og mindre kendte Christian Budde. Konservative stiller op med Steen Stavnsbo i front, som potentielt kan trække et godt valg.

”Selv om det hele er afgjort, når det kommer til borgmesterposten, så er der stadig rigtig mange spændende ting at holde øje med,” siger Jan Schouby.

*Artiklen er rettet 15-11-2021.
Oprindeligt fremgik det, at Jørgen Gaarde stoppede i 2017. Det gjorde han imidlertid først i marts 2019, hvorefter Frands Fischer tog over. Det kommende valg er dermed det første, hvor Frands Fischer genopstiller som borgmester.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Jan Schouby

Chefredaktør, Århus Stiftstidende
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1996)

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

0:000:00